Inova X1 czy Gerber Infinity Ultra?
Napisano Ponad rok temu
zastanawiam się ostatnio nad jedną z wymienionych latarek. Czy ktoś z was posiada/używał/miał okazję porównać obie?
Wady/zalety? Cena niemal identyczna i w sumie niewygórowana..
Z góry dzięki za pomoc:)
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
w tej chwili kupno IU to moim zdaniem bezsens jest, porownywalem ostatnio IU z malym fenixem no i mniej wiecej wypada to tak, ze stawiamy goscia metr od sciany z IU, a 20 metrow od sciany fenixa i sciana bedzie oswietlona fenixem
uzywanego fenixa jak poszukasz to kupisz w podobnej cenie co tamte nowe ( 135 dalem w zeszlym tygodniu ) nowki chodza zdrowo ponizej 200 (170 jest 2 watki nizej z 2 poziomami swiecenia) i masz naprawde mocne swiatlo i na tanich bateriach badz akumulatorach
a co do porownania wymenionych przez CIebie,
IU bardzo rozproszone swiatlo ale zasieg malutki (idealnie sie nadawala na daszek czapki do swiecenia pod same nogi)
X1 (stara) ma zasieg jakies 20 pare meterkow ale trzymajac na wysokosci klaty i swiecac w nogi w kregu swiatla stopa sie nie miescila, ekonomiczny szperacz jednym slowem
mialem obie jakies 2 tygodnie chyba i poszly obie za Inoxe X5
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moc czy długość świecenia.
Bo ja jestem jak najbardziej za Gerberem IU, posiadam od dawna
i jestem zadowolony.
Napisano Ponad rok temu
Tak szczeze powiem ze przez fenixa wiekszosc latarek poszla w kat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to mamy podobnie, z tym, że u mnie jeszcze w pewnych sytuacjach zastosowanie jeszcze ma Nuwai. Jednak jeśli chodzi o EDC to zdecydowanie Fenix.Fenix L1P Latarka warta kazdego wydanego grosza!
Tak szczeze powiem ze przez fenixa wiekszosc latarek poszla w kat
Napisano Ponad rok temu
w autobusach
Wszystko ql ale bez 2 poziomowej regulacji mocy szkoda nań czasu.
Napisano Ponad rok temu
Oczywiście X1 , mam ją drugi miesiąc i jest rewelka (nowy model z reflektorkiem) . Fenix jest dobry do poświecenia przez chwilę , spróbuj z nim pójść na ryby wieczorem na 5-6 godzin (poświecić na spławik) itp. A Inova bez bólu to wytrzyma. jej światło jest wystarczające do większości czynności codziennych , jak skończę 50 lat i będę niedowidzący to będę świecił Fenixem. narazie jeszcze widzę i wystarczy mi Inova.
od jakiegos czasu szukam jej w skleach netowych i jakos bez powodzenia....gdzie kupiles swoja?
Co do czytania przy fenixie zgoda...ale tak samo mozna zjechac kazdy produkt-7cali noz,ze sie nie nadaje do obierania jabluszek,surefire L2 ze sie nie miesci w kondonowce,inove X1 ze nie nada sie do naprowadzania samolotu na pas startowy,zapalniczke zippo ze nie ogrzeje nia 10m3 pomieszczenia ect.IMHO fenix jako edc jest znakomita.A przy tej cenie wrecz rewelacyjna.A jak juz kiedys pisal mapet - combo w postaci gerber IU(obecnie sklaniam sie ku nowej wersji inovy X1,wtedy nie bylo takiej opcji )oraz fenixa L1P i wiecej nie trzeba-obie na tanie baterie,jedna swieci dlugo i wystarczajaco mocno w bliskim polu,druga swieci bardzo mocno i ma swietny zasieg.A moze polaczyc je w jednoCo powiecie na fenixa L1T?
Bede je mial pod koniec maja to bede mogl sie wypowiedziec dokladniej w tym temacie
Chociaz ja sklaniam sie bardziej w strone tej latarki
A w celu zrobienia z niej zgrabnego edc dorzuce do niej taki oto modul
Cena za calosc okolo 260-280PLN i mamy dwa poziomy swiatla10 i 55lumenow)zasilanie 1xcr123 przy rewelacyjnych wymiarach(20mm x okolo 60mm)i opcjonalnie w plecaku standardowe body na 2xAA jakby np w terenie braklo baterii cr123 - AA kupimy wszedzie
No i latarka ma 3W diode a wiec czasy swiecenia sa bardzo przyzwoite - z praktyki i nauczony zyciem dziele czasy podane przez producenta przez dwa i wychodzi mi 55lumenow(realnie spodziewam sie okolo 40Lum)przez 1,5godziny i 10lumenow(tu mysle ze bedzie kolo 7-8)przez 10godzin.W przypadku L2P pelna regulacja a wiec stala moc w czasie.Mniam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z gory dziekuje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
[S]Fenix L1P nówka/prawie/ ale dwa tryby świecenia!!!!
- Ponad rok temu
-
LED LENSER DAVID 19 - wylana bateria ...
- Ponad rok temu
-
Która Inova?
- Ponad rok temu
-
LED LENSER DAVID 19-POMIARY
- Ponad rok temu
-
Latarkowe majsterkowanie
- Ponad rok temu
-
WALTHER COMPACT TACTICAL LED