Boks birmański
Napisano Ponad rok temu
Skad on pochodzi i czy mozna znaleźć gdzieś w Polsce szkoły takiego boksu.
Może jakieś stronki znacie fajne związane z tym sportem to proszę o linki
Napisano Ponad rok temu
Wychodzi na to, ze boks birmanski to to samo co boks tajski.
Tyle znalazlo w wyszukiwarce :roll:
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
po angielsku to jest burmese boxing jakbyś chciał gdzieś więcej tego znaleźć
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieje ze te linki działają
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio słyszałem o sztuce wali: BOKS BIRMANSKI
Skad on pochodzi ...
Noooo... Chyba z Birmy, nie sądzisz?
W Polsce sekcji nie ma. Styl bardzo podobny do MT, ale w walce dopuszcza więcej rzutów, o ile mi wiadomo.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zresztą te walki to za przeproszeniem napierdalanka zwykła(w dodatku walczą bez rękawic, tylko same bandaże co jest dość nie zdrowe raczej) i szczerze mówiąc do muay thai nie ma co porównywać, bo poprostu w walkach mt widać wielu bardzo dobrze wyszkolonych technicznie ludzi i sie fajnie ogląda a w birmańskim jakoś to tak nijak wygląda.
Napisano Ponad rok temu
z tego co tam po spodenkach widziałem to chłopaki z MT chyba dostali
Napisano Ponad rok temu
Rzecz gustu.ze starszych nagrań widać że było 2 sędziów na ringu, na nowszych jest już jeden,
zresztą te walki to za przeproszeniem napierdalanka zwykła(w dodatku walczą bez rękawic, tylko same bandaże co jest dość nie zdrowe raczej) i szczerze mówiąc do muay thai nie ma co porównywać, bo poprostu w walkach mt widać wielu bardzo dobrze wyszkolonych technicznie ludzi i sie fajnie ogląda a w birmańskim jakoś to tak nijak wygląda.
W konfrontacjach zdaje się raz jedni łoili raz drudzy.
Zresztą Tajowie przechwalają się, że MT jest super, bo rozwalali birmańskich bokserów, a Birmańczycy się przechwalają, żę ich boks jest super bo rozwalali tajskich bokserów...
Z tego przekomarzania wynika przynajmniej, że obie strony uznają się wzajemnie za style skuteczne... :wink:
Mi się całkiem BB podoba. (Tzn. - na filmikach.) :wink:
Napisano Ponad rok temu
ale jak oglądałem zawody MT Lumpinee(te co ktoś na forum zapodał) to tam była jakaś technika albo strategia, które sprawiały, że walkę ciekawie się oglądało a w bb nie bardzo(przynajmniej takie są moje odczucia).
a konfrontacje sztuk walki, moim zdaniem, i tak z reguły do końca nic ne rozstrzygają. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Te SW są tak do siebie podobne ,że skuteczność pewnie jest taka sama. A wygrane birmańczyków były spowodowane tym,że raz w roku zbierali plony i dziękowali Bogu za dary, a na jego cześć organizowali walki i pokazy akrobatów (skakanie po drzewach, gałęziach i różne karkołomne wyczyny takie połączenie akrobatyki z le parkour). Wtedy wszyscy ostro trenowali, żeby walczyć w ich największe święto religijne. Potem sytuacja się odwróciła,kiedy w Syjamie król narzucił wszystkim trenowanie Muay Boran i wtedy Birma zaczęłą dostawać.
Napisano Ponad rok temu
ze starszych nagrań widać że było 2 sędziów na ringu, na nowszych jest już jeden,
A widziałeś walki MT bez rękawic że porównujesz?
Napisano Ponad rok temu
ze starszych nagrań widać że było 2 sędziów na ringu, na nowszych jest już jeden,
A widziałeś walki MT bez rękawic że porównujesz?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
www.muaythaispartan.ovh.org to jest poprawny adres
- Ponad rok temu
-
www.muaythaispartan.uvh.org
- Ponad rok temu
-
Pierwszy trening MT