Nadmiar białka
Napisano Ponad rok temu
ps. nie rob fazy nasycenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ależ proszę bardzo. Proponuję zapoznać się z procesem glukoneogenezy, w wyniku którego powstaje glukoza z aminokwasów. Ta natomiast jest w pełni wystarczająca do zsyntetyzowania zarówno kwasów tłuszczowych jak i glicerolu. Faktem jest, że nie jest to proces opłacalny energetycznie i odkłądanie tłuszczu nie jest istotnym zagrożeniem nadmiaru białka. Dużo większym jest zakwaszenie organizmu, obciążenie wątroby i przede wszystkim nerek, w których może zachodzić tzw. degeneracja szklista. Uzyskanie aż takiego nadmiaru białka jest jednak w domowych realiach praktycznie niewykonalne (chyba, że ktoś się postara).
Człowieku skad Ty czerpiesz taka wiedze ? - chocbym zwiekszyl ilosc godzin od nieprzyzwoitej do anormalnej spedzonych nad zoologia, botanika , technologia zywienia i inna fachowa litertatura to i tak do pięt Ci nie dorastam w dziedzinach biologicznych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak na marginesie to mnie by sie przydał osobisty kucharz a nie dietetyk :wink:
PS. mam nadzieje ze nie naraże sie moderatorom za skierowanie feniksa do SFD :-)
Napisano Ponad rok temu
tu Ci dietke uloza
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
----::Worek Treningowy-Poradzcie mi::----
- Ponad rok temu
-
Slodycze???
- Ponad rok temu
-