"Życzliwe" zapytanie
Napisano Ponad rok temu
Mam prośbę o rade. Postanowiłem wprowadzić jakąś zmianę w swoim życiu, a ponieważ od zawsze ineteresowałem się SW i rozwojem osobowym (w różnych aspektach) wpadłem na pomysł zapisania sie do jednej ze szkół walk. W Krakowie, którym mieszkam, jest spory wybór, stąd też problem z wyborem Zdecydowałem się na Kung-Fu i Wing Chun, a moje pytanie brzmi - jak myślicie czy to dobry wybór (lepiej zapytać wcześniej niż później żałować)? Może napiszę jeszcze czego oczekuję.
Przede wszystwkim więc solidnych treningów (dobra kondycja i forma, ale żebym był w stanie rano wstać do pracy , napewno chciałbym, żeby ta SW miała jakieś realne przełożenie na rzeczywistość, czyli była użyteczna, a nie tylko sztuka dla sztuki, z drugiej strony interesują mnie też formy (ale w mniejszym stopniu - jako dopełnienie ułatwiające koordynacje, balans ciałem itp. mądre słowa), także sparingi.
Czy Wing Chun to dobry wybór? Podoba mi sie w tym stylu jego zwartość, pewna "praktyczność" (walka w półdystansie i zwarciu, proste uderzenia, krótkie, bez "latania" i innych mało praktrycznych rzeczy). Wszystko to jednak mogą być moje wyobrażenia, bo nie widziałem na żywo stylu. Co poradzicie?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przyjdz i zobacz, pierwszy trening jest darmowy.Nikt Ci nie zagwarantuje,ze ten styl czy inny bedzie Ci odpowiadal, sam sie musisz przekonac.pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
http://www.wingchunkungfu.pl/
przyjdz i zobacz, pierwszy trening jest darmowy.Nikt Ci nie zagwarantuje,ze ten styl czy inny bedzie Ci odpowiadal, sam sie musisz przekonac.pozdrawiam
OK, dziękuję za info. Właśnie o tej szkole myślę. Sporo poczytałem na forum i myślę, że to właśnie coś dla mnie. Mam jeszcze pytanie - można przyjść w dowolnym czasie, czy też sensownie jest zacząć w jakimś konkretnym miesiącu, bo akurat jest wtedy "nabór"?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Studio Fitness "Maśka" ul. Grodzka 4
więcej informacji
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Raczej tego na VT, WC nie uswiadczysz - cwiczen kondycyjnych. A jesli uswiadczysz to trener=sciemniaczMoże napiszę jeszcze czego oczekuję.
Przede wszystwkim więc solidnych treningów (dobra kondycja i forma, ale żebym był w stanie rano wstać do pracy,
jakies przelozenie na pewno bedzie miec - jak dobrze sie przylozysz to na pewno nie pozwolisz zeby ktos ci w twarz dal (czyli nie dasz sie pobic a to juz duzo).napewno chciałbym, żeby ta SW miała jakieś realne przełożenie na rzeczywistość, czyli była użyteczna, a nie tylko sztuka dla sztuki
To raczej tak nie dziala. VT, WC tutaj to forma jest podstawa i raczej bedziesz to tlukl przez pare lat. Wszystko co robisz w 1-szej formie powinno miec zastosowanie w walce. Jesli bedziesz robil co innego znaczy nie walczysz stylem a walczysz "intuicyjnie" - a wtedy powstaje pytanie: po co uczysz sie danego stylu? (mowie o poczatkujacym - potem jak masz juz gruntowna wiedze i praktyke to mozesz sobie zmieniac -ale jak uczysz sie kungfu i nie miales z tym do czynienia - musisz cwiczyc tak jak system kaze), z drugiej strony interesują mnie też formy (ale w mniejszym stopniu - jako dopełnienie ułatwiające koordynacje, balans ciałem itp. mądre słowa), także sparingi.
Tak, jest dobry ale zwracaj uwage na to co w twoim przypadku z formy sie sprawdza. Nie musisz znac 100 ruchow - wsytarczy ze bedziesz znal pare uderzen, pare blokow i z tego zmontuejsz sobie walke w razie potrzeby. Istota - jak w kazdym kungfu - jest dopracowanie tego do perfekcji w roznych sytuacjach. Z partnerem tez duzo bedziesz w stanie cwiczyc.Czy Wing Chun to dobry wybór? Podoba mi sie w tym stylu jego zwartość, pewna "praktyczność" (walka w półdystansie i zwarciu, proste uderzenia, krótkie, bez "latania" i innych mało praktrycznych rzeczy). Wszystko
A to czy sie twoja nauka przelozy na rzeczywistosc czy nie zalezec bedzie od umiejetnosci twojego partnera - im silniejszy i szybszy - tym lepiej. Ale to potem - jak zalapiesz podstawy - po ok. 1 roku chociaz to tez jest kwestia wzgledna.
Milych cwiczen
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam i powodzenia !
Napisano Ponad rok temu
godne podziwu
Napisano Ponad rok temu