Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Początkujący ma pytanie:)...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
25 odpowiedzi w tym temacie

budo_javali_lbn
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Początkujący ma pytanie:)...

Cytat

ale czy pojdziesz do kosciola w dresach? nikt nie zabroni, mozna pojsc ale czy wypada?

No i własnie o to mi chodzi. Tak jak napisałeś, w dresach można pójść do kościoła i ksiądz Cię nie wygoni tylko dla tego. Tak samo batizado, nikt nie pozwoli Ci nie zdawać tylko dla tego że nie masz orginalnych abad. A to co wypada i nie wypada to już jest całkiem inny temat.

Cytat

podam przykladowy : nie picie alkocholu w abadach grupowych, spotkalem sie z tym w nie jednej grupie

Jak bym coś takiego zobaczył to nie oceniałbym całej grupy tylką tą osobę.

Cytat

drogi kolego javali_lbn Smile akurat tak sie sklada ze ja tez cwiczylem taekwon-do i orientuje sie w temacie ubiorów treningowych. moze cwiczyles przez 2 miesiace bo wtedy rzeczywiscie nie wymagaja doboka

Sorry ale ja ćwiczyłem 5 lat. Dobok miałem ale powtarzam, nie jest to warunek do przystąpienia do egzaminu.

Cytat

sa Mestres ktorzy przesylaja za swoja kase uniformy dla biednych dzieciakow i to nie tylko w brazylii...

No i to mi się podoba. Zawsze się znajdą tacy ludzie i oby było ich jak najwięcej ale nie o to mi chodziło. Chodziło mi o to, że nie zawsze można sobie pozwolić na coś czego się pragnie.

Podsumowując "Nie szata zdobi człowieka". Nie obchodzi mnie kto w jakiej grupie ćwiczy. Ważne jest tylko to, że wszyscy ćwiczymy capoeira.
  • 0

budo_jakub
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2280 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

po mojemu to jest tak, ze na egzamin czy trening mozesz przyjsc nawet w bokserkach - inna sprawa czy ktos cie bedzie chcial cie egzaminowac przy ryzyku ogladania nie tylko twoich technik ale moze czegos wiecej - a abady sa potrzebne do CEREMONII BATIZADO, ktora to ma swoja tradycje i pewne zasady. mestre bimba stworzyl batizado, on tez stworzyl uniform do capo - koloru bialego. obecnie przyjelo sie, ze w czasie batizado otrzymuje sie pierwsza corde, ktora nalezy wplesc wlasnie w abady (nie w dzinsy, nie okrecic wokol pasa, nie w miejsce na sznurek w spodniach od dresu, a wlasnie w abady - ktore domyslnie sa koloru bialego). i abada wcale nie musi miec logo grupy. chodzi o tradycje - biale spodnie do capoiera, w ktore wplatana jest corda. (idac do kosciola ze swieconka masz w niej jajko/a, a nie kamyki choc byloby przeciez taniej - wiem, wiem, ale kazdy daje jakies porownania, wiec czemu nie ja).
w kwestii stac/nie stac, w mojej grupie prowadzonych jest wiele projektow spolecznych dla osob, ktorych na 100% nie stac na zakup abad - a jednak one je posiadaja i w batizado braly udzial. ja sam juz pozyczalem komus abady na batizado, oddawalem nieuzywane malhe czy abady, tak samo robia inni instruktorzy z mojej grupy i wszyscy ci, ktorzy moga. bo na tym wlasnie polega owa przynaleznosc i solidarnosc grupowa, ktora miedzy innymi widoczna jest, gdy widzisz grupe kilkunastu/dziesieciu osob ubranych tak samo, tworzacych kolo i dobrze sie bawiacych.
  • 0

budo_javali_lbn
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 60 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cytat

abada wcale nie musi miec logo grupy. chodzi o tradycje - biale spodnie do capoiera, w ktore wplatana jest corda

Dokładnie o to mi chodziło :-)
  • 0

budo_coisa
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 52 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_javali_lbn napisał

Sorry ale ja ćwiczyłem 5 lat. Dobok miałem ale powtarzam, nie jest to warunek do przystąpienia do egzaminu.

ja rowniez cwiczylem 5 lat.. a co pozwalali ci nosic pas do dresow?? (joke)
:) 8)
zakonczmy ten temat bo w zasadzie do niczego ta dyskusja nie prowadzi
  • 0

budo_carrneiro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 225 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

(...)

Cytat

nie ma nigdy tak ze cie nie stac... zawsze mozna pojsc do seci supermarketow i porozkladac towar w nocy. to tylko przyklad ze dla chcacego nic trudnego. jesli pokazesz rodzicom ze zalezy ci i ze "cos" robisz w tym kierunku aby miec upragniona rzecz, to zaloze sie ze rodzice spod ziemi wydobeda kase aby ci pomoc.

budo_coisa napisał

Tylmi pierwszymi słowami to mnie rozbawileś. Może ty masz na wszystko pieniądze. Powiedz to ludziom którzy mają rodzinę z dziećmi na utrzymianiu. Powiedz to np. ludziom w brazylii. Mnie stać jeszcze na abady ale są tacy ludzie, że nie mogą sobie pozwolić na kolejny wydatek. Np. jakbym miał dziecko to napewno bym sobie nie kupił w pierwszej kolejności abad tylko kupował bym rzeczy dla dziecka.

Sorry za wtrącenie do tej genialnej rozmówki, ale:
"Powiedz to ludziom w Brazylii"... Akurat kiedyś mój Instrutor opowiadał mi jak jest w Brazylii. Nie miał pieniędzy, żeby płacić za treningi, nie chodził kilka tygodni (wtedy był jeszcze aluno). Nasz Mestre, zaproponował mu żeby sprzątał akademię i dbał o instrumenty. Jak widać wszędzie znajdzie się sposób.
"...dla chcącego, nic trudnego..."
  • 0

budo_carrneiro
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 225 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Capoeira

Napisano Ponad rok temu

Lol temat z lutego :o Przeglądarka mi chyba zwariowała :| Sorry za ostatni post. Pozdro wszystkim.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025