Diody 5mm - rewolucja
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio nabyłem SMJLED. To jest naprawde niezły patent. W jednej diodzie udało zmieścić się 4 elementy emitujące światło. Dioda ta ma duzą wydajność. Przy 100mA daje 15 lumenów. Bardzo łatwo ją zamontować na przykład w mini Maglicie. Wydajność jest niesamowita. Na 2 paluszkach litowych spadek o połowę mocy z 15 lumenów jest dopiero po 35 godzinach !!! Jak dla mnie 15 lumenów to idealny poziom światła. Zmodyfikowałem 2 maglitey przy użyciu tych diod i jestem pod dużym wrażeniem. Luxeony już mnie nie bawią...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
PS. Po przegrzaniu na 3,7V ( aku litowy) dioda daje więcej światła niż Fenix L1P i to kilka razy dłużej...
Napisano Ponad rok temu
Tylko kwestia czasu jak beda montowane w seryjnych latarkach
-fenix?
-inova?
-surefire? 8O
Najszybciej wedlug mnie bedzie w mod. Mag zCPF
Znaczy ze jak by to dobrze zmontowac i dac sterowanie i 4 takie diody to byla by wielce uzytkowa latarka 8O
Napisano Ponad rok temu
Mój MM daje 60Lm z Luxeonem3 i 20mm odbłyśnikiem.
90min runtime starcza.
M.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A tak BTW to mam ładne białe...
Ani zielone, ani niebieskie. W0. Bielszych nie ma
M.
Napisano Ponad rok temu
Tylko, że diabeł tkwi w szczegółach. Nawet najlepsza dioda nie pomoże, jeśli producent skopie mechanikę i nie postara się o elektronikę sterującą na odpowiednim poziomie.przydalby sie jeszcze polski producent, sensowny design latarki EDC i mozna podbijac swiat swojskimi produktami
Co z tego, że nowa seria Mactronica ma znacznie lepszy poziom wykonania od poprzednich, skoro wcześniejsze niechlujstwo już zraziło do firmy potencjalnych klientów. Co z tego, że postarali się o zasilanie z dwóch paluszków, skoro Chińczycy zrobili na jednym? Wreszcie co z tego, że do jednego z modeli wpakowali LUXEONA III skoro latarka świeci niewiele lepiej od modelu z LUXEONEM I ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to było chyba pytanie retoryczne ? :twisted:W zasadzie po cholerę więcej do latarki EDC?
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Zależy, jak ktoś jest maniakiem, to będzie miał EDC z nową diodką (bo wystarczy i długo świeci) i EDC "małe słoneczko" (bo tak trza). Widzę po sobie, że znów zaczynam odczuwać braki w tej dziedzinie, więc pewnie niedługo będzie coś nowego. :twisted:to było chyba pytanie retoryczne ? :twisted:
No ale na tym forum pewnie nie ja jeden tak mam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Co do zastosowań w latarkach. Jest np specjalny model Eternalight, w którym można sobie bez lutowania diody wymieniać. Kupujesz latarkę i jak wyjdą nowe diody to tylko je zmieniasz a latarka zostaje ta sama. 4 SMJLED zamontowane w Eternalight dają pewnie z 50 lumenów.
Napisano Ponad rok temu
Od pewnego czasu znane są LEDy mocy (1W i 3W) firmy Cree o nazwie XLamp. Mają efektywność o połowę większą niż typowe Luxeony (zbliżoną do Luxeona K2), są stosunkowo tanie i w miarę łatwo dostępne. A jednak nie widać, żeby były hurtowo używane przez producentów latarek EDC. Wynika to właśnie z tego, że XLampy mają dużą powierzchnię świecącą i w efekcie trudno jest dobrze skupić emitowane przez nie światło (potrzebny byłby duży reflektor).
Podobnie jest z małymi ledami, zwłaszcza typu High Flux, czyli tymi "pośrednimi" między 5mm a 1W. Znakomicie nadają się do pewnych zastosowań, gdzie nie jest niezbędne zbyt silne ani dokładne skupienie wiązki. Świetnie spełniają swoją funkcję przy oświetlaniu większych powierzchni. Ale w latarkach outdoorowych, zwłaszcza gdy niezbędny jest strumień większy niż kilka lub -naście lumenów, nie zastąpią ledów dużej mocy. Bo np. 20 diod o mocy 50mW każda to nie to samo co jedna o mocy 1W.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wygląda na to, że elektronika jest najmniejszym problemem. To zawsze mozna przerobić.hmm czyli jednaknie sprzedaje X5 bo w tym body zalozyc takich 5 swiecidelek i jest ladne widno, kwestia czy elektronika (wlasciewie bardzo uboga) z X5 wystarczy do sterowania nimi czy nie ? a no i cena sztuki to 5 $ dobrze wyczytalem ?
Większym kłopotem jest to:
Skoro led jest przycięty i dostosowany do pracy z reflektorami, zapewne nie sprawdzi się w X5.SMJLED jest specjalnie przycięta co powoduje, iż świeci jak luxeon i idealnie nadaje się do zastosowan z reflektorami. Reflektor skupia swiatlo tak jak to robi z luxeonem.
Przynajmniej ja tak sądzę. :wink:
Zamiast tego, lepiej zastosować ledy takie jak w nowym [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co prawda to nie to samo, ale zawsze jaśniej :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale aktywna powierzchnia świecąca jest w ich przypadku znacznie (nawet kilkakrotnie) większa niż w przypadku diody Luxeon. Ta przypadłość powoduje, że trudno jest w małym zwierciadle dobrze zogniskować strumień światła. I owszem, da się go skupić, ale na poziomie charakterystycznym raczej dla low-endowych latarek, czyli mocno rozmyty throw i płynnie rozlewający się spillbeam.
W plastikowej obudowie musi być większa powierzchnia aktywna, żeby w ten sposób rozproszyć jakoś ciepło, które jest przez półprzewodnik wydzielane. Dlatego nie da się uniknąć wyboru - albo dobre chłodzenie i niemal punktowe światło, albo plastikowa obudowa i światło rozmyte, trudne do skupienia.
Dlatego twierdzę, że głównym przeznaczeniem takich diod jest zastosowanie ich do oświetlenia rozproszonego, a nie skupionego.
Napisano Ponad rok temu
PS. SMJLED wystepuje w obu wersjach. Wersja nieprzycieta daje strumien swiatla cos kolo 15 stopni i nie nadaje sie do reflektorow. Wersja przycieta ( plastikowa kupolka jest znacznie zmniejszona przez co mamy brak skupienia swiatla) daje rozproszone swiatlo, ktore mozna ladnie skupic reflektorem.
PS2. Jezeli dioda ma duza powierzchnie swiecaca ( SMJLED ma małą) to aby ladnie skupiac swiatlo potrzebny jest wiekszy reflektor, ewentualnie plastikowa kopolka musi tez byc wieksza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czyli jednak jak najbardziej ta nieprzycięta do przeróbek wszelakiego sprzętu z ledami starego typu się nadaje.PS. SMJLED wystepuje w obu wersjach. Wersja nieprzycieta daje strumien swiatla cos kolo 15 stopni i nie nadaje sie do reflektorow. Wersja przycieta ( plastikowa kupolka jest znacznie zmniejszona przez co mamy brak skupienia swiatla) daje rozproszone swiatlo, ktore mozna ladnie skupic reflektorem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
inova ??
- Ponad rok temu
-
Camelbak HAWG
- Ponad rok temu
-
Citizen - nowa biała dioda LED
- Ponad rok temu
-
NFM- ma ktoś jakieś doświadczenia?
- Ponad rok temu
-
Pas taktyczny PT-3 firmy Miwo do survivalu....
- Ponad rok temu
-
latarka selfmade :)
- Ponad rok temu
-
Mag74
- Ponad rok temu
-
Maxpediotion... funkcjonalnosc, uzytecznosc itp
- Ponad rok temu
-
Kto marzy o Mag85