Jak najlepiej blokowac ?
Napisano Ponad rok temu
Trenuje MT od niedawna i zastanawiam sie, jak wlasciwie powinienem blokowac ciosy na glowe.
Moje pytanie jest stad, ze widzialem rozne techniki blokow, np. w walkach UFC, i nie wiem, ktore sa lepsze (a raczej z wiekszym prawdopodobienstwem uratuja moja pape od obicia).
Znane mi techniki to:
[we wszystkich lokcie trzymam blisko siebie]
1. Trzymam garde, jak ktos uderza lewy to chronie sie opuszczajac troche glowe za garde, podnoszac nieco lewa i prawa reke tak, ze dlon mam gdzies na wysokosci czola. Wtedy cios trafia powyzej nadgarstka (czyli gdzies w miejscu 'nad zegarkiem w strone czlowieka' ).
W sumie chyba najlepsza technika, ale ma te wade ze cios idzie na miejsce, ktore kiedys mialem zlamane i nadal mam z nim problemy...
Poza tym
2. Podobnie jak wyzej ale chowam glowe calkowicie w rece (tzn. dlonie gdzies na wysokosci czola). Z tego, co zauwazylem najlepiej chroni ale tez niewiele moge zrobic, bo zaslaniam sie calkowicie i nic nie widze.
3. Widzialem fajterow na UFC ktorzy chronili sie kladac dlon na plasko na twarzy, spodem do glowy. Kilku roznych wiec moze i to jest jakas technika ? Chociaz mnie sie wydaje ze predzej mozna polamac sobie paluchy
To chyba tyle. Mnie uczyli ze ciosy trzeba kontrowac w 1 sposob, ew. 2 jesli chcemy przetrwac serie. Moze znacie jakies inne metody ?
dzieki,
i
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Polecam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
tajski, boks jako ulepszenie rąk
- Ponad rok temu
-
Klasyczne walki bokserskie i nie tylko
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Muaythai-BYDGOSZCZ 22-23.04 - PZKb
- Ponad rok temu
-
Nowe zasady k1
- Ponad rok temu
-
Turniej Pierwszych Walk Muay Thai
- Ponad rok temu
-
Turniej Pierwszych Walk Muay Thai
- Ponad rok temu
-
Zna ktos wyniki z MP w full (senior)
- Ponad rok temu
-
Kickboxing w Szczecinie?
- Ponad rok temu
-
Pokazy Muay Thai w Przedborzu
- Ponad rok temu
-
Gwardia Zielona góra , czy są jakieś ograniecznia...
- Ponad rok temu