tajski, boks jako ulepszenie rąk
Napisano Ponad rok temu
Co sądzicie czy to dobrze wpłynie na moje umiejętności i przyda się do tajskiego, czy tylko zmarnuje czas na zmiany pozycji i trzymania gardy... ? Tajski jest dla mnie naj... , ale zobaczyłem ostatnio jak bardzo ważna jest dobra praca rękami, zbicia, uniki i balans ciała. Piszcie co sądzicie, a może są tacy którzy mieli podobne doświadczenia. Pozdrawiam :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uważaj tylko na uniki w boksie takie jak nurkowanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:roll: , nie będe mieć tyle sarki i czsu, by chodzić na tajski i na boks jednocześnie...ja trenuje boks i MT i powiem ci ze boks swietnie dopelnia MT.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko raczej nie sparuj z podłamanym żebrem, bo z leczenia nici. Jak się trafi dobry zawodnik to Ci je z powrotem załatwi ciosami na korpus.no to wylecz zebro a w tym czasie pochodz sobie na boks :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tymto trzeba uważać. W low oraz muay calkiem inaczej chodzi się na nogach. Ostatnio sparowałem z low z ludzmi z boksu. Za bardzo wysunięta noga do przodu plus duży balans ( i odciążanie nogi przedniej) powodował iż 2/3 dobre low i nie mogli stać na tych nogach. Bokserzy bardzo mocno skręcają nogi przy okrężnych uderzeniach a wiecie co jest najlepsze na odkręconą nogę. :-)
Siła ciosu ręką w boksie wychodzi z kłęba dużego palca nogi z której się uderza. Skręcenie kolan do środka daje stabilność. Przy konfrontacji każda sztuka w której są kopnięcia może być skuteczna i daje przewagę, jako, że nie ma ich w arsenale boksera. Ale jest druga strona medalu: na ringu bokserskim, Ci, którzy trenowali coś innego, są często odsłonięci, widać jaki cios chcą zadać, a ich uderzenia przypominają trzepanie dywanu przez moją prababcię (niech odpoczywa w pokoju) w porównaniu do ciosów boksera. I nie chodzi tu wyłącznie o gardę: lecą do przodu, ciosy nie są zadawane na wyprostowanie łokcia, bark nie zasłania szczęki, itd, itd. Z doświadczenia widziałem, że kazdy, kto powracał/próbował pierwszy raz, wiele wynosił z treningów bokserskich. Ale to kwestia indywidualnego wyboru, co się chce osiągnąć, gdzie i w jakim celu.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Klasyczne walki bokserskie i nie tylko
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Muaythai-BYDGOSZCZ 22-23.04 - PZKb
- Ponad rok temu
-
Nowe zasady k1
- Ponad rok temu
-
Turniej Pierwszych Walk Muay Thai
- Ponad rok temu
-
Turniej Pierwszych Walk Muay Thai
- Ponad rok temu
-
Zna ktos wyniki z MP w full (senior)
- Ponad rok temu
-
Kickboxing w Szczecinie?
- Ponad rok temu
-
Pokazy Muay Thai w Przedborzu
- Ponad rok temu
-
Gwardia Zielona góra , czy są jakieś ograniecznia...
- Ponad rok temu
-
Klip z Alexem Gongiem
- Ponad rok temu