STAB
Napisano Ponad rok temu
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a nie lepiej zrobic dystrakcje? Czyli odwrocic jego uwaga nawet w najbardziej niekonwencjonalny sposob, i zaatakowac z calej sily we wrazliwe czesci ciala i spierdalac?
Lepiej czy też nie- to wszystko względne. STAB ma ten plus, że na chwilę unieszkodliwia uzbrojoną rękę.
STAB nie daje złudnych nadziei. Liczenie ilości "zgonów" podczas sparingu z partnerem nie pozostawia wątpliwości.
Co do reakcji na prawdziwy nóż- znam to- Kenjiro (pozdrawiam :-) ) wyciągnął kiedyś folderek na treningu, o ile mnie pamięć nie myli, heheh. Nikt tu nie napisał, że jest to sposób na _walkę_. Odważyć się czy nie- jeśli nie ma innego wyjścia, to proste że lepiej działać w taki sposób niż dać się zarżnąć. Nie ma co tu gdybać.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
STAB nie zaglebia sie w sytuacje gdy "ktos wyciaga noz" i co wtedy. STAB probuje opanowac sytuacje gdy ten noz juz jest w ruchu bo: nie zauwazylismy jak zostal wyjety, bo zostalismy juz raz trafieni i instynktownie zlapalismy za reke z nozem, bo ... itd itd
To nie jest system (systemik raczej bo jest bardzo prosty), ktory rozwaza sytuacje na dystans, typu sparing boksersko - szermierczy...
Guliwer, zareczam Ci, ze jak to nazwales "dystrakcja" bedzie ostatnia rzecza o jakiej pomyslisz jesli pierwsze co zobaczysz to mknaca reka z nozem w pchnieciu na Twoj bebech :roll:
Nikogo tez nie mialem zamiaru do niczego namawiac w tym topiku, poniewaz nie ja go zaczalem, a tylko udzielilem informacji...
Jeszcze jedna ciekawa rzecz przyszla mi wlasnie do glowy. Karl Tanswell, bo on jest autorem STAB-a opracowywal go w Anglii. Mniej wiecej w tym samym czasie (bez wzajemnego kontaktu) pracowal nad takim tematem inny czlowiek tym razem z USA - Jerry Wetzel. To co wypracowal nazwal - RED ZONE. I wiecie co? Te dwa podejscia sa prawie identyczne!!!
Z drugiej strony nic dziwnego jesli pracowali w taki sam sposob tzn na OPORUJACYM przeciwniku a nie na zasadzie lapek i tapi tapi znanych z systemow filipinskich.
Kto jest zainteresowany znajdzie sobie info w necie na temat RED ZONE - jest tego troche wiecej niz o STAB bo Amerykanin jest lepszym marketingowcem...
Sa tez opinie innych ludzikow o tym systemie: policjantow, ktorzy wykorzystali te rzeczy w realu z ostra bronia oraz wielu ekspertow "od noza" - miedzy innymi Raya Floro, ktory elementy RED ZONE wcielil do swojego systemu nauczajac m.in. oddzialu specjalne w Australii i Korei.
Ja tam sie nie moge rownac z takimi ekspertami jak np Floro, jednak takze troche juz widzialem i wiele rzeczy cwiczylem i moja opinia jest taka: STAB i RED ZONE sa na dzien dzisiejszy najbardziej sensownymi systemami jakie widzialem/cwiczylem jesli chodzi o reakcje na atak ostrym narzedziem.
To tyle...
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nietstey nie pokazuje on wg. mnie nic konkretnego.
Spoko, dzwignia, kolana ale tego uczą wszędzie.
Może o czymś nie wiem, ale w tym całym STAB nie widziałem najwazniejszego elementu, zachowania i ochrony podczas wyprowadzania ataku nożem.
dla mnie, żadna rewelka.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ząbkowana krawędź w walce
- Ponad rok temu
-
Zastosowanie w praktyce broni niestandardowej...
- Ponad rok temu
-
Kukri - Practical Guide
- Ponad rok temu
-
Kriss w Krakowie czyli jak krawaciarz centusiów rzezał
- Ponad rok temu
-
Nowe materiały na boken
- Ponad rok temu
-
Warsztaty z "noza"
- Ponad rok temu
-
Pytanie o batona ddo speców??;]
- Ponad rok temu
-
nóż z osłoną na palce - to broń czy nie?
- Ponad rok temu
-
Bat, kolejne pytania!!:D
- Ponad rok temu
-
Whipholder
- Ponad rok temu