Ogólnopolska Federacja Capoeira
Napisano Ponad rok temu
nie emocjonowalbym sie tym jakos strasznie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak jak jest wiele organizacji w innych sztukach, tak pewnie i w capo za jakis czas pojawia sie inne, zrzeszajace te grupy, ktorym nie odpowiadaja istniejace.
nie emocjonowalbym sie tym jakos strasznie
Ale, jak już napisał coisa, mnie nie o to chodzi. Jak już wspominałam, jestem zainteresowaana TĄ Federacją, ale tak naprawdę nie wiem co to za twór - bo jej struktura, zasady członkostwa, prawa i obowiązki członków, zasady działania władz, cele, itp - są mi nieznane, ponieważ nikt ich jak dotąd szerszej rzeszy ludzi NIE UJAWNIŁ. I o tę wielką tajemnicę właśnie mi chodzi!
Napisano Ponad rok temu
tak to wyglada...
Napisano Ponad rok temu
no jasne jakubie, ale chyba nie o to chodzi zeby "jak mi sie nie podoba federacja X to zakladam sobie federacje Y". przede wszystkim federacja jest instytucja ktora powinna dzialac otwarcie. tzn powinny byc jasno przedstawione zasady członkostwa, cele działania federacji itp. a jak widze "na załączonym poście" to na razie z tego jest wielka tajemnica poliszynela "zeby czasem ktos nie zalozyl "konkurencyjnej" federacji... :wink: 8)
oczywiscie sie z toba zgadzam. wszystko powinno byc jasne i klarowne. i pewnie takie bedzie z czasem. ja po prostu uwazam, ze teraz jak juz federacja powstala to najlepiej sie zglaszac bezposrednio do organizatorow, niz tworzyc nie wiadomo jakie dyskusje na forum, z ktorych i tak z reguly niewiele wynika. wg mnie capoeira czeka taka sama droga jak i inne sztuki walki w polsce i powstanie kolejnych federacji, unii czy jeszcze czegos bedzie naturalna koleja rzeczy. poza tym odnosze wrazenie, ze bierzesz mnie za kogos odpowiedzialnego lub przynajmniej zwiazanego z federacja, a ja nawet nie mieszkam w polsce obecnie.
a, ze w internecie i tak jest wiele niepotrzebnego szumu informacyjnego i zbednych emocji to od czasu do czasu cos tam skrobne na tym forum (mimo przynaleznosci grupowej, zawsze staram sie byc w miare obiektywny jezeli chodzi o kwestie zwiazane z capo w polsce i tak bylo i jest rowniez na budo - btw. jak myslisz kto zalozyl dzial capo na budo ? :wink: )
Napisano Ponad rok temu
ja po prostu uwazam, ze teraz jak juz federacja powstala to najlepiej sie zglaszac bezposrednio do organizatorow, niz tworzyc nie wiadomo jakie dyskusje na forum, z ktorych i tak z reguly niewiele wynika.
Tak też było. Na pytanie o statut organizator odpowiedział: "Będzie na stronie" i że "Statut jest, ale w biurze", itp. Dla mnie to sygnał, że, z niewiadomych względów, nie za bardzo chce ten statut pokazać. Mam nadzieję, że się mylę.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
coffe przeciez tak jest. do zalozenia federacji potrzebne jest 15 klubow sportowych /stowarzyszen sportowych ktore to zrzeszaja sie w federacje (poprawcie mnie jesli sie myle
Do założenia związku sportowego wystarczą 3 kluby sportowe. 15 potrzeba zawodników do zarejestrowania związku zawodników.
Napisano Ponad rok temu
Nikt inny Ci lepiej nie odpowie na Twoje pytania jak sam Instrutor Frances ktory jest miedzy innymi wspolzalozycielem Federacji wiec kieruj swoje pytania pod adres e-mail: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników].
Ów Organizator, o którym wspomniałam, że raczej był niechętny do udzielania informacji, to własnie Frances, tak więc nie wiem, czy mój mejl do niego coś pomoże, ale nie omieszkam spróbować.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
coffe przeciez tak jest. do zalozenia federacji potrzebne jest 15 klubow sportowych /stowarzyszen sportowych ktore to zrzeszaja sie w federacje (poprawcie mnie jesli sie myle
mam nadzieję, ale zaznaczam że mnie chodzi o FORMALNE REJESTROWE kluby sportowe, bo dzieki temu kazdy z nas będzie mógł np. odliczyć sobie ćwiczenie capo od podatku na podstawie fakturki (jak wejdzie ulga sportowa, bo nie wiem czy już jest)
Napisano Ponad rok temu
"pożądne" grupy już dawno są zarejestrowane pod takia postacią czyżby spóźnione informacje?? :wink:mnie chodzi o FORMALNE REJESTROWE kluby sportowe
bo dzieki temu kazdy z nas będzie mógł np. odliczyć sobie ćwiczenie capo od podatku
no to by było niezłe... a jaki to bylby formularz PIT?? "oto moje roczne zestawienie zrobiionych gwiazd na treningu buahahahahhaha!!!!
...toś mnie rozbawił
Napisano Ponad rok temu
mam nadzieję, ale zaznaczam że mnie chodzi o FORMALNE REJESTROWE kluby sportowe, bo dzieki temu kazdy z nas będzie mógł np. odliczyć sobie ćwiczenie capo od podatku na podstawie fakturki (jak wejdzie ulga sportowa, bo nie wiem czy już jest)
Dopóki nie ma oficjalnego, założonego na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw kultury fizycznej Polskiego Związku Capoeira - nie będzie można odliczać finansowania klubów capo od podatku. Ulgę podatkową od 1 stycznia 2006 r. wprowadza "Ustawa o sporcie kwalifikowanym" z 29.07.2005 r. i mówi ona, że uczestnictwo klubu sportowego w sporcie kwalifikowanym i korzystanie z dobrodziejstw tej ustawy wymaga posiadania przez klub licencji, a takie licencje wydaje właściwy polski związek sportowy. Konieczne jest też uczestnictwo we współzawodnictwie sportowym co najmniej raz na 3 lata, czyli po naszemu byłyby to oficjalne zawody w capo.
Dopiero wtedy wolne od podatku dochodowego byłby chody podatników prowadzących klub sportowy w rozumieniu w/w ustawy w części przeznaczonej na szkolenie i współzawodnictwo sportowe dzieci i młodzieży. Także sponsorzy od podstawy opodatkowania mogliby odliczyć wydatki, w wysokości nieprzekraczającej 10 % dochodu, poniesione przez nich na działalność klubów sportowych mających osobowość prawną i licencję sportową, skupiających co najmniej 50 zawodników, w tym 30 juniorów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
spieprzaj dziadu
no tak bo jak sie nie ma konkretnej odpowiedz to lepiej tak zalatwic sprawe... wiesz dzieciaku prostak jestes... :wink:
Napisano Ponad rok temu
ciekawe, ze Uri wykasowal tamten post, a mojego nie
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
klub treningi capoeira
- Ponad rok temu
-