co sądzicie o filmie Tom Yum Goong???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie trenuje MT ale troche poczytalem na ten temat. dzisiejsze MT jest zupelnie inne od "pierwotnego". kiedys MT obejmowalo ponoc nawet elementy walki w parterze. zdaje sie ze dzis mowi sie na to Muay Boran (nawet najakiejs stronie o tym aktorze bylo napisane "style: Muay Thai Boran").jednak troszke się zawodłem po raz pierwszy odkon się interesuje sztukami walki zobaczyłem jak zawodnik MUAY THAI robi dźwignie czy wogule istnieje coś takiego w MUAY THAI????
sam film jest fantastyczny jezeli chodzi o cala kaskaderke i chreografie. przy okazji jest jednak strasznie naiwny co troszke psuje efekt. trzeba jednak oddac Tony'emu Jaa, ze bardzo ozywil obecne kino "kopane". pokazal ze mozna nakrecic efektowne sceny walki bez pomocy komputra czy linek do torych uciekl sie np. jet lee. scena w ktorej kopie latarnie (mala inspiracja "droga smoka"?) robi ogromne wrazenie - mimo calej swojej prostoty. do tego wszystkie techniki sa proste (niekiedy wrecz prywmityne) i lekko "huliganskie" co daje bardzo dobry efekt ich skutecznosci.
i faktycznie stanowczo przesadzili z iloscia przeciwnikow i przyjetych uderzen - zwlaszcza w finalowym pojedynku.
dla mnie lepiej sie ogladalo ong-bak bo byl mniej naiwny jednak tom yum goong jest znacznie bardziej efektowny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS: Czy wie ktos gdzie w Polsce sa szkoły, kluby etc Muay Boran oraz Krabi Krabong????
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Muay Boran ponoć jest w Krakowie, natomiast o krabi krabong to chyba szczerze wątpię.. Choć biorąc to co dzieje się podczas derbów w Krk to można by podejrzewać, ze i tam się jakaś szkoła znajdzie...PS: Czy wie ktos gdzie w Polsce sa szkoły, kluby etc Muay Boran oraz Krabi Krabong????
Wracając do filmu, to rzeczywiście film naiwny pod względem akcji, ale sceny walki to po prostu mistrzostwo :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oglądałem jedynie reportaż o tym filmie, walki to są zwykłe sparingi więc to mówi samo za siebie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mosley vs. Vargas II (15.07.06)
- Ponad rok temu
-
Sekcja boksu w Wieliczce - pytanie.
- Ponad rok temu
-
Arturo Gatti vs. Carlos Baldomir (22.07.06)
- Ponad rok temu
-
Muay Boran i formy
- Ponad rok temu
-
Best of the Best II-w Polsce!!!!!!-super gala z USA w Polsce
- Ponad rok temu
-
Treningi MT w Olsztynie
- Ponad rok temu
-
Ronin Sosnowiec
- Ponad rok temu
-
17.03-Polacy lecą na Mistrzostwa Świata w Muaythai-Tajlandia
- Ponad rok temu
-
Trenując SW czy warto zaprzątać sobie głowę pakowaniem?
- Ponad rok temu
-
ŁUKASZ JAROSZ ZAWODOWYM MŚ FEDERACJI ISKA W KICKBOXINGU
- Ponad rok temu