Jaki/a miecz/ katana do treningu??
Napisano Ponad rok temu
I chodzi mi również o stalowy mieczyk, nie drewniany (słyszałem, że stalowy lepszy hehe). Może jakiś cennik od razu?? Ale prosiłbym o taki w granicach zdrowego rzsądku i polskiego portfela
Mój wzrost to 175 CM, czyli miecz coś około 75 CM jak sie nie myle, jest mi potrzebny.
Nie wiem na jakie miecze mam patrzeć...
Napisano Ponad rok temu
Czy możesz opisać, na czym miałby polegać i jakie miały by być cele "takiego" treningu?Nie chodzi mi o trening w klubie, tylko taki rekreacyjny.
Napisano Ponad rok temu
- wymachiwanie mieczem
- obsługa miecza
- trening cięć
- i tak ogólnie, chce sobie w parku (nieopodal mojego miejsca zamieszkania (Brzeg, woj. Opolskie) pobiegać z mieczykiem i poćwiczyć, jak również towarzyszyć koledze podczas treningu ze stickiem (patykiem )
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie polecam kupic miecz tępy ale nadający się do naostrzenia i treningu cięć.
Od biedy jezeli chodzi o japońskie miecze to mozesz kupić tanią replikę ale zwroc uwage na mocowanie. Mocowanie rekojesci z klinga miecza to sprawa najwazniejsza zeby podczas "machania" ci sie nie ulamal i nie polecial koledze w oko.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Na początku są miecze Full Tang (klinga dochodzi do końca rękojeści)
Te miecze to chyba japońskie są
Jeśli można takim trenować to byłoby spoko (nie rozpadnie sie?? )
Ostrzyć nie musze, bo nie chce niczego obcinać (dawaj noge!! hehehe)
Napisano Ponad rok temu
Tylko pamietaj ze takiego miecza nie naostrzysz. W przyszlosci mozesz chciec jednak sprobowac cos ciąć. Wtedy zerknij do mnie na stronke ;D
Byc moze spodoba Ci sie i zechcesz w przyslosci trenowac iaido albo pochodne sztuki. Dlatego lepiej unikac taniej tandety bo Cie tylko zniecheci.
Napisano Ponad rok temu
Od biedy zainwestowałbym po prostu w bokken : o
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Bo dla mnie miecz (nawet drewniany ) bez Saya to nie miecz
jeśli można kupić to najlepiej bym poprosił o jakiś sklep internetowy, bo troche by mi było daleko do Katowic, Poznania czy Warszawy
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Trudno sobie wyobrazić, co mogłoby być bardziej bez sensu.Nie jest to calkiem bez sensu.
Czego najlepszym przykładem jest Ryszard M., twórca rodzimej polskiej wersji sztuki walki karate. Ale nawet on zaczynał od nauki normalnych sztuk walki, zanim doznał oświecenia.W koncu wiele sztuk walki powstalo z warsztatu osoby ktora od tak sobie zaczela cos wymyslac samodzielnie
Napisano Ponad rok temu
Kurde szkoda, że bokkeny z saya są takie drogie, bo też bym sobie taki sprawił.
Napisano Ponad rok temu
Co moze byc sensownego w tym?
Czlowiek moze np. opracować fajną choreografię walki która może nie będzie wyglądała "profesjonalnie", ale za to może wyglądać łądnie i dynamicznie. W najgorszym przypadku wzmocni sobie ramiona, nadgarstki itp.
Ja popieram każde samodzielne próby robienia czegokolwiek.
A argument, że można się nabawić złych nawyków w najprostszej lini można obalić : jak pojdzie na trening to go naprostują.
Jak mieszkałem z Holandii to zaczałem trenować chińskim mieczem samodzielnie. Po mniej wiecej roku zaczałem trenować pod okiem mistrza. Robiłem dużo błędów bo miałem dużo złych nawyków ale mimo to, byłem w lepszej sytuacji niż osoby zaczynające od zera bo doskonale znałem miecz i jego zachowanie.
Złych nawyków szybko mnie oduczyli. Efektem bylo zdobycie 3 miejsca w otwartych mistrzostwach młodzierzy (tłumaczenie bezpośrednie). Więc nie powiedziałbym, że było to całkiem bez sensu.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem że można ćwiczyć samemu, bez nauczyciela, jeżdzić gdzieś na staże, uczyć się a potem tłuc co się człowiek naogładał do czasu następnego stażu, sam tak robie bo nie mam pod ręką nauczyciela. Ale w opolu to jest tak na oko ze 3 sekcje iaido, sekcja kendo, i pewnie jeszcze parę innych. Nie rozumiem po co machać w parku samemu i straszyć wiewórki jak można porządnie trenować pod okiem instruktora a do parku biegać na treningi "dodatkowe bądź indywidualne".
Pozdrawiam,
Michal N.
Napisano Ponad rok temu
Jednak wiele osob mowi, ze jezeli sie nie ma mozliwosci uczenia sie w szkole to nie nalezy nawet probowac. Calkowicie sie nie zgadzam z tym założeniem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wystawa mieczy japońskich w Manggha
- Ponad rok temu
-
Czy ten miecz sie do czegoś nada?
- Ponad rok temu
-
[trening] Kraków, długi miecz
- Ponad rok temu
-
JAKODROZNIC KATANE Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA OD PODROBY ??
- Ponad rok temu
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
Moja katana....
- Ponad rok temu
-
Shinsengumi