Wystawa mieczy japońskich w Manggha
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio byłem sobie w Centrum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha w Krakowie. Do niedawana był to oddział Muzeum Narodowego a od kilku lat samodzielne muzeum. szczególnie interesowała mnie dość w sumie rozreklamowana w Krakowie wystawa broni japońskiej.
Poszedłem tam i ....
Delikatnie ujmując zastanowił mnie sposób prezentowania mieczy japońskich zastosowany przez kustosza Muzeum. Czy ktoś z forumowiczów widział może tą wystawę i chciał by się podzielić swoimi uwagami? Może nam się tylko tak wydaje, że to co my wyprawiamy w dojo i domach to ma jakiekolwiek znaczenie, w końcu tą wystawę oglądał sam Cesarz to chyba ktoś zadał sobie trud sprawdzenia jak "to" się robi? Chętnie posłucham i się pouczę bo przyznaję, że ja to przeżyłem w muzeum szok poznawczy...
Napisano Ponad rok temu
Jednak muszę stwierdzić że zgodnie z moją wiedzą to co widział Cesarz było zupełnie czym innym, wystawa się od tamtego czasu zmieniła, zatem podczas Jego wizyty były inne warunki. Teraz wszystko zepchnęli w te ciemne gabloty.
Ale mangghe trzeba pochwalić za ogólną działalność bo wystawy czasowe zmieniają się stosunkowo często, wiadomo że nie zawsze jest to, to co by nas najbardziej interesowało ale bawią się w różne spotkania, projekcje, wykłady itp. Za to im chwała
Napisano Ponad rok temu
Chodziło mi głównie o sposób wystawienia mieczy. Jeden wyjęty z saya, wszystki pozostałe eksponowane w saya, żaden nie miał zdjętej oprawy a poukładane były w ciemnej gablocie na stojaku na przemian kisaki to w prawo to w lewo, katana wymieszane z wakizashi w zgodzie z jakimś zamysłem artystycznym, niestety nie wiem jakim.
Cieszę się bardzo że Rodzina Cesarska widziała jakąś inną wytawę...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przychulam się do opini kolegów. Obecna espozycja militariów jest żenujaca.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Czy ten miecz sie do czegoś nada?
- Ponad rok temu
-
[trening] Kraków, długi miecz
- Ponad rok temu
-
JAKODROZNIC KATANE Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA OD PODROBY ??
- Ponad rok temu
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
Moja katana....
- Ponad rok temu
-
Shinsengumi