JAKODROZNIC KATANE Z PRAWDZIWEGO ZDARZENIA OD PODROBY ??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A z kupnem miecza w prezencie wiąże się taki przesąd... że jeśli miecz się otrzymuje to trzeba za niego oddać choćby najmniejszą monetę. Chodzi o to aby miecz był kupiony, więc może to być złotówka albo symboliczny grosz.
Ciekawe. Znam ten przesąd, ale dotyczący darowywania psa. I, co więcej, w mojej rodzinie są złe doświadczenia związane z tym przesądem. Jedyny pies, za którego moi rodzice nie zapłacili ani grosza wpadł pod autobus nie osiągnąwszy roku życia. Jedyny szczeniak ich suki, którego oddali za darmo, wpadł pod pociąg nie osiągnąwszy roku życia. Więc jeżeli o mieczach mówi się to samo, to lepiej dawać te symboliczne grosze.
Pozdrawiam
(i przepraszam za offtop o psach)
Napisano Ponad rok temu
Dane: KATANA TRENINGOWA
Miecz solidnie wykonany, dobrze wyważony, z właściwymi proporcjami , znakomicie nadaje się do treningu iaido i iaijutsu dla początkujących i średniozaawansowanych. Głownia stalowa z widoczną imitacją linii hartu (hamon). Pochwa drewniana, wykończona w kolorze czarnej laki, z dołączoną taśmą sageo. Rękojeść z oplotem w kolorze czarnym, pod taśmą imitacja jasnej rai; menuki w kształcie stylizowanych smoków. Tsuba, fuchi i kaschira - wykonane z patynowanego mosiądzu, ozdobione motywem smoka. Dostępny w dwóch wariantach: z nieostrzoną lub ostrzoną głownią. Długość głowni 73 cm, dł. rękojeści 25cm, dł. całego miecza w pochwie 106 cm., waga miecza 1 kg, pochwy 0,26 kg.
Jestem początkujący chciałem troche potrenowac i zastanawiam sie czy nie bedzie obciachu jak wyskocze z takim mieczem zapisujac sie na treningi.
Napisano Ponad rok temu
Póki się nie zapiszesz na treningi, nie jesteś jeszcze początkującym.Jestem początkujący chciałem troche potrenowac i zastanawiam sie czy nie bedzie obciachu jak wyskocze z takim mieczem zapisujac sie na treningi.
Najpierw znajdź nauczyciela. Nauczyciel od tego jest, żeby ci wytłumaczyć, jaki sprzęt ci będzie potrzebny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
szukam klub iaido lub kendo w warszawie na mokotowie,sadyba
- Ponad rok temu
-
Moja katana....
- Ponad rok temu