Standard: Jaki nóż? ;)
Napisano Ponad rok temu
Jakie firmy brać pod uwagę? Czy noże Made in Taiwan różnią się znacznie od reszty? Jakie blokady są godne polecenia? I czy warto wydawać więcej pieniędzy na stal lepszą niż 440c lub AUS8?
Pozdrawiam i proszę o pomoc, aby nie popełnić kolejnego błędu. Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
sprawdź to - [click] ...
Napisano Ponad rok temu
Możesz sobie zakupić M-21/02, jest trochę mniejszy, lecz nie mniej solidny.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tylko wcześniej zapoznaj się z opiniami o stormach.
A Monochrome już Ci nie pasuje?
M-21/04 też czasami idzie taniej dostać.
Poczekaj, poszukaj, nie napalaj się :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W końcu przyjmując, że nóż służy głównie do cięcia raczej nima takiej możliwości by załatwić zytelową rękojeść w piczkach, endurach, czy delicach. W końcu tu chodzi o lekki nóż do codziennego noszenia, nie o pancernik potiomkin. Ja rozumiem, że komuś bardziej może odpowiadać metalowa rękojeść, w końcu jak wychodzę do pracy, to ręka czasem sama wędruje mi w stronę mki, jednak do noszenia na codzień bardziej praktyczne jest coś lżejszego i nie budzącego zgrozy.
Napisano Ponad rok temu
@Smoke: Myślę, że pomysł ze sprowadzeniem jest bardzo dobry, jednak musiałbym znaleźć kogoś, kto by mi przy tym pomógł. Rodziny lub znajomych niestety nie mam w stanach. Biorę się właśnie do czytania tego obszernego tematu.
@Cassini: Miałeś M-16 w wersji tanto, ale czy tylko do tego konkretnego modelu masz zastrzeżenia czy ogólnie do całej serii? W czym tkwi problem?
Kershaw jest o tyle fajny, bo niektóre modele posiadają Speed Safe`a Jednak ten model go niestety nie posiada :? Papier ścierny całkowicie go dyskwalifikuje
Monochrome nie odpadł, jednak biorąc pod uwagę jego parametry, sądzę, że potrzebuje coś większego (mam dosyć spore dłonie ).
@drengir: Nie uważam Mini-piki za pomyłkę o jakiej Ty myślisz Poprostu zalicytowałem ją bez wcześniejszego (i zarazem dokładniejszego) zgłębienia się w temat. Nie sądziłem, że wersja mini jest aż taka MINI Rękojeść Mini-Piki nie jest z tandetnego plastiku, to trzeba przyznać, jednak nóż gubił mi się w dłoni. Gdy chcę ją złapać całą dłonią to niektóre palce po części lądują na ostrzu :wink: Po wstępnych obserwacjach doszedłem do wniosku, że potrzebuje większego noża, a stojąc jeszcze raz przed wyborem noża chciałbym żeby rękojeść była wykonana z metalu.
Jak już wspominałem, nóż może pochodzić z drugiej ręki jednak musi być bardzo dobrze zadbany
Pozdrawiam Maciej
Napisano Ponad rok temu
Jak jednak chcesz coś od CRKT, to stanowczo radzę jakąś wersję M-21. One mają bardziej utylitarne ostrza od M-16. Pewnie jak wpadnie Blacha, to dokładnie wyjaśni Ci o co chodzi. Poszukaj na forum co on ze swoim M-21 wyczyniał, to będziesz wiedział dlaczego. Sam mogę powiedzieć, że jestem ze swojej mki bardzo zadowolony, choć do pracy jej nie noszę, by nie wywoływać u ludzi szoku.
Napisano Ponad rok temu
Jedno co wiem to to, że z oferty CRKT odpadają noże z ostrzem combo i tanto, oraz z zytelową rękojeścią
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że pomysł ze sprowadzeniem jest bardzo dobry, jednak musiałbym znaleźć kogoś, kto by mi przy tym pomógł. Rodziny lub znajomych niestety nie mam w stanach.
sprawdź skrzynkę ...
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że pomysł ze sprowadzeniem jest bardzo dobry, jednak musiałbym znaleźć kogoś, kto by mi przy tym pomógł. Rodziny lub znajomych niestety nie mam w stanach.
sprawdź skrzynkę ...
Dzięki, dam znać
Powracając do oferty CRKT:
Znalazłem tylko ten model M16, który spełniałby moje kryteria - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. Jednak chyba jest to kolejny mały nóż, nie wiele różniący się gabarytowo od Mini-Piki.
Z tego co widze to pozostałe noże z serii M16 albo mają ostrze combo, albo tanto, albo rękojeść z Zytelu, więc M16 raczej odpada.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - znowu maleństwo jak Mini-Pika.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ten powinien być w sam raz
Jednak nie napalajmy się tylko na CRKT, są może inne noże godne polecenia?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Choć są większe foledery do niego :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o wielkość M-21 w powównaniu z mini piczką i M-16-03, to masz je tutaj:
Mini Pika Ostrze: 7,37 cm (2.9") długość całkowita: 17,65 cm (6.95")
M-21/04 Ostrze: 3.94" (10.0 cm) rękojeść: 5.31" (13.5 cm)
M-21/02 długość ostrza: 7.92 cm (jak widać dłuższy jest od mini piczki)
M-16/03 długość ostrza 9 cm
Co do M-16 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tu masz [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Opisy tych noży to np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] za pomocą którego możesz sobie przeliczyć cale na centymetry.
Niestety nie mogę strzelić porównawczych fot z M-16, bo go nie mam obecnie. Pozostaje wziąść linijkę i przenieść wymiary na papier. Można też wyciąć ksztalt noża z tektury, by uniknąć błędu przy zakupie. To nie jest wcale żart. Byli ludzie, którzy przed zakupem stosowali tą metodę. Oczywiście idealnie by było przed zakupem wziąść oryginał w łapę.
Napisano Ponad rok temu
Powracając do wielkości noży:
Model: ... M21-04 - M21-02
Ostrze: ... 9,8cm.. - 7,6cm
Rękojeść: 13,7cm - 10,8cm
Całość: .. 23,5cm..- 18,4cm
Waga: .....156g ...- 91g
M21-02
M21-04
[Zdjęcia są własnością M_A_C`a i adiblue]
Teraz już kompletnie nie wiem ktory wybrac. Głowa mnie boli od tych noży, doradzcie coś
PS: M16 zdecydowanie odpada, w grę wchodzą tylk ote dwa w/w modele
Napisano Ponad rok temu
Jeden z kolegów w ten sposób przymierzal się do Gripa i pomogło w ostatecznej decyzji.
Ja bym wolał M-21/04, ale to już zależy od Ciebie. Tu raczej już trudno jest coś doradzić.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jakiego noża używa Chuck Norris
- Ponad rok temu
-
pare pytan o nimravusa
- Ponad rok temu
-
oplot noża
- Ponad rok temu