Jak zacząć kickbox
Napisano Ponad rok temu
Mam 15 lat i chciałbym zacząć uprawiać tą dyscypline sportową, jednak nie wiem jak się do tego zabrać. Nie mam pieniędzy żeby zapisać się do klubu. Mam w domu rękawice i worek i dużo zapału. A teraz do rzeczy:
1. Moglibyście mi podać jakiś link odnośnie jak trzymać gardę, wyprowadzać ciosy pięściami i nogami.
2. Jakie partie ćwiczyć aby ciosy były mocniejsze (np trening na wyskok-nie wiem czy to dobry przykład).
3. Jak zwiększyć szybkość i wytrzymałość.
4. Czy polecilibyście mi jakąś książkę?? Jak tak to jaką??
To narazie tyle. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
:-)
Napisano Ponad rok temu
1. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2. Na początek polecam ćwiczenia bez przyżądów - pompki (różne), brzuszki, przysiady etc.
3. Wytrzymałość - np. bieganie (jogging) , szybkość - np. worek, gruszka (pod okiem trenera tylko! )
4. Nie :roll:
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Potraktuj to jako przygotowanie do treningu a nie jako trening- bo trenowac naprawde efektywnie mozna tlyko pod okiem fachowego trenera.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
3 - kondycja i wytrzymałośc:
a) robisz 6 jednominutowych rund w kazdej 10 sekund robisz bieg bokserski a potem 10 sekund pomki i tak az uplynie 1 minuta potem minutas przerwy i dalej jazda
robisz 3 minutowa runde na worku raz uderzając w tempie błekitnej laguny a raz w tempie szczek (czyli w umiarkowanym tempie co jakis czas je zwiekszajac) to samo sie tyczy biegania czy plywania
szybkosc
a) 30 sekund na worku - minuta przerwy - 10 rund,
walka z cieniem :3 minutowe rundy (30 sekund z ciezarkami 30 sekund bez)
c) 30 sekund kopisz jedna nogą kopniecie okrezne potem 30 sekud drugą noga minuta przerwy i jeszcze raz to samo
4 - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - niezla ksiazka za wyjatkiem momentu w ktorym autor kaze kopac w spadajaca kartke by zwiekszyc szybkosc
5 - jesli chcesz sie tylko poruszac to trening indywidualny ma zawsze sens, wyrobisz sile, szybkosc i wytrzymalosc ale nabierzesz fatalnych nawyków ktorych ciezko cie bedzie oduczyc jak trafisz do sekcji
Napisano Ponad rok temu
chodzilo mi oczywiscie o kilka 3 minutowych rundrobisz 3 minutowa runde na worku
Napisano Ponad rok temu
kilka razy slyszalem ze ktos trenowal judo czy cos innego za pol ceny, a reszte dorabial na sprzataniu sali i myciu mat. zdarza sie faktycznie ze trener docenia czyis zapal i chec do pracy wiec pomaga mu jakos;Nie mam pieniędzy żeby zapisać się do klubu.
nie trenuje kick boxingu ale na bank powineies:2. Jakie partie ćwiczyć aby ciosy były mocniejsze (np trening na wyskok-nie wiem czy to dobry przykład).
- duzo biegac - poczytaj troche o tym jak sie powinno biegac zeby przynosilo to efekty;
- trenig wlasnym cialem (brzuszki, pompki, drazek) - przedmioty codziennego uzytku (taborety i krzesla) potrafia zastapic nie jeden przyrzad;
- rozciaganie - warto poczytac jak to robic zeby sie nie uszkodzic. to wazna rzecz. na kravce malo sie kopie wysokich kopniec (my nie mielismy ich wcale) , ale daje sie juz czuc braki w rozciaganiu (mimo ze robimy to dosc regularnie);
jezeli uda ci sie znalezc klub z trenerem "idealista" i pokazesz mu ze juz nad soba pracowales na tyle na ile umiales (kondycja, wytrzymalosc, rozciagniecie) duzo latwiej bedzie go przekonac do pewnych ustepstw.
powodzenia;
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Po prostu idź do klubu. Nie ma innej drogi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bardzo dobry pomysl. w tym czasie mozesz pokombinowc troche kase. jakas praca zawsze sie znajdzie.A gdybym ćwiczył sam np. przez 2 miesiąca, aby się przyzwyczaić do wysilku, a po dwóch miesiącach zapisałbym się do klubu??
na stronce ktora podal ci Skylark1987 znajdziesz tez porady co do innych typow treningow.
co do trenowania bez trenera to jest tez inny problem. nauczyc kogos poprawnie uderzac czy kopac nie jest nawet w polowie tak trudno jak oduczyc go nabranych juz nawykow. te ktore nabierzesz sam najprawdopodobniej beda zle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Próbowalem wykonywać kopnięcia z podanej strony i nie bardzo mi to wychodziło (brak odpowiedniego rozciągnięcia ). Ciosy pięściami wychodziły mi dobrze (mam kolegę co zajmuje się boksem). Mi się wydaje że jeślibym do czerwca się rozciągał, robił pompki i przysiady i w ogóle wmocnił te partie potrzbne do kickboxingu (mam na myśli przedewszstkim nogi) chyba lepiej bym na tym wyszedł. nawakacje zapisalbym się do klubu, byłbym już odpowiednio rozciągnięty i wytrzymały, same uderzenia rękoma jużbym trenował z kolegą do tego czasu. Już coś bym tam umiał. A w klubie z większym naciskiem mógłbym trenować kopnięcia.
Co o tym myślicie??
A tak apropo rozciągania z tego drugiego linka, ile serii mam robić każdego z ćwiczeń??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wazelina bokserska
- Ponad rok temu
-
Włodarczyk zmierzy się z Mayfieldem w marcu (25.03.06)
- Ponad rok temu
-
Kolejna walka Lamona Brewstera (1.04.06)
- Ponad rok temu
-
Rękawice MT
- Ponad rok temu
-
Techniki MT
- Ponad rok temu
-
Muay Thai - co to jest?
- Ponad rok temu
-
dobre rekawice NIE ZE SKORY
- Ponad rok temu
-
<
> - Ponad rok temu
-
Haye planuje boksować w wadze ciężkiej
- Ponad rok temu
-
Proksa w walce o tytuł Młodzieżowego MŚ WBC (3.03.06)
- Ponad rok temu