Wasza ulubiona broń
Napisano Ponad rok temu
tutaj możecie napisać o waszej ulubionej broni tzn. moze w punktach :wink: :
1) Jaka to broń?
2) Dlaczego jest taka dobra?
3) Jakiej broni da rade, a z jaką nie ma szans (np. przeciwko włóczni stosuje się chyba dwie szable?)
4) Coś od siebie jeszcze dopisać . Może nawet być filmik z tą bronią jak i zdjęcia, link do czegoś o niej itp.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
bardzo duzy pistolet1) Jaka to broń?
jest taka dobra bo zabija wrogow, co wiecej nie trzeba trenowac nia - nic nigdy2) Dlaczego jest taka dobra?
Bardzo duzy pistolet daje rade 2 szablom i wloczni chyba ze wlucznia jest bardzo dluga.3) Jakiej broni da rade, a z jaką nie ma szans (np. przeciwko włóczni stosuje się chyba dwie szable?)
Nie daje rady wiekszym pistoletom i bombom - tak mysle ale nie sprawdzalem.
oto zdjecie:4) Coś od siebie jeszcze dopisać . Może nawet być filmik z tą bronią jak i zdjęcia, link do czegoś o niej itp.
Napisano Ponad rok temu
3) tak, przeciwko włóczni można stosować m.in. szablę lub podwójną szablę. Wbrew pozorom te bronie mają ze sobą coś wspólnego( i tu szanse sa równe). Nie można powiedzieć,że jakaś broń z drugą nie ma szans. Jak interesuje cię jakaś szczególna broń to pytaj, ale raczej na pm. Ja lubię szablę pólnocną, kijpółnocny, jiu jie bian.Witam,
tutaj możecie napisać o waszej ulubionej broni tzn. moze w punktach :wink: :
1) Jaka to broń?
2) Dlaczego jest taka dobra?
3) Jakiej broni da rade, a z jaką nie ma szans (np. przeciwko włóczni stosuje się chyba dwie szable?)
4) Coś od siebie jeszcze dopisać . Może nawet być filmik z tą bronią jak i zdjęcia, link do czegoś o niej itp.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ja mam taką obserwację. W szkole x (wymyślonej) uczy się techniki kij przeciwko włóczni i halabarda przeciwko szabli. W rezultacie gdyby z niewiadomych przyczyn walka taką bronią stała się czymś powszechnym na ulicach to wydaje się, że użytkownik kija miałby znak zapytania w oczach widząc nadchodzącego użytkownika szabli i vice versa.
Zdaje się jednak, że nabycie umiejętności walki przy użyciu broni jest jedną z kilku a nie jedyną korzyścią treningu z bronią.
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
8O nosisz włócznię dla samoobrony?3) Jakiej broni da rade, a z jaką nie ma szans (np. przeciwko włóczni stosuje się chyba dwie szable?)
na ulicach
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
W rezultacie gdyby z niewiadomych przyczyn walka taką bronią stała się czymś powszechnym na ulicach
Jak więc wynika z tego cytatu oczywiście noszę włócznie, kij, szable, noże motylkowe zawsze i wszędzie a szczególnie do samoobrony. Ciągle jednak czuję się nie do końca bezpiecznie więc przymierzam się do rozszerzenia tego zestawu ale nie wiem czy mnie będzie stać i czy sił starczy...
Pozdrawiam
Piotrek
Napisano Ponad rok temu
a tak serio, może to nie głupi pomysł by był. Wiadomo,że broń biała używana przez nas nie jest ostra, ale np. jiu jie bian czy san jie gun są pełnowartościową bronią...
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
jedrek
Napisano Ponad rok temu
bo widzicie trening z wlocznia taki prawdziwy sporo sie rozni od tego co wy robicie czyli tych wszystkich podskokow i biegan bo dywanie :wink:
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
jedrek
Napisano Ponad rok temu
moj kochany drogi Tomaszu:) znow sie z Toba zgadzam chylac glowe:) oczywiscie wlocznia jest najtrudniejsza nawet w sporcie ale chodzilo mi o to ze latwiej jest nawet wlocznia cos komus zrobic niz lancuchem (z roznych powodow)
pozdrawiam
jedrek
Tak, długa chińska włócznia na elastycznym drzewcu z drzewa mydlanego czy jak to się nazywa... Jest trudna ale jak ktoś umie to wymiata... Zwykła zachodnia prostacka wersja typu boar spear jest dużo łatwiejsza w obsłudze a i tak żaden wschodni mistrzu miecza czy szabli raczej nie podskoczy... Co do Żelaznego Bicza... ma tą przewagę, że złożony zajmuje niewiele miejsca i można go nosić w przeciwieństwie do włóczni... Tylko trzeba być w tym bardzo dobrym żeby go używać (jak ktoś słusznie zauważył). Od siebie dodam, że w nocnej walce na ciemnym podwórku coś takiego może zaplątać się wlinki do suszenia bielizny i może być kłopot... Tak że zachęcam wpierw do ćwiczenia walki bez broni (w końcu broń to tylko przedłużenie rąk, no nie?) a potem do zastanawiania się nad użutecznością uliczną chińskich broni tradycyjnych...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jiu jie bian raczej powinien przeciąć te linki gdy jesr w rękach chińskiego mistrza...
Oj moja droga, jak Ty to sobie wyobrażasz?!? Nawet "chiński mistrz" nie da rady bo to jest fizycznie niemożliwe :-)
Napisano Ponad rok temu
nie mam pojęcia jak wyglądała, ale pewnie przeciwnik na sam widok by sie wycofał...z tego podwórka
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Warto zobaczyć
- Ponad rok temu
-
Nowy Rok
- Ponad rok temu
-
Da hongquan
- Ponad rok temu