Garść pytań od adepta karate
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym zacząć ćwiczyć Jedną ze sztuk posługiwania się mieczem i mój wybór padł na iaido lub kenjutsu. W związku z tym małym dylematem mam kilka pytań:
1. Mniej więcej wiem na czym obydwie sztuki polegają - na tyle ile laik może zrozumieć, czyli iaido = sztuka dobywania miecza i wykonywania cięć, kenjutsu - raczej szermierka i kata (wiem, że to banalny opis). I pytanie: czy fakt, że trenuję karate będzie raczej pomagał czy przeszkadzał w którejkolwiek z tych sztuk? Kolega z iaido mówił o kilku podobieństwach - kime, podobna praca mięśni, bioder itd. Czy w kenjutsu bazuje się na tych samych podstawach? Zaznaczam od razu, że z karate nie rezygnuję.
2. Znalazłem na necie kilka szkół iaido - Czeladź, Będzin, coś koło Oswięcimia. Mieszkam w Tychach - czy znajdę jakąś szkołę gdzieś bliżej? Czy jest w okolicach jakaś szkoła Kenjutsu? Od razu zaznaczam, że priorytetem jest dla mnie jakość a nie odległość, więc wolę jeździć dalej, jeśli nic ciekawego bliżej nie znajdę.
3. Po jakim czasie niezbędny jest zakup iaito i odpowiedniego stroju? Czy mogę na początek trenować w swojej karatedze, czy lepiej jednak w dresie?
Z góry dzięki za odpowiedź - zwłaszcza na dwa pierwsze pytania.
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Iaito i hakame mozesz kupic od razu. To standardowy zestaw do cwiczenia miecza.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Stroj od karate jest wystarczajacy a z czasem mozesz sobie dokupic hakame i obi, ale nie spiesz sie moze zrezygnujesz szybko i co wtedy?(chyba ze takie sa wymogi szkoly)
Powodzenia.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Oplot- materiał.
- Ponad rok temu
-
Pomysł wystawy
- Ponad rok temu
-