Nowości CRKT
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O ile od zwykłego Hissatsu poza Gumianną rękojeścią nic mnie nie odrzuca, to ten jest jakiś... nie na miejscu czy coś...
Napisano Ponad rok temu
(w tym pierwszym zlocenia trza wypitolic!)
Napisano Ponad rok temu
Mają kilka naprawdę fajnych wzorów.
Mogliby zacząć stosować np. 154CM, bo nie chce mi się razem z nożem nosić ostrzałki EDC.
Napisano Ponad rok temu
I dzięki temu ich noże nie kosztuja tyle co sebenza czy emerson...
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
głownie ze szlifem wklęsłym zrobioną z S30V moge naostrzyć do takiego poziomu, że aua i długo trzyma ostrość,,,
nóż zrobiony z AUS8 i naostrzony pod podobnym kątem tępi się bardzo szybko, ponadto łatwo uszkodzić krawędź (co już mi się nieraz zdarzyło).
Co do kruchości... nie wiem... folderów używam raczej do precyzyjnych prac, do cięcia (o kruchości czytałem, ale nigdy nie miałem takich problemów z wymienionymi stalami)
a wracajac do nozy CRKT: AUS8 jeszcze można tolerowac (choc ja na pewno nie kupię więcej noża z tej stali) to AUS6 jest absolutną pomyłką, a nóż z takiego materiału nadaje się chyba tylko do otwierania kopert.
Napisano Ponad rok temu
Przy uderzeniach, dynamicznym obciążeniu bocznym (n.p. otwieraniu konserw po krągu) stal prószkowa lub wysokowęglowa nierdzewka może się posypać. Wtedy musisz mozolnie kształtować krawędź tnącą. Prawie wszystkie noże z takich stali mają o wiele grubszą i gorzej tnącą krawędź, Eutektyczna stal najwyżej może się zawinąć, co prawi się parą ruchów. W opresji wolę mieć w ręcy krzywy nóż, niż bezużyteczny złamany. A ostrzy się AUS8 szybko łatwo i przyjemnie.wszystko zalezy od miejsca siedzenia...
głownie ze szlifem wklęsłym zrobioną z S30V moge naostrzyć do takiego poziomu, że aua i długo trzyma ostrość,,,
nóż zrobiony z AUS8 i naostrzony pod podobnym kątem tępi się bardzo szybko, ponadto łatwo uszkodzić krawędź (co już mi się nieraz zdarzyło).
Zależy od wymiarów, kształtu i zastosowań. Victorinoxy z odpowiednika 420/AUS4 odpowiednie do swoich zastosowań. Sporo dobrych taktycznych noży (n.p. Westerny, Polkowski-Kasper, Timberline'y, Ryan7, Crawford/Kasper, połowa SOG'ów - Seal Series, Pentagony, i t.d. i t.p., niektóre daleko nie tanie) robione z 420HC/425/AUS6, i użytkownicy nie narzekają.Co do kruchości... nie wiem... folderów używam raczej do precyzyjnych prac, do cięcia (o kruchości czytałem, ale nigdy nie miałem takich problemów z wymienionymi stalami)
a wracajac do nozy CRKT: AUS8 jeszcze można tolerowac (choc ja na pewno nie kupię więcej noża z tej stali) to AUS6 jest absolutną pomyłką, a nóż z takiego materiału nadaje się chyba tylko do otwierania kopert.
Napisano Ponad rok temu
Ostrze ma teraz trochę mniej "jadu"tak to określił mój ojciec tzn.trudniej się zaciąć w palec np. podczas obierania kartofelków , ale kroi tak samo czyli goli każbym milimetrem ostrza tylko trzeba pod większym kątem przyłożyć.
Sposób jako tako barbarzyński ale działa doskonale bo to w końcu nóż a nie eksponat.
Fakt że trochę zajęło przeprofilowanie zanim byłem zadowolony
Pozdrawiam kostek
Napisano Ponad rok temu
Na glowniach z aus8 pojawialy sie szczerbki przy struganiu patyka, a to jest irytujace.
a ze niektorzy używaja nozy z 420 i sa zadowoleni? ich sprawa
Ja nie krytykuję. Ja wyrazam swoje, prywatne, osobiste, unikalne, subiektywne (itp.) zdanie .
Napisano Ponad rok temu
Jakich nóży z AUS8 używałeś? Bywa, że na twardych sękach jodłowych KT zabłyszczy, ale prawi się parą ruchów na grzbiecie drugiego noża. 420 bywa bardzo przyzwoita, zależy od selekcji i obróbki.Na glowniach z aus8 pojawialy sie szczerbki przy struganiu patyka, a to jest irytujace.
a ze niektorzy używaja nozy z 420 i sa zadowoleni? ich sprawa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakich nóży z AUS8 używałeś?
ostatni jaki miałem to cold steel pendleton
420 bywa bardzo przyzwoita, zależy od selekcji i obróbki.
ale przecież mówię, że nie krytykuję. Ja wolę "lepszą" gatunkowo stal i tyle - to jest moje zdanie.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o te nowości prezentowane na stronie CRKT to design jakoś mi nie do końca podchodzi. Te starsze modele były nieco ładniejsze. Jeszcze ten My Tighe mógłby być.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
choinkowe prezenty
- Ponad rok temu
-
jakie folderki mają 4 cale ostrza?
- Ponad rok temu
-