pozdrawiam i prosze o udział w dyskusji;PPP**
troche TENSHO??:P
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i prosze o udział w dyskusji;PPP**
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorki jeśli pytanie trochę banalne, ale nie trenuję kyokushinu, tylko shotokan i to dość krótko, więc nie jestem do końca obeznany :?
Napisano Ponad rok temu
Tylko jak tu poznać tę istotę???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiesz jak poznaje się istotę kata?? ćwicząc kata i jego interpretacje (w liczbie mnogiej ;-) )...
tak naprawdę to Oyama stworzył tylko jedno kata, nie pamiętam które, ale koledzy z Kyokushin na pewno Tobie powiedzą.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Moi drodzy, może pokażmy jak wyglada kata Tensho. Są tacy, którzy mogą nie wiedzieć jak wygląda ten układ, a zobaczenie klipu moze rozjaśni troche ten temat. Poniżej podaje link do strony z kata kyokushin przedostatni układ na stronie to tensho.
Czy na tej stronie jest pełna lista kata Kyokushin? Z ciekawości pytam, bo nie widzę tam Naihanchi (Tekki) a na kilku klipach widziałem jak Oyama je wykonywał za życia. Może nie włączył go jednak do listy kata KK?
A tutaj można sobie zobaczyć jak sam Oyama wykonuje Tensho (niestety jakośc kiepska).
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio spotkalem sie z kata Tensho zupelnie innym w Zendo Ryu (sa w nim zawarte ruchy z orginalnego tensho ale rowniez dodano chrakterystyczne techniki Zendo)
Napisano Ponad rok temu
Jednak w dzisiejszym treningu nie uświadczysz tego typu technik. Sa to techniki, które zaczynają sie dopiero od 2 - 3 dan - czyli sa to techniki wysoce zaawansowane. (dlatego tez osoby z 1 i 2 danem to sempai a nie sensei, czyli 3 i 4 dan) To samo dotyczy wysokich ,srednich i niskich pozycji stosowanych w Kyokushin, glownie w różnych sposobach obrony przed różnymi rodzajami ataków w zależności od tego czy jestes w stójce czy w parterze (nie są to strikte techniki parterowe, ale sposoby obrony + kontry przed uderzeniami lub kopnięciami będąc w parterze).
Jakis czas temu wrzuciłem skany z ksiązki M. Oyamy "Advanced karate".Poszukaj, tam cos o tym.
W Polsce nie wiem czy beda 4 osoby, które uczyły sie tego i to znają. Problem polega na tym, ze stopnie mistrzowskie ograniczają sie tylko do mechanicznego wykonania technik, które zawarte są w wymaganiach egzaminacyjnych nie znając ich znaczenia jako takiego tylko znaja sosób wykoania - to odnosi sie nie tylko do samych technik, ale i do wykonania i interpretacji całego kata a nie tylko jego fragmentów.
Czy na tej stronie jest pełna lista kata Kyokushin? Z ciekawości pytam, bo nie widzę tam Naihanchi (Tekki) a na kilku klipach widziałem jak Oyama je wykonywał za życia. Może nie włączył go jednak do listy kata KK?
Ta lista jest prawiepełna...z tego copamiętam brakuje IV sokugi kata + tayokioku i sokugi kata ura.
Co do naihanchi/tekki kata to nie sa one w Kyokushin. Oyama praktykowal je jak był w Shotkoanie i w okresie "Oyama Dojo". Obecnie to kata zostało dodane tylko przez Matsuiego i Royamę i jeszcze jakies formy z bronią - reszta organizacji nie praktykuje tych kata.
Napisano Ponad rok temu
Co do naihanchi/tekki kata to nie sa one w Kyokushin. Oyama praktykowal je jak był w Shotkoanie i w okresie "Oyama Dojo". Obecnie to kata zostało dodane tylko przez Matsuiego i Royamę i jeszcze jakies formy z bronią - reszta organizacji nie praktykuje tych kata.
Dzięki Maniak za wyjaśnienie.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
na tegorocznym i zeszłorocznym letnim obozie w krakowie shihan Goraj nauczał Bassai dai i Tekki sono ichi.
a kata wymyślone przez s. Oyame to zdaje sie Garyu , ale nie jestem pewien.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Połączenie (pytanie do trenujących shotokan)- Ponad rok temu
-
Blokada w biodrach- Ponad rok temu
-
Z LIGHT NA FULL- Ponad rok temu
-
kyokushin filmy szukam- Ponad rok temu