troche TENSHO??:P
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam i prosze o udział w dyskusji;PPP**
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sorki jeśli pytanie trochę banalne, ale nie trenuję kyokushinu, tylko shotokan i to dość krótko, więc nie jestem do końca obeznany :?
Napisano Ponad rok temu
Tylko jak tu poznać tę istotę??? oto jest pytanie:P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie wiesz jak poznaje się istotę kata?? ćwicząc kata i jego interpretacje (w liczbie mnogiej ;-) )...
tak naprawdę to Oyama stworzył tylko jedno kata, nie pamiętam które, ale koledzy z Kyokushin na pewno Tobie powiedzą.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Moi drodzy, może pokażmy jak wyglada kata Tensho. Są tacy, którzy mogą nie wiedzieć jak wygląda ten układ, a zobaczenie klipu moze rozjaśni troche ten temat. Poniżej podaje link do strony z kata kyokushin przedostatni układ na stronie to tensho.
Czy na tej stronie jest pełna lista kata Kyokushin? Z ciekawości pytam, bo nie widzę tam Naihanchi (Tekki) a na kilku klipach widziałem jak Oyama je wykonywał za życia. Może nie włączył go jednak do listy kata KK?
A tutaj można sobie zobaczyć jak sam Oyama wykonuje Tensho (niestety jakośc kiepska).
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio spotkalem sie z kata Tensho zupelnie innym w Zendo Ryu (sa w nim zawarte ruchy z orginalnego tensho ale rowniez dodano chrakterystyczne techniki Zendo)
Napisano Ponad rok temu
Jednak w dzisiejszym treningu nie uświadczysz tego typu technik. Sa to techniki, które zaczynają sie dopiero od 2 - 3 dan - czyli sa to techniki wysoce zaawansowane. (dlatego tez osoby z 1 i 2 danem to sempai a nie sensei, czyli 3 i 4 dan) To samo dotyczy wysokich ,srednich i niskich pozycji stosowanych w Kyokushin, glownie w różnych sposobach obrony przed różnymi rodzajami ataków w zależności od tego czy jestes w stójce czy w parterze (nie są to strikte techniki parterowe, ale sposoby obrony + kontry przed uderzeniami lub kopnięciami będąc w parterze).
Jakis czas temu wrzuciłem skany z ksiązki M. Oyamy "Advanced karate".Poszukaj, tam cos o tym.
W Polsce nie wiem czy beda 4 osoby, które uczyły sie tego i to znają. Problem polega na tym, ze stopnie mistrzowskie ograniczają sie tylko do mechanicznego wykonania technik, które zawarte są w wymaganiach egzaminacyjnych nie znając ich znaczenia jako takiego tylko znaja sosób wykoania - to odnosi sie nie tylko do samych technik, ale i do wykonania i interpretacji całego kata a nie tylko jego fragmentów.
Czy na tej stronie jest pełna lista kata Kyokushin? Z ciekawości pytam, bo nie widzę tam Naihanchi (Tekki) a na kilku klipach widziałem jak Oyama je wykonywał za życia. Może nie włączył go jednak do listy kata KK?
Ta lista jest prawiepełna...z tego copamiętam brakuje IV sokugi kata + tayokioku i sokugi kata ura.
Co do naihanchi/tekki kata to nie sa one w Kyokushin. Oyama praktykowal je jak był w Shotkoanie i w okresie "Oyama Dojo". Obecnie to kata zostało dodane tylko przez Matsuiego i Royamę i jeszcze jakies formy z bronią - reszta organizacji nie praktykuje tych kata.
Napisano Ponad rok temu
Co do naihanchi/tekki kata to nie sa one w Kyokushin. Oyama praktykowal je jak był w Shotkoanie i w okresie "Oyama Dojo". Obecnie to kata zostało dodane tylko przez Matsuiego i Royamę i jeszcze jakies formy z bronią - reszta organizacji nie praktykuje tych kata.
Dzięki Maniak za wyjaśnienie.
Pozdr.
Napisano Ponad rok temu
na tegorocznym i zeszłorocznym letnim obozie w krakowie shihan Goraj nauczał Bassai dai i Tekki sono ichi.
a kata wymyślone przez s. Oyame to zdaje sie Garyu , ale nie jestem pewien.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Połączenie (pytanie do trenujących shotokan)
- Ponad rok temu
-
Blokada w biodrach
- Ponad rok temu
-
Z LIGHT NA FULL
- Ponad rok temu
-
kyokushin filmy szukam
- Ponad rok temu
-
Opinie - Shotokan