i właśnie dodać- nunczaków, ale tylko z twardego i ciężkiego materiału- kastetów i nunczaków, nic dodać, nic ująć,
Warhead - "baton to nie broń"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału, czyli pałki teleskopowe, pałki typu tonfa posiadające wkładkę z metalowej rurki (tzw policyjne) oraz inne,
CIĘŻKIEGO i TWARDEGO
spójnik "i" = x czyli 1x0=0 tylko 1x1=1
BATON jest twardy ale niekoniecznie ciężki
Napisano Ponad rok temu
nunczaka są wymienione bez żadnych przymiotników, wszystkie sa traktowane jako bron.i właśnie dodać- nunczaków, ale tylko z twardego i ciężkiego materiału
w tym ustępie nie ma nic o ciężarze broni- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału, czyli pałki teleskopowe, pałki typu tonfa posiadające wkładkę z metalowej rurki (tzw policyjne) oraz inne,
CIĘŻKIEGO i TWARDEGO
spójnik "i" = x czyli 1x0=0 tylko 1x1=1
BATON jest twardy ale niekoniecznie ciężki
ciężki ma być materiał, a nie broń
dalej jako materiał ciężki i twardy jest wymienione drewno, więc wszystko twardsze i cięższe od drewna też jest uznawane za material twardy i ciężki.
(nie wnikam w to, że określenie "ciężki i twardy materiał" jest bardzo nieprecyzyjne i głupie)
Napisano Ponad rok temu
nunczaka są wymienione bez żadnych przymiotników, wszystkie sa traktowane jako bron.
nie zgadzam się z tym.
typowe treningowe(plastki + gombka) to nie broń.
A pozatym wszystkie te zabawki nawet jak są nielegalne to tylko wykroczenie, a nie przestępstwo.
ja jak żle zaparkuje samochód czy przeklnę na ulicy nie jestem taki przejęty.
Napisano Ponad rok temu
aha, czyli posiadanie broni palnej tez jest tylko wykroczeniem? Fajnie wiedziec.nie zgadzam się z tym.
typowe treningowe(plastki + gombka) to nie broń.
A pozatym wszystkie te zabawki nawet jak są nielegalne to tylko wykroczenie, a nie przestępstwo.
ja jak żle zaparkuje samochód czy przeklnę na ulicy nie jestem taki przejęty.
bo wiesz, bron to jednak bron w mysl prawa i czy jest to 'pałka imitująca kij bejzbolowy' czy bron palna, to (tak mi sie wydaje) niewielka roznica.
A mi sie jednak wydawalo ze nielegalne posiadanie broni to przestepstwo.
Napisano Ponad rok temu
Poczytaj jeszcze troche i się wypowiadaj.
pomogę Ci: nielegalne posiadanie broni palnej jest przestępstwem
nielegalne posiadanie wszelkich pałek, kastetów jest wykroczeniem
Napisano Ponad rok temu
jakies konkrety? podstawa prawna? linki?TO CI SIĘ ŻLE WYDAWAŁO
Poczytaj jeszcze troche i się wypowiadaj.
pomogę Ci: nielegalne posiadanie broni palnej jest przestępstwem
nielegalne posiadanie wszelkich pałek, kastetów jest wykroczeniem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ok. to w przypadku uzycia w samoobronie/ataku takiego narzedzia jak np. wspomniana pałka imitujaca kij bejzbolowy, jako co jest traktowana?
1. samo posiadanie jest wykroczeniem albo przestępstwem!!!!!!!!
tak jak jest np. z narkotykami- nikt nie pyta co i dlaczego- masz to po prosu odpowiadasz za posiadanie.
2. a samoobrona i atakowanie to baaaaaaaardzoooooooo długi temat.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W polskim systemie prawnym ustawy i kodeksy są nadal ważniejsze niż osobista wiara i autorytety. Rozmawiajmy o konkretach, a nie o tym, co się nam wydaje. Gdy ktoś z nas będzie się musiał tłumaczyć przed sądem z posiadania nunczaka lub pałki, konkretna podstawa prawna a nie opinia kolegi może mu uratować dupę.nie chce mi się szukać, ale tak mi powiedział mój promotor- dr prawa UW z katedry prawa karnego, więc ja mu wierzę.
Jako podstawę dyskusji o prawie do broni proponuję Ustawę o broni i amunicji dostępną w oficjalnej witrynie Sejmu Rzeczypospolitej: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeśli znasz jakieś lepsze źródła na jakie można się powołać w tej dyskusji, podaj je. Źródło typu "tak mi powiedział pewien dr prawa" nie ma wartości, w sytuacji gdy żaden z twoich dyskutantów go nie zna, bo nawet nie podałeś jego nazwiska.
Napisano Ponad rok temu
2. trzeba umieć interpretować ustawy
3. mam orzeczenie sądu najwyższego w sprawie kijów bejsbolowych
4. ta ustawa jest strasznie niedookreślona
5. gigantyczne sklepy sprzedają batony bez żadnych zezwoleń- sądzisz że łamały by prawo?
6. nie ma orzeczenia sądu najwyższego w sprawie batonów
Napisano Ponad rok temu
pałki imitującej kij bezjbolowy
postaram się znaleść to orzeczenie sądu najwyższego
Napisano Ponad rok temu
czekam.postaram się znaleść to orzeczenie sądu najwyższego
swoja droga: specjalnie napisalem 'palki imitujacej kij bejzbolowy' bo wiem ze sam kij bejzbolowy jest najzupelniej legalny.
Napisano Ponad rok temu
Kijki lub imitacje baseballa na allegro,które z nich to kije a które to imitacje ??
Również czekam na orzeczenie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli nie możesz podac tresci tego orzeczenia, to podaj chociaż namiary, jak je znaleźć.znalazłem to orzeczenie sądu najwyższego. cz po numerze orzeczenia znajdziecie je, bo ja nie mam go w formie elektronicznej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kusza neiwiem czy pasuje ten temat w tym dziale
- Ponad rok temu
-
System nie oparty na FMA?
- Ponad rok temu
-
Walka szurikenami :)
- Ponad rok temu