Anemia z niedoboru żelaza
Napisano Ponad rok temu
Najważniejszą i najczęściej występującą grupą niedokrwistości są anemie z niedoboru żelaza. Stanowią prawie 80% wszystkich niedokrwistości i dotyczą głównie kobiet.
Przyczyną jest najczęściej utrata krwi (i związanego z nim żelaza) w wyniku przewlekłych krwawień z dróg rodnych (krwawienia miesiączkowe), z przewodu pokarmowego (spowodowane głównie chorobą wrzodową), z dróg moczowych i innych narządów.
Rzadziej zdarza się, że nie dostarczamy organizmowi żelaza w odpowiedniej ilości (np. w przypadku ścisłej diety wegetariańskiej) albo że zapotrzebowanie na ten makroelement wzrasta (w ciąży, podczas karmienia).
Niedobór żelaza (związanego z utraconymi erytrocytami) jest przyczyną niedokrwistości niedoborowej, która jest jednocześnie mikrocytarna (krwinki są małe) i niedobarwliwa.
Objawy niedokrwistości możemy uszeregować w dwóch grupach. W pierwszej znajdą się objawy wspólne dla wielu anemii, takie jak bladość skóry i błon śluzowych, uczucie osłabienia, duszność po wysiłku, bóle głowy czy szmer skurczowy wysłuchiwany przez lekarza nad sercem.
Drugą grupę stanowią symptomy charakterystyczne dla poszczególnych niedokrwistości. W przypadku anemii z niedoboru żelaza jest to na przykład łamliwość włosów i paznokci, zmiany na błonie śluzowej języka, gardła i przełyku będące przyczyną bólu i uczucia pieczenia przy przełykaniu oraz zajady w kącikach ust.
Badanie laboratoryjne krwi ujawnia zmniejszenie stężenia hemoglobiny (jest to wspólne dla wszystkich niedokrwistości), liczby erytrocytów i hematokrytu. Krwinki są mniejsze niż zwykle i niedobrawione. Stężenie żelaza w surowicy jest oczywiście zmniejszone.
Te objawy i badania wystarczają do postawienia rozpoznania niedokrwistości z niedoboru żelaza. Ważne jest także poszukiwanie przyczyn tego stanu: u kobiet trzeba wykonać badanie ginekologiczne, u wszystkich zbadać kał na tzw. krew utajoną (znacznik krwawienia z przewodu pokarmowego).
Jeśli odkryto te przyczyny, to należy je oczywiście zwalczać. Samą niedokrwistość leczy się podając preparaty żelaza, najlepiej doustnie, po jedzeniu. Takie uzupełnianie zapasów żelaza należy stosować co najmniej 3 miesiące. Wskaźnikiem prawidłowo prowadzonej terapii jest wzrost stężenia hemoglobiny i zawartości "młodych" krwinek czerwonych - retikulocytów. Jeśli stwierdza się upośledzenie wchłaniania lub choroby zapalne żołądka i jelit, to żelazo należy podawać w postaci zastrzyków dożylnych (zastrzyki domięśniowe są bardzo bolesne). Niestety, należy się wówczas liczyć z odczynami alergicznymi i innymi oznakami złej tolerancji tego leku.
Nie udzielam pomocy na PW / PM / Priv. Wszelkie pytania proszę pisać na forum, w temacie otrzymasz więcej opinii.
Napisano Ponad rok temu
Dobrą opcją jest w mojej ocenie suplement Captafer, dobrze się sprawdza bo nie dostarcza sztucznego żelaza, ale poprawia przyswajanie żelaza z innych źródeł z jakich jest dostarczane więc to dobry wybór.
Napisano Ponad rok temu
Lepsze żelazo z naturalnych źródeł - buraki, orzechy, wątróbka
Podobne tematy
Temat | Forum | Autor | Podsumowanie | Ostatni post | |
---|---|---|---|---|---|
FeCl - ferric chloride - chlorek żelaza - co się z tym robi? |
MASTERS Of STEEL |
|
|
||
Skutki potreningowego niedoboru węgli |
Dieta |
|
|
||
Zespół niedoboru testosteronu |
Porady |
|
|
||
Anemia dieta |
Dieta |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zaszczep się przeciw żółtaczce
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Witamina B6 - opis i działanie
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Witamina B12 i wszystko co związane z nią - Witamina B12 dla anemików
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Trening - Wzrost Siły : Sekrety masy mięśniowej
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Olej z pestek winogron - dla zdrowia i pięknej cery
EXPERTO - Ponad rok temu
-
Niszczycielska moc sterydów
- Ponad rok temu
-
9 rad jak zwiększyć masę mięśniową
EXPERTO - Ponad rok temu
-
wywiad z dorotą galinska
- Ponad rok temu
-
Funkcje mięśni
- Ponad rok temu
-
Orzechy Laskowe, Orzechy Włoskie, Migdały
EXPERTO - Ponad rok temu