System nie oparty na FMA?
Napisano Ponad rok temu
1. Keating - oprócz pentjak silat i "łapanko- macanek" fma dodaje el. szermierki
ktos jeszcze?
Wydawałoby się że nauka walki nożem nie jest oparta tylko na FMA, na swiecie ..., czyżby jednak? (czyżby czyżyk? )
Napisano Ponad rok temu
Sztuka Cyganow - nie wiem na czym oparta .. ale napewno nie na FMA.. raczej na doswiadczeniach hiszpansko-włoskich.
Napisano Ponad rok temu
Szkoły noża włoskie, hiszpańskie, cygańskie ... bardzo chetnie
Słyszałem szkole noża z Sevilli - podobno jest, podobno. Szukałem w sieci bo chciałem polecieć ..., kontaktu brak
Rosjan których widziałem i ćwiczyłem to .., czyste fma
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
FMA przejęło dużo elementów z szermeirki więc teraz w FMA można na pewno zauważyć elementy stosowane w jakichś szkołach europejskich, z kolei gdy widziałeś element wcześniej w FMA to gdy ktoś pokazuje Ci to jako coś innego to myślisz, że to z FMA....
Wielkie koło...
Wydaje mi się, że jeżeli ma być robiony dobry nóż to musi łączyć bardzo różnorodne elementy i ludzie zajmujący się tym z głową też zdają sobie z tego sprawę.
Podsumowując powyższe: obecnie chyba trudno znaleźć dobry nóż, który jednoznacznie można zaklasyfikować do konkretnej szkoły (włoskiej, chinskiej....) i trudno określić z której szkoły jakiś element pochodzi.
A nożem posługiwali się przecież wszyscy na świecie i znając ludzką naturę wszędzie nim walczyli
mrnikt, skąd wiesz, że Cyganie nie wędrowli i po Filipinach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję przedmówcom za pomoc, jeśli znacie jakieś linki to nie żałujcie ... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Sorry ale nie te rejony i nie te czasy. Filipiny podbili badz Hiszpanie badz Portugalczycy. Zreszta cyganska szkola noza wiele zawdziecza hiszpanskiej szermierce, choc to i tak zalezy o ktorej szkole mowimy. Jesli dawna - to owszem kierunek Hiszpania - jesli o nowszej - tu stawialbym raczej na takie nozowe JKD - styl bez stylu.mrnikt, skąd wiesz, że Cyganie nie wędrowli i po Filipinach :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jak do tej pory to slyszalem same legendy i opowiesci o szkolach w hiszpanii czy na korsyce, w ktorych jakoby ktos cwiczyl... A moze jakies konkrety? Ja tam FMA jestem z elementami szermierki (szpada) i rownie ciekawy jak Kriss...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Roberto Laura - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Jak ktoś ma jeszcze jakieś kontakty i zechce się podzielić to będzie superancko.
Pozdrawiam bliźnich w nożu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Walka szurikenami :)
- Ponad rok temu
-
broń palna
- Ponad rok temu
-
Kopniecia w "nożu"