Balacha...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tego słowa uzywa sie nie tylko w Strefie Walki ale w kazdym klubie BJJ w Polsce ,prawdopodobnie dlatego ze jako pierwsi zaczelismy jej uzywac.
Słowo to jednak pochodzi od zawodnikow instruktorow judo, ci z ktorymi trenowalem judo wlasnie takiej nazwy uzywali do dzwigni na lokiec, naturalnie wiec i my tak nazwalismy ta dzwgnie a co za tym idzie podobna w mechanice dzwignie na kolano. Skad wywodzi sie natomiast slowo balacha nie wiem, podejrzewam ze wielu judokow takze nie wie moze trzeba byloby zapytac sie starych trenerow judo P. Zieniewy i Zajkowskiego.
Japonczycy maja swoje nazwy pochodzace z judo, dosc precyzyjnie oddajace jak wyglada technika, dla nieznajacych jezyka japonskiego jednak trudne.
Anglo-jezyczne wyrazenia tez nie zawsze da sie sensownie przetlumaczyc
np Pillow Arm Lock, Chicken Wing Arm Lock ,Telephone Arm Lock,hammmer lock ,arm bar,figure four itd itd. Są to nazwy własne dla nas często dziwnie brzmiące.
Portugalskie nazwy także z naszego punktu widzenia sa czesto smieszne np Mata Leo czy noiva de copacabanha ,czy baiano.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozd
WiRAHA
Napisano Ponad rok temu
Ude Hishigi Juji GatamePo Japonsku balacha to Juji Gatame
pzdr Dima
Napisano Ponad rok temu
Tego słowa uzywa sie nie tylko w Strefie Walki ale w kazdym klubie BJJ w Polsce ,prawdopodobnie dlatego ze jako pierwsi zaczelismy jej uzywac.
Słowo to jednak pochodzi od zawodnikow instruktorow judo, ci z ktorymi trenowalem judo wlasnie takiej nazwy uzywali do dzwigni na lokiec, naturalnie wiec i my tak nazwalismy ta dzwgnie a co za tym idzie podobna w mechanice dzwignie na kolano. Skad wywodzi sie natomiast slowo balacha nie wiem, podejrzewam ze wielu judokow takze nie wie moze trzeba byloby zapytac sie starych trenerow judo P. Zieniewy i Zajkowskiego.
Japonczycy maja swoje nazwy pochodzace z judo, dosc precyzyjnie oddajace jak wyglada technika, dla nieznajacych jezyka japonskiego jednak trudne.
Anglo-jezyczne wyrazenia tez nie zawsze da sie sensownie przetlumaczyc
np Pillow Arm Lock, Chicken Wing Arm Lock ,Telephone Arm Lock,hammmer lock ,arm bar,figure four itd itd. Są to nazwy własne dla nas często dziwnie brzmiące.
Portugalskie nazwy także z naszego punktu widzenia sa czesto smieszne np Mata Leo czy noiva de copacabanha ,czy baiano.
jak dla mnie mata leo nie brzmi smiesznie
Napisano Ponad rok temu
No to trzeba zapuscic wici u najstarszych w Polsce judokow, wedle rady...
Napisano Ponad rok temu
heh, czyli nikt ze wszystkich uzytkownikow forum, ani z BJJ ani z judo nie wiem jaka geneza slowa balacha...
No to trzeba zapuscic wici u najstarszych w Polsce judokow, wedle rady...
przeciez napisalem ze slowo "balacha" to rusycyzm - oni wymawiaja to oczywiscie bardziej miekko - baljacha - co nie zmienia faktu ze u rosyjskich sambistow i judokow nalezy szukac genezy
pozd
WiRAHA
Napisano Ponad rok temu
Balacha to oczywiście potoczne określenie dźwigni ude hishigi juji gatame. Japońska nomenklatura źle się dawała tym, co to większą uwagę przywiązywali do rezultatu, a mniejszą do procesu (mówiąc eufemistycznie). Trzeba więc było wymyślić jakiś mało skomplikowany erzac.
Na podobnej zasadzie dzieci, które dopiero uczą się mówić, nazywają np. "defekowanie" (trudne słowo) łatwobrzmiącym "kaka". Rodzice to bardzo szybko podchwytują i w ten sposób powstaje specyficzny kod komunikacyjny dostępny tylko zainteresowanym.
Sama nazwa "balacha" pewnie przywędrowała do języka polskiego poprzez jakiś inny język o rodowodzie łacińskim (bo dlaczego nie?). Może z fancuskiego? Może z niemieckiego? Może komuś się skojarzyła ta technika z balansem, czyli przechylaniem się ? A słowo balans, jak podaje słownik PWN, wywodzi się z łacińskiego określenia wagi o dwóch szalach. Stąd mamy zarówno balans jak i bilans.
To tylko moje zdanie. Otwartam na inne opinie językoznawcze
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kul...showtopic=79884Szanowni Vortalowicze jako dziadek dołożę parę słów
Określenie Balaha skąd pochodzi nie wiem, ale było używane już na początku lat 70", przez Judoków - sam słyszałem od tamtego czasu termin ten jest przejmowany przez wiele systemów w Polsce, też tak mówię. Podobnie jest np. z Krakowiaczkiem itp...
Pozdrawiam Dima
poprosilem Dymitra o pomoc i byl tak uprzejmy i obiecal sie spytac swoich znajomych zza Buga o zrudlosow balachy
pozdrawiam MH
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
nowa purpura zagranico
- Ponad rok temu
-
Jak posżło Tomaszowi Drwalowi w berlinie??
- Ponad rok temu
-
Bjj - jak wy to wymawiacie?
- Ponad rok temu
-
Co z stroną www.krakow.bjj.org
- Ponad rok temu
-
MMA OKNINSKI 75 zl grudzien
- Ponad rok temu
-
luta-livre-bruchtest.avi