medycynasportowa
Napisano Ponad rok temu
chyba lepiej chodzi pod IE;/
do moderatora:
Jesli bylo to prosze skasowac temat :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo mi sie nie wydaje. Generalnie kogo mialem okazje poznac z zawodowego sportu siatkowka, koszykowka to operowali sie w austrii, niemczech. Kazdy jakos boi sie naszej sluzby zdrowia.
W zeszlym roku lezalem na odziale ortopedii z kolesiem z turowa zgorzelec. Az sie dziwilem ze chlopak dobrze ubezpieczony chcial byc zoperowany przez tamtejszego lekarza. Mial calkowicie zerwanego achillesa. Operacja przebiegla podobno dobrze ale 2 dni chlopaka nie bylo. Nie mozna bylo z nim porozmawiac ani nic. Okazalo sie ze koles ktory mu zakladal gips kompletnie spierdzielil swa robote i opatrunek gipsowy byl za ciasny juz pomijam ze koles chcial gips plastikowy a dostal zwykly polski komunistyczny wazacy z 20 kilogramow ( koles mial 206 cm wzrostu). oczywiscie jak na panstwowy szpital zapomnieli o "glupstwach typu zastrzyk przeciwzakrzepowy"
Wiec niby pozostaja prywatne kliniki. Ale tam dla zwyklego smiertelnika to ceny sa zabojcze. Jakas np rekonstrukcja wiezadla rehabilitacja i kasa leci powyzej 10 tysiecy zlotych. Majac zwykle ubezpiecznie czyli na 30 000 to przy 15 % uszczerbku dostaje sie 4500 czyli cienkawo.
Jak jestescie wogole w swoich sekcjach poubezpieczani ? mam takie pytanie wlasnie
An koszty robienia sobie zabiegow w klinikach na zachod to juz cena autka. Np jakies 8 000 tysiecy euro za operacje.
generalnie u nas to pod tym wzgledem albo sie jest zawodowym sportowcem i sie jest w czolowce albo normalnie mozna dac sobie spokoj ze sportem. No wiec jak to jest z ta medycyna sportowa kiedy u nas bedzie normalnie. Czy ja trenujacy sobie kopanie dla zabawy musze sie ubezpieczyc na 100 kawalkow by wyjsc na zero
Takie moje rozwazania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kwestia jest taka ze ja nie jestem zawodnikiem, a kontuzje mam typowo zawodnicza. Co wtedy ?
Ano zostaje publiczny szpital gdzie pan doktor kraja babcie dziadka chleb na sniadanie i przy okazji kogos komu wydaje sie ze jest sportowcem. To byly moje rozwazania na temat jak to wyglada u nas w kraju. I kapke doswiadczen.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening intensywny
- Ponad rok temu
-
"LA-121" Czy to prawda ? Chce kupić ...
- Ponad rok temu
-
utrzymanie wagi
- Ponad rok temu