metody treningowe krav maga
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wystarczajaco wazny powod zeby zrezygnowac z tak waznej czesci nauczania jak trening z workiem i packami;Eeee o co chodzi z tym ważnym powodem? bo z wypowiedzi poprzednika rozmówcy nie wiem o co chodzi.
Napisano Ponad rok temu
Poooooooooozdrawiaaaam ...
Napisano Ponad rok temu
Coś się ever nie możemy zgodzić
fakt;) ale to dlatego, ze chyba mamy inne definicje KM i samoobrony
zgoda. tylko, ze dla mnie kurs samoobrony to sa zajecia trwajace kilkanascie/dziesiat godzin, na ktorych uczy sie paru prostych technik + wykorzystania tego co sie juz posiada.Nie ma sensu uczyć technicznych uderzeń na kursie samoobrony bo ich nauka trwa długo w czasie.
[...]
KM dla mnie nie jest takim kursem samoobrony, zreszta ciagle ewoluuje i chyba troche ma problem z tozsamoscia;) (parter, zawody [tak - obilo mi sie o uszy o projekcie zawodow KM]).
Może inaczej, masz grupę prowadzisz kurs samoobrony i przez pierwsze pół roku uczysz ich technicznych uderzeń ..., czy może wzmacniasz to co mają.
masz racje tylko, ze powtorze - dla mnie KM to nie kurs samoobrony. tu trener nie wychodzi z zalozenia: pokaze im pare przydatnych sztuczek, pochadza do mnie miesiac i wypad.
tylko raczej z zalozenia trenowanie KM ma trwac lata wiec warto by IMHO zainwestowac w poprawnosc od poczatku.
Ever, prowadziłeś kiedys taki kurs? (nie mów, że to nie ma nic do rzeczy. Techniczne i wykonywane z pełna mocą uderzenia to na boksie i kicku lub szkole samoobrony po uzyskaniu podstaw)
nie prowadzilem i co gorsza nigdy na takim nie bylem.
Wyżej wspomniane systemy uczą jak się obronić a potem jak się obronić i ew. uszkodzić napastnika.
Kiedys uslyszalem cos w stylu 'samoobrona trwa pierwsza sekunde ataku, potem jest walka'
(nie sa to dokladne slowa ale chodzi o ich sens - samoobrona to pierwsza reakcja na napad. kazda nastepna to moze byc juz walka lub ucieczka (albo poddanie;>). Dlatego uczenie sie jak sie obronic *musi* uczyc walki. Walki na jakims tam poziomie.
Nie bardzo chce mi się wracać do siły uderzenia nietechnicznego. Ja znam dużo osób uderzających nietechnicznie a bardzo mocno, a Ty? Mówisz, że techniczny będzie silniejszy. Masz rację, co wcale nie zmniejsza zagrożeń płynących od nie technicznych strzałów.
jasne. ale jak widzisz kolesia stojacego w pozycji szermierczej usilujacego uderzyc napastnika tylna reka to chyba cos tu jest nie tak, prawda?
a o takie skrajnosci mi chodzi. bo takie cos niestety widzialem i nie bylo to korygowane.
Napisano Ponad rok temu
Celem kursu jest danie umiejętności w krótkim czasie.
Trzeba zrozumieć jeszcze jedno. Patrzycie pod kątem widzenia fajterów. ESDS, KM itp. nie szkolą fajterów. Chyba, że po posiadaniu odpowiedniej bazy/podstaw.
[...]
Potrzebujesz skutecznej i szybkiej samoobrony na kursie , to na pewno nie boks i kick, tylko inne.
czekaj - ustalmy na poczatku podstawy: uwazasz, ze KM da Ci w krotkim czasie (co to jest krotki czas? 10 godzin treningow? 20?) umiejetnosc samoobrony?
Bo chyba nie bedziemy tutaj opowiadali sobie bajeczek o tym, ze po 3 treningu KM jest sie w stanie obronic;)
Napisano Ponad rok temu
jak sie tak zastanowic to same reakcje obronne stanowia tylko czesc KM. bo jak inaczej wytlumaczyc problem wielu przeciwnikow w KM (reakcja obronna to moze nastapic tylko na pierwszego z nich) i ataki wyprzedzajace? a to jest jedynie to co ja przerobilem (to tez duze slowo - powiedzmy ze "mialem na treningu") do tej pory.
ale mysle ze to akurat sa kwestie na osobny watek;
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pare pytań...
- Ponad rok temu
-
COMBAT56 CZY KRAV MAGA
- Ponad rok temu
-
Rozdwojenie jaźni
- Ponad rok temu
-
czy warto trenowac krav mage zeby obronic sie na ulicy?
- Ponad rok temu
-
KM Notebook ... gdzie i kiedy ?
- Ponad rok temu
-
Systiema
- Ponad rok temu
-
PRZETRAG NA INSTRUKTORA
- Ponad rok temu
-
Jak oszczędzić 600plnów i zdobyć P1 ;-)