Akumulatory Li-ion do latarek
Napisano Ponad rok temu
Czy w Waszą latarke zmieści się bateria o 2mm szersza?
Pytam się, bo znalazłem tanie akumulatory Li-ion w rozmiarach:
Forever:
18500- czyli 18mmx50mm 3.6V 1300mAh - 2szt zastępują 3xCR123
18650- czyli 18mmx65mm 3.6V 2000mAh- 1 szt zastępuje 2xCR123
Jest w tym sklepie jeszcze ogniwo GP o wymiarach:
17x67mm 3.6V 1600mAh, czyli prawie idealnie odpowiada 2x CR123
To w sumie tylko milimetr więcej, niż mają CR123, więc powinno pasować.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ogniwa przemysłowe Li-ion
Gdyby ktoś z Was znał polskiego dystrybutora podobnych ogniw, ale o średnicy 16mm(oznaczenie 16xxx), to byłbym wdzięczny za info.
Ogniwa te, przy wielokrotnie niższej cenie, mają parametry zbliżone do akumulatorów Pila.
Do regulowanych latarek LED jak znalazł.
Jedynym problemem pozostaje znalezienie odpowiedniej ładowarki, ale myślę, że dla zdolnego elektronika nie stanowiłoby problemu zbudowanie, lub dostosowanie odpowiedniej ładowarki np. od telefonu komórkowego.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
A ja poszukuję aku...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale dzięki za info. Ładowarka może się okazać przydatna, ale moja stara ładowarka od Ericssona drży już ze strachu... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Pytam się, bo znalazłem tanie akumulatory Li-ion w rozmiarach:
Forever:
18500- czyli 18mmx50mm 3.6V 1300mAh - 2szt zastępują 3xCR123
18650- czyli 18mmx65mm 3.6V 2000mAh- 1 szt zastępuje 2xCR123
Jest w tym sklepie jeszcze ogniwo GP o wymiarach:
17x67mm 3.6V 1600mAh, czyli prawie idealnie odpowiada 2x CR123
To w sumie tylko milimetr więcej, niż mają CR123, więc powinno pasować.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - ogniwa przemysłowe Li-ion
Ogniwa te, przy wielokrotnie niższej cenie, mają parametry zbliżone do akumulatorów Pila.
Do regulowanych latarek LED jak znalazł.
w SF U2 jest sporo luzu [2-3 mm na średnicy] powinny wejść natomiast w ramach testów spróbowałem odpalić ją na jednej nowej CR123 [czyli 3V] i nawet nie błyśnie [chociaż powqinna skoro to dioda - elektronika nie pozwala czy co?] więc nie wiem czy w tym przypadku w ogóle by zadziałała na akumulatorze
Napisano Ponad rok temu
Podejrzewam, że latary bedą się zachowywały podobnie, jak tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
tzn: W 100% swiecic bedą tylko regulowane Led'y.
A co SF U2: jest zajebista!!! A próbowałeśją może na jakimś niższym ustawieniu odpalać? Może wtedy ruszy...:roll:
Borsoock by sięprzydał, bo on podobno KL1gne2 odpalał na 2xAA... a to daje 2.4V około...
Ruszam dzisiaj po warszawskich sklepach w poszukiwaniu tych aku. Jak nie wyjdzie, to zamówię przez net'a, ale dopiero, jak złożę latarę (prawdopodobnie jednak kl1-bk + fb2bk).
Będę też kombinował z DYI ładowarką.
Napisano Ponad rok temu
ale dzisiaj jeszcze poeksperymentuję, może jest jakieś napięcie graniczne
mam KL1 gen I i działa na 2 aku AA [ale nie robiłem testów czy jasność jest taka sama jak na litówkach], działa też na wyczerpanych bateriach AA [też porobię testy i napiszę]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
używałem świeżo naładowanych aku Ni-MH w formacie AA
[czyli 1,2 V ale świeżo naładowane mogą mieć 1,3 lub 1,4V - powtórzę testy jutro jak się samorozładują]
KL1 gen I na jednej nie działa
na 2 działa z pełną moca
U2 zaczyna działać na 3 aku [czyli około 3,6 - 4 V] ale 5 i 6 stopień jasności nie wydala [światło miga]
Napisano Ponad rok temu
www.tme.pl , lub inne sklepy handlujące ogniwami zamiennymi do laptopów--cos powinno się wybrać--akumulator taki sam jak w INOVA T4 ale 2200mAh kosztuje 19zł
Mógłbyś napisac inqubus, gdzie widzisz, takie ogniwo? Bo rozumiem, ze szukamy takiego:
7.2-10.8V 17-18x100mm 2200mAh Li-ion. JA tam takiego nie znalazłem :roll: Ale nie wykluczone, że jestem slepy już, bo jestem z deka niedospany....
Gdybam z tymi rozmiarami, ale T5 jest identyczna i chodzi na 3x123, więc aku t4 musi być własnie tych gabarytów...
Cenne info gkozi!!
Czyli wiemy, ze U2 z aku 18650/17670 nie podziała... :sad: Chyba, że z małymi- 16340, bądź 18340. Widziałem juz na sieci 750mAh.
Mysle, że możemy z dużym przybliżeniem polegac na tej tabeli: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
i takich jest sporo--LG , SANYO , PANASONIC , GP, itd...
w inova T4 z tego co się orientuję właśnie takie akku pracują , zresztą baterie PILA są też tego rozmiaru z tego co się orientuję.
W TME--przejżałem ofertę , rzeczywiście obecnie nie ma--ale były ,bo pytałem o cenę--wychodziło jakieś 23zł/szt przy zakupie 5szt.
Są to poprostu standardowe ogniwa do laptopów--producenci idą na łatwiznę ,i stosują standardowe rozmiary.
Ja też się szykuję na T4 , więc jak się sprawdzą te akku za 20zł , to super.
A!!! ogniwa wystepują w wersji z blaszkami do lutowanie/zgrzewania , lub w wersji jak bateria AA--bez niczego , tylko styki.
Napisano Ponad rok temu
czyli U2 przy 3,6V nie daje rady na 2 najjaśniejszych stopniach [miga]
na 4,8 wszystko dziala
niestety aku litowe dość słabo działają na mrozie a ja (i inni pewnie też) bym chciał ich użyć właśnie na rowery i spacery z psem zimą kiedy szybciej robi się ciemno ...
Napisano Ponad rok temu
Nie są jakieś przesadnie drogie już. Adiblue chyba ostatnio puszczał na bazarze za małą kasę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do akumulatorków - ciekawe czy U2 puszczona na maksa ogrzeje na tyle baterie żeby aku li-ion dobrze się pracowało w zimie ... pewnie nie
Napisano Ponad rok temu
Fajny zestawik znalazłem: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
JAk dla mnie: bajera. Chce coś takiego zrobić.
Napisano Ponad rok temu
W tym sklepie akumulatorki mają nawet 850mah.
Przy zakupie akumulatorków nalezy pamiętać, że mają napiecie 3,6V a nie 3V a po wyjeciu prosto z ładowarki to nawet 4,2 V. Stąd używać trzeba ich z głową. Po drugie do latarek na diody lepiej używac akumulatorków chronionych ( protected) a do tych na żarnik niechronionych.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Taktyczne rękawice zimowe
- Ponad rok temu
-
Otwieracz Ti by Marcin_S
- Ponad rok temu
-
Gdzie kupię Luminoxa? Najlepiej w Trójmieście.
- Ponad rok temu
-
Buty Oakley
- Ponad rok temu
-
Pomarzyc zawsze mozna
- Ponad rok temu
-
Buty trekkingowe - sprawdza sie w zimie ?
- Ponad rok temu
-
Czym impregnować kurtkę z gore-texem?
- Ponad rok temu
-
Czy ktoś używał tej latarki?
- Ponad rok temu
-
POmocy
- Ponad rok temu
-
Ghillie suit pytanie