eBay i PayPal
Napisano Ponad rok temu
A teraz do rzeczy, od razu zwracam się do was z pytaniem: jakie są wasze przygody z eBay i PayPal?? Trochę na ten temat było w obszernym poście o zamawianiu zza granicy, jednak w tym temacie chciałbym się skoncentrować wyłącznie na eBay, bo można tam znaleźć ciekawe i tanie oferty, a że często są to prywatni ludzie, to i może nie byłoby takich cyrków jak z wysyłką przez firmy, które są na granicy już dosyć dobrze znane. Mam też wątpliwości jak to wszystko w Polsce działa, bo z tego co czytałem, to są problemy zwłaszcza z PayPal'em. Jeśli to wszystko rzeczywiście jakoś działa i jest w miarę bezpieczne, to...może być to świetna droga do powiększenia swoich kolekcji :wink:
Napisano Ponad rok temu
Jak jest reraz nie wiem - trochę się zraziłem do ebay.pl
Napisano Ponad rok temu
Nie chcę mieć już przygód z tamtejszymi sprzedawcami. Oo: from Poland- znaczy nie liczysz się. Wygrałem dwie aukcje, po czym zawiesili mi konto bo "nie chciałem zapłacić". A jak niby, gotówką? nagle się okazało, że sprzedawca nie akceptuje kart i przelewu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakkolwiek PayPal nie daje możliwości aby zza granicy płacono nam, to transakcję za granicę da się tym sposobem przeprowadzić bez problemu.
Co prawda handlowałem z anglikami, więc nie miałem problemu z hamerykańskimi kompleksami ;-) ale zasada była ta sama - załadowanie eKarty, transakcja w PayPal i trzy dni oczekiwania na zdjęcie środków.
Polski ebay to pomyłka. Czy im się to poboba czy nie - w Polsce rządzi allegro, a ebay przy swojej polityce jeszcze długo będzie portalem niszowym.
Natomiast ebay ma kilka cech, którymi tłucze wszystkich - opcję szukania na całym świecie, autoryzacji na dowolnym ebayu z jednego konta. Jest to niesamowicie wygodne. Potem pozostaje tylko zmartwienie czy sprzedający wysyła do Polski
Mówiąc krótko - kupować "tam" się da, PayPal jest bardzo pomocny i wygodny, aczkolwiek potrzebna jest karta kredytowa (lub jej substytut)
Napisano Ponad rok temu
Pacado, kart mam kilka, ale jak podawałem swoje dane zakładając konto w ebay to nie bylo mozliwości ładowania PayPal dla osób z Polski. Czy masz kartę polska czy może z innego kraju?Płacę przez PayPal i idzie to całkiem sprawnie (o niebo lepiej niż przelewami).
.....
Mówiąc krótko - kupować "tam" się da, PayPal jest bardzo pomocny i wygodny, aczkolwiek potrzebna jest karta kredytowa (lub jej substytut)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla odbiorcy to bez znaczenia (ma kasę via PayPal), nam wystarczy zwykła kredytowa.
Czyli jest tak, jak napisałe wki.
Korzystam z eKarty mBanku - działa bez problemow.
Napisano Ponad rok temu
Dodatkową korzyścia jest to, że PayPal gwarantuje prawidłowość zakupu (chyba nie przy wszystkich sprzedających). Kiedyś kupowałem towar na ebay, którego nie dostałem, a sprzedający przestał być członkiem ebay, nie odpowiadał na moje maile. Złożyłem skargę do Paypal i udało im się odzyskac moje pieniądze!
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spyderco 80mm Mini-Manix
- Ponad rok temu
-
SOG X-42 Field Knife
- Ponad rok temu
-