Linerlock&Detent-ball..-ZUŻYCIE
Napisano Ponad rok temu
która dzięki odpowiedniej zapadce nawierconej w trzpieniu głowni zabezpiecza przed przypadkowym otwarciem noża..
Ale nie o definicję tu chodzi..Detent-ball wyciera się i im twardsza, im bardziej agresywna stal,
tym szybciej ów proces przebiega. Zwłaszcza jeśli liner-lock jest twardy i mocno dociska szorującą po trzpieniu detent-ball. Widziałem Spyderco z CPM440V z detent-ball'em
zjechanym do połowy, w mojej Mili z S30V nie wygląda to wiele lepiej. Ale nawet zwykły CS Nightforce z 440A potrafi całkiem
mocno zjechać tą kuleczkę po 2-3latach zwykłego używania.
Skutek taki, że nóż składany coraz gorzej trzyma pozycję zamkniętą...
A teraz pytania:
- Czy ktoś zajechał detent-ball'a na śmierć?
- Czy to podlega gwarancji?
- Jeśli nie podlega,
to czy przeciętny knife-maker z naszego podwórka mógłby profesjonalnie osadzić nową kulkę łożyskową?
Pozdrawiam
Heimdall
Napisano Ponad rok temu
Bo na zdrowy rozum to co mialaby dawac dozywotnia gwarancja jesli nawet takie sprawy jak wymiana kulki nie wchodzilyby w gre??
Bo wady materialowe to chyba troche za malo.
Mysle ze warto zapytac w fabryce czy wymienia kulke.
Napisano Ponad rok temu
mało przeciętny mechanik z lutownicą albo lampą będzie potrafił.przeciętny knife-maker z naszego podwórka mógłby profesjonalnie osadzić nową kulkę łożyskową Heimdall
Napisano Ponad rok temu
..Detent-ball wyciera się i im twardsza, im bardziej agresywna stal,
tym szybciej ów proces przebiega. Zwłaszcza jeśli liner-lock jest twardy i mocno dociska szorującą po trzpieniu detent-ball.
Edit: Dla jasności: "twarda, agresywna stal" odnosi się oczywiście do głowni, po której trzpieniu szoruje kulka dociskana linerlock'iem.
BTW - szkoda, że nie robią tych kulek np. z nierdzewnej łożyskowej BG42...w mojej Mili niedość, że się zauważalnie wyciera to jeszcze potrafi pokryć się rdzą powierzchniową (ktoś tu zresztą opisywał już taki przypadek)
pzdr
Heimdall
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Proba apratu
- Ponad rok temu
-
lepiej późno niż wcale...
- Ponad rok temu
-
Powłoki ochronne i wykończenia głowni a opór podczas cięcia.
- Ponad rok temu
-
Pa pa...
- Ponad rok temu
-
Po co mi te wszystkie graty...
- Ponad rok temu
-
Jak działają balisong'i?
- Ponad rok temu
-
Warte cos sa te ostrzalki? Ma moze ktos?
- Ponad rok temu
-
khukri emersona
- Ponad rok temu
-
Nadchodzą kłopoty ?
- Ponad rok temu
-
Strasznie ciasny kydex.
- Ponad rok temu