ciekawostka
Napisano Ponad rok temu
8O 8O 8O 8O 8O 8OFajna ta ciekawostka. Tylko gdzie??
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ?
Napisano Ponad rok temu
to sie bodjaze nazywa Santa Maria ( styl z brzytwą)
nie wiem jak sie nazywa gra z brzytwa ale na pewno nie Santa Maria, SM to gra o cos, tzn na srodku roda lezy caxixi ewentualnie w wersji dla bogaczy zgnieciony banknot i trzeba go zlapac zebami
Napisano Ponad rok temu
Podczas pierwszej wizyty prof. Boca de Peixe w Łodzi robiliśmy pokaz gdzie właśnie prof. i jego uczeń grali w roda w brzytwami i zostało to nazwane santa maria.
Napisano Ponad rok temu
sao bento grande i regional, bengeula i angola
co do brzytw moja wiedza brzytwy laczy ze stylem angola...... a raczej hardcore angola
cos jak maculele tyle ze z maczetami
natomiast w.w. gra o przedmiot lapany zebami to Santa Maria
Napisano Ponad rok temu
sao bento grande nigdy i nigdzie nie jest nazywany rownie dobrze regional
a benguela to cos zgola odmiennego od angola
mylenie nazw to poprostu niewiedza ćwiczących. kazdy z tych styli wyglada inaczej i grany jest inaczej. a jesli ktos o angola mowi benguela, albo o sao bento grande mowi regional, to sie poprostu nie zna.
a gra o przedmiot lezacy na ziemi (kasa, pomarancza, albo caxixi) to apanha laranja no chao tico tico (jak sama nazwa wskazuje).
Napisano Ponad rok temu
wybaczcie pytanie laika- co to jest caxixi?a gra o przedmiot lezacy na ziemi (kasa, pomarancza, albo caxixi)
Napisano Ponad rok temu
nie wiem jak sie nazywa gra z brzytwa
Capoeira Carioca
W Rio de Janeiro, maltas (gangi uliczne) rekrutowały zbirów, zwanych w prasie "capoeiras" i wykorzystywały ich do wymuszania pieniędzy od ludzi. Politycy zatrudniali tych samych zbirów, żeby perswadowali elektoratowi, by głosował na nich, co w końcu doprowadziło do nowych zakazów wymierzonych w capoeira. Z tych czasów wzięło się też jedno ze starych określeń capoeira - vadiaçao, co znaczy mniej więcej tyle, co włóczęgostwo. Grana przez liczne rzesz rzezimieszków capoeira z Rio stała się bardzo ostra. Jej nauczyciele usunęli wszystkie piękne ruchy nieużyteczne w prawdziwej walce. Przykładowo kopnięcia były niższe, celując raczej w korpus, niż w głowę. Ręce były używane w różnoraki sposób by mylić przeciwnika, zadawać ciosy czy palcami atakować oczy. Nie było tam muzyki, żadnych gwiazd czy jakiejkolwiek akrobatyki po za użyteczną w walce.
W Capoeira Carioca był także prowadzony trening z bronią. Nie była to jednak broń palna ze względu na swą cenę, ale zwykłe brzytwy i pałki. Brzytwy były zwane Santo Cristo prawdopodobnie z powodu krzyżujących się wzorów. Pałki zwały się petropolis, co znaczy miasto Piotra, która to nazwa jest nazwą dzielnicy Rio, wiec prawdopodobnie tam rozwinęła się ta technika.
Gangsterzy z Rio nosili czerwone jedwabne szale owinięte wokół swych szyi. Robili to głównie ze względu na dziarski wygląd i ukazanie przynależności do gangu, sami jednak mówili, że noszą go by chronić swe szyje od cięć brzytwą. (Zwykle brzytwa nie tnie jedwabiu, lecz plącze się w nim).
[za [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ]
EDIT:
wybaczcie pytanie laika- co to jest caxixi?
to:
taka "grzechotka" uzywana przy grze na berimbau
Napisano Ponad rok temu
bynajmniej 1 raz spotykam sie z okresleniem,,apanha laranja no chao tico tico''
no a juz jak by niebylo troche stycznosci z Capo mam.....
zauwazylem po wklejeniu do ksiegi madrosci(czyt. googiel) zwrostu :,,apanha laranja no chao tico tico'' owszem wyskakuje to i owo ale zazwyczaj jako tekst piosenek
owszem apanha laranja no chao tico tico wymieniany jest tekze jako styl gry ale nic nie ma na temat tego jak wyglada
dla mnie gra o przedmiot dalej bedzie poprostu Santa Maria
Napisano Ponad rok temu
wikipedia mi wywaliła:
Santa Maria (capoeira)
Ir para: navegação, pesquisa
Em capoeira, Santa Maria é o toque usado quando o jogador coloca a navalha no pé ou na mão.
ale wiadomo, w wikipedii kazdy moze cos napisac. wiec obstawmy, ze santa maria była z brzytwami. na filmie Capoeira na veia jest fajna gra z brzytwami.
Napisano Ponad rok temu
... to nie był film ... ;D
może wrócmy do tematu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a gra o przedmiot lezacy na ziemi (kasa, pomarancza, albo caxixi) to apanha laranja no chao tico tico (jak sama nazwa wskazuje).
Jeszcze nigdy nie widzialem gry o pomarancza ale musi byc ciezko:), poza tym dla mnie tekst apanha laranja no chao tico tico jest tekstem piosenki tak samo jak a benguela chamou pra jogar czy ai ai ai ai sao bento me chama i kazda sie spiewa przy roznym rytmie, co do brzytwy to mysle ze w kazdym stylu "mozna" jej uzywac
Gre o przedmiot lezący na podłodze (w tym przypadku kase zawiniętą w chustę) mozna było zobaczyc na filmie o capo na National Geographic.(tytułu niestety nie pamiętam - część serii o MA).Grało tam 2 mestres - Jogo de dendro i jego nauczyciel. Styl ten, jak i rytm berimbau do którego grali nazywał sie właśnie Apanha a laranja na chao tico-tico.
mam ten film wlasnie obejrzalem ten fragment o ktorym mowisz graja tam Mestre Jogo De Dentro i Mestre Joao Pequeno, faktycznie spiewaja apanha laranja no chao tico tico ale nie ma tam mowy ze jest to nazwa stylu, a mowia o tym money game:) poza tym w tym filmie jest tak fachowe nazewnictwo ze raczej bym sie nim nie sygerowal
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Danmyé/Ladja
- Ponad rok temu
-
Capoeira Luta - 1953
- Ponad rok temu