Prawo- grożenie nożem
Napisano Ponad rok temu
Sprawa pilna bo znajomego poniosły nerwy i "wdepnął" w taką sytuację... :?
Napisano Ponad rok temu
§ 1. Kto grozi innej osobie popełnieniem przestępstwa na jej szkodę lub szkodę osoby najbliższej,
jeżeli groźba wzbudza w zagrożonym uzasadnioną obawę, że będzie spełniona, pozbawia człowieka wolności,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.
nie jestem prawnikem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Art. 159. Kto, biorąc udział w bójce lub pobiciu człowieka, używa broni palnej, noża lub innego podobnie niebezpiecznego przedmiotu, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
W podanym przez ciebie przypadku, chyba tylko możliwość spełnienia groźby będzie miała znaczenie...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sprawa pilna bo znajomego poniosły nerwy i "wdepnął" w taką sytuację... :?
To on grozil czy jemu grozono?
Jak to drugie to niech zbierze dowody(swiadkow).
Napisano Ponad rok temu
raz ze podpada pod grozbe karalna (o ile powiedzenie ze sie "ryj komus obije" nie jest karalne - wiem bo mialem taka sytuacje) to grozenie komus narzedziami nawet jako "pseudo poszkodowany" podlega pod grozbe karalna
nie mowiac o tym ze noza do straszenia sie nie uzywa - tak samo jak broni palnej - i trza byc ..........niemadrym bardzo ......
napisz cos wiecej - czy jemu grozono czyms innym i tak dalej - bo jesli tylko on sie odgrazal
i druga strona poszla na policje ze swiadkami ....to ma przejebane
Napisano Ponad rok temu
to gora jest ta osoba ktora jako pierwsza sklada doniesienie o zamiarze popelnienia przestepstwa/grozby karalnej ......sam mialem taka sytuacje - bez noza - ja powiedzialem ze
"mu morde obije"
on byl na tyle glupi ze napisal sms'a ze "zajebia mnie i cala moja rodzine bandyci z tluszcza co ich tata najal "
nie musze tlumaczyc chyba daalej .... dodam ze ja bylem na policji - on tylko zblefowal ze doniosl .....a poszedlem tylko dlatego iz pochwali sie ze bede mial klopoty i ze zlozyl doniesienie .... :twisted:
Napisano Ponad rok temu
W razie czego pytaj tu albo na priv
Freeze (prawnik)
Napisano Ponad rok temu
też znam te historie
więć
koleś wpada na chate do laski, podchodzi do kolesia u niej meiszkającego, łapie go jedną ręką za gardło a drugą wsadza mu nóz między jaja i mówi że jak sie nei wyprowadzi do ..... to go zajebie i wypatroszy jak świnie. Po czym każe mu to 3 razy powtórzyć żeby tamten zrozumiał. Potem rzuca go na fotel i wychodzi.
Nie złożono jeszcze doniesienia.
raczej kwas nie ??
Napisano Ponad rok temu
Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Jest to przestępstwo ścigane z urzędu, nie wymaga wniosku o ściganie. Prokuratura, mając tylko informację o takim czynie ma obowiązek wszcząć dochodzenie - nie oglądając się na doniesienie. Zważywszy okoliczności opisane przez B. - sprawa wręcz nadaje się na tymczasowe aresztowanie (generalnie dość rzadko stosowane w przypadku gróź.
Osobiście doradzałbym zawiadomienie Policji o tym. Często jest tak, że toczące się postępwanie karne studzi zapał takiego bandyty. W razie czego jest na pierwszym miejscu na liście podejrzanych. A jak będzie chciał zalotnika rozpruć, to i tak go rozpruje. Niezłożenie zawiadomienia tylko wzmocni jego poczucie bezkarności i może pchnąc go ku bardziej gwałtownym zachowaniom.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PS. Zważywszy opis zajścia, gościa ratuje obecnie tylko zaniechanie przez pokrzywdzonego składania zawiadomienia. Ale podtrzymuję swoje stanowisko, że uważam, że pokrzywdzony powinien to zrobić. Nie mówimy o sytuacji, gdy jeden koleś mówi drugiemu, że mu skuje mordę. Mówimy o gościu, który przychodzi do Twojego domu, wkłada ci nóż w krocze, chwyta Cię za gardło i każe Ci wypieprzać, bo jak nie, to Cię rozpruje. Pomyśl o tym, Scar. Wyobraź sobie tę scenę i zastanów się, czy chciałbyś , aby komuś coś takiego uszło na sucho.
Napisano Ponad rok temu
ale dzięki za info o tym że sprawa jest z urzędu i bez składania wniosku - głównie o to chodziło.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy tak?
Napisano Ponad rok temu
Art. 304. § 1. Każdy dowiedziawszy się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu ma społeczny obowiązek zawiadomić o tym prokuratora lub Policję (Kodeks postępowania karnego)
Wychodzi na to, że zawiadomienie w tej sprawie powinien złożyć Blacha ...
Napisano Ponad rok temu
najgorsze że ja znam okoliczności i w myśl solidarności penisów jestem w stanie zrozumieć pobudki kierujące nim wtedy - oczywiście głupota wielka itp. ale w stresie był :wink:
tylo błędem było wyciągnięcie noża - bo samą "ręką" chyba jakby to zrobił to by nie było syfu nie ??
Napisano Ponad rok temu
najgorsze że ja znam okoliczności i w myśl solidarności penisów jestem w stanie zrozumieć pobudki kierujące nim wtedy - oczywiście głupota wielka itp. ale w stresie był :wink:
tylo błędem było wyciągnięcie noża - bo samą "ręką" chyba jakby to zrobił to by nie było syfu nie ??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kershaw Military Boot
- Ponad rok temu
-
Cuda Maxx 5,5"
opinie użytkowników - Ponad rok temu
-
BM Offsider - Fotorecka
- Ponad rok temu