Zakaz noszenia noży i kominiarek
Napisano Ponad rok temu
O ile rozumiem, że prawo powinno działać skutecznie, to ten zakaz jest typowym przepisem podyktowanym sercem i przebytym cierpieniem, a nie rzeczową analizą faktów. Wydaje mi się, że powinniśmy zorganizować jakąś akcję obronną, typu strona WWW i w razie czego wysyłanie mejli do posłów, bo inaczej wkrótce nie bedzie można już cytryny publicznie nożem pokroić. Ponieważ jestem już zaangażowany w inną podobnego typu akcję, rzucam tylko pomysł. Może ktoś go skoordynuje?
Nie lubię przestępców, ani chuliganów. Za pobicia i tym bardziej za zabójstwa trzeba karać niezwłocznie, ale dlaczego mają na ty ucierpieć niewinne noże i moja cytryna w pracy...sam pamietam jak dawno, dawno temu biegałem zimą w kominiarce, bo mi oddech zamarzał...
Napisano Ponad rok temu
te podpisy to już zbierali z pół roku temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I o to mi chodziło. Gdyby nie moje zaangażowanie w podobny projekt, dotyczące innej sfery zycia, sam móglbym taką stronę stworzyć. A tak nie będę miał czasu. Może ktoś się jednak znajdzie, który by sie za to zabrał.
Do walki trzeba być przygotowanym i należy ją skoordynować...
Napisano Ponad rok temu
Licze (choc moze pochopnie) ze jedak wiekszosc w naszym rzadzie to ludzie z wyobraznia i zadna poprawka do ustawy nie wejdzie.
Napisano Ponad rok temu
Licze (choc moze pochopnie) ze jedak wiekszosc w naszym rzadzie to ludzie z wyobraznia i zadna poprawka do ustawy nie wejdzie.
Powiedzmy sobie szczerze: NIE. Mozna tylko liczyc na ich lenistwo :?
A jak zakaza to co? Trudno... Nie bede sie przyznawal przed soba ze mam noz. Zostane anonimowym nozoholikiem. Moze A.N. dostana dyspense, jak onegdaj palacze marihuany i beda mogli miec przy sobie dzialke stali na wlasny uzytek? Dostana pozwolenie od komendanta policji na obranie jablka albo pokrojenie chlebka?
Pierdole to.
Napisano Ponad rok temu
Ogolnie przepis oczywiscie durny i bedzie martwy ... w ostatecznosci beda nosic bandziory zaostrzone kurwa kolki drewniane .... i jak beda chcieli ci zrobic krzywde to i tak zrobia .. np gaz rurka
Ja sie chyba zaczyna pakowac...
Napisano Ponad rok temu
Jeśli wejdzie taka regulacja, co jest całkiem prawdopodobne, to posiadanie przy sobie noza bedzie traktowane tak, jak noszenie karabinu maszynowego bez zezwolenie (znajac nasz wymiar sprawiedliwości).
Pozostanie starać się o pozwolenie (?) na noszenie przy sobie noża (zabieranie noża na grill, do lasu..... - paranoja).
Słów brakuje poprostu......
Ciekawe jak wyglądała by sprawa pozwolenia na posiadanie noża. Jak przeprowadzą egzaminy :-) ? I pozwolenie na zakładanie kominiarki. Robi się ciekawie. "Może nie będzie lepiej, ale będzie śmieszniej".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taki przepis ma tez inna strone. Nie kupisz juz ZADNEGO noza kuchennego. No bo jak go kupisz i niesiesz do domu ... no to posiadasz noz i go NOSISZ ... i jak Cie policjant zlapie w zakupami ze sklepu AGD czy innej IKEA .. no to masz przerabane...
pamietam jak kupowalem wiatrowke... najpierw podanie do komendanta rejonowego o wydanie pozwolenia na zakup - z uzasadnieniem unizonej prosby oczywiscie. Potem za 3 tygodnie dostalem te promese, pol roku pozniej pojechalem do sklepu i kupilem BRON PNEUMATYCZNA typu Slavia 630, i z rachunkiem i numerem seryjnym - na komende po pozwolenie na posiadanie (ktorego, nota bene, wcale nie musieli wydac - jak sie komendantowi tego dnia zle rano sralo na kiblu, mogl odmowic. automatycznie nastepowala wowczas konfiskata BRONI bez zwrotu zadnych kosztow).
a wiec:
"Zwracam sie z uprzejma prosba do Szanownego Pana Komendanta Policji w ......... o wydanie pozwolenia na zakup broni bialej w formie noza do obierania warzyw. Noz, ktorego zakup planuje, ma ostrze o dlugosci 6 cm i czarna rekojesc z twardego tworzywa sztucznego. Prosbe swa uzasadniam tym, ze jedzenie ziemniakow w mundurkach od roku, kiedy to odrzucono moja poprzednia prosbe, juz bardzo obrzydlo calej mojej rodzinie. Powstala sytuacja grozi rozpadem podstawowej komorki spolecznej, ktora udalo mi sie stworzyc. Zakupu zamierzam dokonac w sklepie .......... w .......... przy ul. .......... ."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W razie czego trzeba będzie coś wykombibnować, np. założyć stowarzyszenie (tak jak chyba bractwo kurkowe wykombinowało z kuszą, na którą ciężko pozwolenie jest dostać).
Iiiiiiiiiii Królu Złoty
To prawda ? Kusza na legalu ?
Napisano Ponad rok temu
Nie przesadzaj. Zam kilku sędziów i mogę powiedzieć, że idiotami na pewno nie są. Faktem jest, że jak wejdzie przepis i ktoś go naruszy to raczej nie będą mogli wystąpić do Prezydenta RP o przyznanie orderu, tylko będą musieli osobę naruszającą przepis ukarać (oczywiście też trafią się nadgorliwcy, ale nie sądzę by była to większość). Tak na marginesie, kiedy pokazałem koleżance, która jest sędzią te bzdety o nożach i kominiarkach, to kobieta nie wiedziała czy śmiać się, czy płakać. Babka jeździ z mężem na motocyklu i z oczywistych powodów czasmi nosi kominiarkę. :twisted:Cześć,
Jeśli wejdzie taka regulacja, co jest całkiem prawdopodobne, to posiadanie przy sobie noza bedzie traktowane tak, jak noszenie karabinu maszynowego bez zezwolenie (znajac nasz wymiar sprawiedliwości).
Napisano Ponad rok temu
W razie czego trzeba będzie coś wykombibnować, np. założyć stowarzyszenie
Stowarzyszenie juz "prawie" jest, zostala wlasciwie rejestracja w sadzie.
Napisano Ponad rok temu
Babka jeździ z mężem na motocyklu i z oczywistych powodów czasmi nosi kominiarkę. :twisted:
A bo wnioskodawcy nigdy niektorych typow ubran nie potrzebowali, wiec innym tez pewnie niepotrzebne.
Napisano Ponad rok temu
Czekaj, czekaj, ja sobie to zanotuję ;-)"Zwracam sie z uprzejma prosba do Szanownego Pana Komendanta Policji w ......... o wydanie pozwolenia na zakup broni bialej w formie noza do obierania warzyw. Noz, ktorego zakup planuje, ma ostrze o dlugosci 6 cm i czarna rekojesc z twardego tworzywa sztucznego. Prosbe swa uzasadniam tym, ze jedzenie ziemniakow w mundurkach od roku, kiedy to odrzucono moja poprzednia prosbe, juz bardzo obrzydlo calej mojej rodzinie. Powstala sytuacja grozi rozpadem podstawowej komorki spolecznej, ktora udalo mi sie stworzyc. Zakupu zamierzam dokonac w sklepie .......... w .......... przy ul. .......... ."
A na serio to jest paranoja.
Czy multitoole też podpadają?
A noże do wykładzin u tapicerów?
Albo noże do kabli/izolacji u monterów?
Był kiedyś przepis ograniczający długość ostrza, ale moim zdaniem to też jest ślepa uliczka - jak się chce i to łyżeczką do herbaty można zadźgać.
Tym niemniej - trzeba śledzić ich poczynania, bo cholera wie co jeszcze wymyśla.
Co do kominiarek...
Co zimę widzę sporo dzieciaków zasuwających do szkoły w takich nakryciach (?) - już widzę straż miejską, która zdziera im to z głów i wypisuje grzywny ;-)
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem tego pewny, ale widząc zawody strzeleckie bractwa kurkowego, na których z kuszy się strzela sądzę, że jakaś furtka do uzyskania pozwolenia jest. Trzeba by było dokładnie przeanalizować ustawę a jeszcze lepiej skontaktować się z takim bractwem.Iiiiiiiiiii Królu Złoty
To prawda ? Kusza na legalu ?
Edit.
Temat kuszy raczej mnie nie interesował, jak już to raczej broń biała i ewentualnie repliki broni palnej na proch czarny.
Napisano Ponad rok temu
Babka jeździ z mężem na motocyklu i z oczywistych powodów czasmi nosi kominiarkę. :twisted:
A bo wnioskodawcy nigdy niektorych typow ubran nie potrzebowali, wiec innym tez pewnie niepotrzebne.
jak jeździ na motocyklu to to ni jest kominiarka tylko balaklawa i juz pod zakaz nie podpada
Napisano Ponad rok temu
Warto by bylo, zeby wnioskodawcy tego projektu zapoznali sie z podrecznikami do medycyny sadowej - dopiero zobaczyliby czym mozna blizniemu zrobic krzywde. Wtedy ludzie musielby lazic na golasa po ulicach. Od biedy to mozna i sucha bulka kogos pochlastac (a najlepiej siebie jak juz wejdzie taka ustawa :wink: )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nóż typu survival.
- Ponad rok temu
-
Kolejna nowość z San Marcos....
- Ponad rok temu
-
Ka-Bar Bob Dozier Thorn Folder
- Ponad rok temu
-
zakochałem sie - ktoś coś wie o mej miłości ??
- Ponad rok temu
-
No i kupa :(
- Ponad rok temu
-
Kershaw Bump (Spec).
- Ponad rok temu
-
Emerson Persian Tactical
- Ponad rok temu
-
Benchmade - jak to sie wymawia?