Nóż typu survival.
Napisano Ponad rok temu
Uwaznie przesledzilem kilka postów poswieconych nożom na tym forum, postanowilem zalozyc nowy temat...
Poszukuje noża dla siebie, o kilku okreslonych cechach.
Chodzi mi o nóż typu "one piece", najlepiej z piłką i wydrążoną rękojeścią.
Ideałem byłby dla mnie jakiś nóż tego typu CRK, ale niestety-tutaj barierą jest cena.
Moze znacie nóż który moglibyscie mi polecic-ideałem byłby dla mnie tańszy odpowiednik Shadow III lub aviatora, czegos takiego wlasnie szukam...
Napisano Ponad rok temu
po co Ci to ??
(pomijam CR) strasznie osłabia konstrukcje noża a miejsca tam niewiele
równie dobrze w pudełku po negatywie filmowym zmieścisz jakieś drobiazgi (wodoszczelne jest)
wydrążona rekojeśc tylko osłabia nóz i nie jest do niczego potrzebna
kilka lat bawiłem sie w surwiwal i schowek w rekojeści to bzdura
chcesz dobry nóż w las na surwiwal to kup BK7 albo SRK
najlepsze w kategorii cena/jakość
a o schowku zapomnij - to dobre dla dzieci po filmie rambo
piłka na noży też sie nei sprawdza raczej
a jak koniecznie chcesz nóż Rambo to kup Jungle King z firmy Aitor - ale zapłacisz kupe kasy niewiadomo za co
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem noz-do-wszystkiego powinien dobrze rabac czyli miec ksztalt troche jak kukri albo bolo.
Moze rozejrzyj sie za czyms takim. W modzie sa tez ostatnio nessmuki
Zgadzam sie, ze schowek w rekojesci to lipa, nic sie tam nie zmiesci a tylko oslabi to konstrukcje.
Napisano Ponad rok temu
Sorry stary, ale chyba nie ma tańszego odpowiednika. Noze Chrisa są jedyne w swoim rodzaju. PrzykroMoze znacie nóż który moglibyscie mi polecic-ideałem byłby dla mnie tańszy odpowiednik Shadow III lub aviatora, czegos takiego wlasnie szukam...
Napisano Ponad rok temu
Synowi kupiłem Jungle kinga, tragiczny nie jest (co prawda kompas sie rozleciał przy pirwszym rąbaniu), ale to nie jest przedewszystkim ,,one piece''. Syn jednak jest bardzo zadowolonya jak koniecznie chcesz nóż Rambo to kup Jungle King z firmy Aitor - ale zapłacisz kupe kasy niewiadomo za co
Napisano Ponad rok temu
O, to jest toZajrzyj na Masters of Steel wlasnie rozwazamy tam sprawe noza surwiwalowego w watku "kto zrobi taki noz?
Napisano Ponad rok temu
Bedziesz miał noż za 150zł z dobrej stali(chyba z d2 by Ci to mogli zrobić). To co że nie bedzie miał powłoki ochronnej, to co że nie będzie tak dokładnie wykonany jak oryginał.
Ale będziesz miał nóż którym porąbiesz, posiekasz, potniesz, wydłubiesz kawałek królika z zęba. Bedzie to dobry nóż za niewielkie pieniądze a jeśli chodzi ci o użytkowość to napewno wiele go nie będzie różniło od oryginału. Do tego Kydeksik i masz za 300zł całkiem niezły zestawik i na dodatek Custom.
A rękojeść w rączce to tylko w Shadow III przejdzie! Niestety
Napisano Ponad rok temu
a jak koniecznie chcesz nóż Rambo to kup Jungle King z firmy Aitor - ale zapłacisz kupe kasy niewiadomo za co
albo coś od Jimmy'ego Lile'a ale też raczej zapłacisz kupę kasy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zwykle konkretne odpowiedzi :?
skoro poczytal sobie pare watkow to pewnie wie czego szuka i po co szuka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Miałem go ostatnio w łapie. Jak na swoją konstrukcję mocny jak cholera.Cold Steel Bushman jest tani.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a gdzie masz schowek w rękojeści w tym nożu?moze cos z Swamp Rat maja zajebisty stosunek jakosci do cenny
Napisano Ponad rok temu
Ja bym zamóił u kogoś z budo coś na wzór Rata i mił bym nóż naj mażenie.
Napisano Ponad rok temu
Znam wady schowka w rękojeści, dokładnie tak jak zauważył Fredi.
Wiem jednocześnie, że opis który zaprezentowałem jak żywo przypomina "super extra nóż rambo ze schowkiem i kompasem, który sprzedajemy za jedyne 11,99" ;-) . Wiem że to bajerki i czegos takiego oczywiscie nie szukam. Po prostu zakochany jestem w aviatorze CRK, i ciekaw byłem czy trafie na podobny nóż w niższej cenie(ale powiem od razu, że w bajki nie wierzyłem, chodziło o ciekawość;-) )
Chciałbym jakieś narzędzie, które wspomoże mojego toola...
Do rąbania i cięcia kupiłbym sobie chyba bushmana, ale jakoś nie zapałałem do niego sympatią(chociaz cena jest ok...)...
siedzi mi w głowie ten aviator... :roll:
teraz pozastanawiam się nad nożami, które mi zaproponowaliscie:-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bushman jest spoko. Tylko rekojesc koniecznie trzeba czyms pokryc, bo na mokro sliska strasznie. Zastanawiam sie nad wieloma o-ringami pokrytymi rurka termokurczliwa do swojego. A zeby schowek byl to trzeba drugi koniec jakos zatkac, czy cus. Pile na grzbiecie tez sie pewnie da zrobic.
Tyle tylko,ze troche drozszy Ontario Randall lub Cold Steel Master Hunter sa po prostu wygodniejsze. Zastanow sie, czy aby na pewno pusta rekojesc i pila ci potrzebna, albo od razu zacznij zbierac kase na CR.
A, no i zdaje sie, ze Rosjanie cos w tym temacie kombinowali, zrzynajac z Jungle Kinga ile wlezie. Ale chyba tez bez rewelacji.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kolejna nowość z San Marcos....
- Ponad rok temu
-
Ka-Bar Bob Dozier Thorn Folder
- Ponad rok temu
-
zakochałem sie - ktoś coś wie o mej miłości ??
- Ponad rok temu
-
No i kupa :(
- Ponad rok temu
-
Kershaw Bump (Spec).
- Ponad rok temu
-
Emerson Persian Tactical
- Ponad rok temu
-
Benchmade - jak to sie wymawia?