avalanche vs boa vs afck
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam jak zwykle
piter pan
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BOA vs AFCK
http://www.forum-kul...showtopic=78062
o trzecim juz Ci linkow podali
Napisano Ponad rok temu
ewentualnie jakies problemy z ostrzeniem na ceramicznych kamieniach i V- ostrzalce??
No coz, D2 dosc dlugo sie ostrzy, problemow zadnych, odrobine cierpliwosci potrzeba
Napisano Ponad rok temu
no ale o BM to zaraz Rybak Ci wyjasni wszystko :wink:
rybak nic nie bedzie wyjasnial, bo mu sie nie chce - pisal niedawno az do znudzenia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdro
piter pan
Napisano Ponad rok temu
Mam też wrażenie, że jako EDC lepiej się sprawdzi wersja ze 154CM. Różnica w trzymaniu ostrza pewnie nie będzie na codzień mocno przeszkadzać, a brak powłoki i nierdzewność, to ważne parametry noża EDC...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To bierz 710HS. Będzie Ci rdzewiał jak głupi, ale to całkiem fajna kosa. też mi się podoba.
Serio?
Zardzewial Ci jakis? Od czego? Duzo razy?
Mam też wrażenie, że jako EDC lepiej się sprawdzi wersja ze 154CM. Różnica w trzymaniu ostrza pewnie nie będzie na codzień mocno przeszkadzać, a brak powłoki i nierdzewność, to ważne parametry noża EDC...
Pouzywales sobie jakichs nozy ze 154CM i M2? To Twoje wnioski z porownania?
Sorka, stary, ale ostatnio cos te Twoje rady a propos nozy u mnie wywoluja mnie odruch uniesienia brwi.
Napisano Ponad rok temu
Wybrałbym 710 M2. Używałem pół roku, teraz jest własnością mojej kobiety. Rdzewieje krawędż tylko bardzo niewytarta albo po krojeniu cytryny. Ale wystarczy przetrzec o chusteczke i nie ma problemu.
Niezawodna mechanika, łatwość operowania blokadą, dwustronność, otwiera sie jednym palcem intuicyjnie. Wspaniały nóż. A M2 jest bardzo agresywna, troszke przypomina przy tym 440v, a mniej podatna na uszkodzenia. Czubek 710 niejedno przeszedł. Jest wystarczajaco mocny.
[Mocniejszy niz w LCC :)]
Pozdrawiam
Mithr
Napisano Ponad rok temu
kup cos z 440C - najlepszy stosunek jakosc/cena
to sluchaj dzeya.
Jesli nie miales jeszcze zadnego noza z gornej polki, a chcesz cos porzadnego, to kup sobie np. jakiego Griptiliana - z dziurka, albo kolkiem, jaki Ci sie bardziej podoba - albo inna Endure.
Bedziesz mial porzadna stal i zbierzesz doswiadczenia nie wydajac przy tym jakiegos ogromnego majatku. Pouzywasz troche i bedziesz wiedzial, co Ci odpowiada, co nie.
I nie bedziesz sie wsciekal przy ostrzeniu, bo ostrzenie 440C i VG10 w wykonaniu BM i Spyderco to jest sama przyjemnosc.
Jesli nie masz w tym za duzo doswiadczenia, to lepiej bedzie sprawic sobie na poczatek cos, co bedzie latwiejsze w "obrobce" i bledy beda latwiejsze do naprawienia.
A przedtem postaraj sie obmacac wszystko, na co masz ochote, zeby uniknac rozczarowan, kiedy juz zaplacisz za noz.
Moje trzy centy.
Napisano Ponad rok temu
a propos:
mam BM pika, 440C , jest OK jak najbardziej, ale ciagnie mnie do czegos lepszego, nieco ciezszego, mocniejszego, lepiej wykonanego, plynniejszego w dzialaniu ( chociaz pice ciezko cos zarzucic) po prostu taki lekki snobizm, spowodowany za duza iloscia artykulow w necie na temat nozy, stali itd, a ze przy okazji mam mozliwosc cos lepszego zakupic to szukam, pytam, badam itd, wziela we mnie gore chec posiadania dobrego noza, foldera przez DUZE "F", ktory pewnie w swoim zywocie nie bedzie mial okazji wykazac swoich super mozliwosci, tak jak pewnie noze wielu uzytkownikow tego forum ( tak mi sie wydaje, jesli tak nie jest to przepraszam), mam wrazenie, ze wiekszosc nozy z tzw gornej polki niewiele sie od siebie rozni, wiec szukam roznych opinii.
gdybyscie mieli jeszcze cos do poradzenia w tej kwestii to chetnie przyjme rady, zeby kiedys innym "greenhornom" puscic dalej
pozdrawiam serdecznie
piter pan
Napisano Ponad rok temu
rybak nic nie bedzie wyjasnial, bo mu sie nie chce - pisal niedawno az do znudzenia
Rybak moze tu krotko jestem i sie nie znam ale wiem ze czlowiekowi rady nie odmowisz
Napisano Ponad rok temu
a propos:
mam BM pika, 440C , jest OK jak najbardziej, ale ciagnie mnie do czegos lepszego, nieco ciezszego, mocniejszego, lepiej wykonanego, plynniejszego w dzialaniu ( chociaz pice ciezko cos zarzucic) po prostu taki lekki snobizm, spowodowany za duza iloscia artykulow w necie na temat nozy, stali itd, a ze przy okazji mam mozliwosc cos lepszego zakupic (...)
W takim razie obmacaj te, na ktore mialbys ochote i wybierz ten, ktory Ci najlepiej bedzie w dloni lezal.
A jak ma byc snobizm, to 710HS bedzie w sam raz, bo to hardcore
Napisano Ponad rok temu
nozyk ponizej, M2, raz a dobrze naostrzony nie wymaga podostrzania (bo sie nie tepi), noszony non stop w kieszeni spodni nie pokryl sie jeszcze ani razu rdza (czy sladami rdzy).
Napisano Ponad rok temu
Jak się n razy usłyszy, że M2 szybko rdzewieje, to potem człowiek pisze głupoty.
Wypowiedź swoją oparłem oczywiście na postach forumowiczów.
Przepraszam.
Napisano Ponad rok temu
pozdro
piter pan
Napisano Ponad rok temu
rybak: You're right...
Jak się n razy usłyszy, że M2 szybko rdzewieje, to potem człowiek pisze głupoty.
Wypowiedź swoją oparłem oczywiście na postach forumowiczów.
Przepraszam.
A to mnie zaskoczyles, bo na forum nie widzialem za duzo o tej rdzy - od tych co maja i uzywaja / uzywali, slychac raczej, ze wlasnie nie bardzo rdzewieje, chyba, ze jakas fleja noza nie wytrze dokladnie po melonach i zostawi na 2-3 dni.
Jak ja
dzieki chlopaki za pomoc, a tak przy okazji znacie jakis dobry sklep za wielka woda? czy w usa dostarczaja przesylki za pobraniem jak u nas , czy tylko przelew wchodzi w gre? pytam bo moj kumpel bedzie w pln karolinie i moglby mi cos tam kupic ( czyt. 710 HS) ?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Tam wszystko juz znajdziesz, co i jak.
Ale do ostrzenia tego bedziesz potrzebowal jakiejs porzadnej ostrzalki - najlepiej cos diamentowego, bo to wtedy jest bzyk-bzyk i noz jest znowu ostry.
Ceramika tez mozna, ale to wtedy trwa troche dluzej.
Za to jak juz naostrzysz, to zanim sie stepi przy normalnym uzywaniu, tez potrwa "troche dluzej"
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Spajderkowaty folder do nurkowania ??
- Ponad rok temu
-
Komu Cold Steel- dvd ?
- Ponad rok temu
-
ostrzałki, jak te dwie mają się do siebie
- Ponad rok temu