skrecona kostka
Napisano Ponad rok temu
jakies rady?
Napisano Ponad rok temu
dodam jeszcze ze przez dluzszy czas nie nalezy robic akrobatyki a szczegulnie salt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sluchaj kolegow tomasz, ja sobie kostki olewalem za mlodu i teraz musze uwazac, bo obie mi sie dosc "latwo" skrecaja
co rozumiesz przez to olewanie za mlodu???
Napisano Ponad rok temu
czasu stray trzeba czasu, w SW niby drobne kontuzje jak skrecenie
ale ile tego czasu? jak dlugo mam pauzowac?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro już Cię tylko lekko boli to możesz próbować delikatnie rozbiegać. Ja po takich kontuzjach przez dłuższy czas dość mocno związywałem sobie bandażem elastyczym kostkę. Na pewno nie zaszkodzi a dobrze stabilizuje nogę.
to nawet nbie ejst bol tylko takie uczycie jakb cos sie pod kostka sciagalo i cisnelo!!! kupilem sobie takie sciagacze, bardzo grube z fryonu czy jak to sie nazywa (utrzymuje cieplo rozwniez w tym samym czasie)
Napisano Ponad rok temu
Ja jestem zdania, że na obecnym etapie kontuzji, lekki wysiłek fizyczny np. truchtanie bardzo pomaga w rehablitacji. Dopóki noga całkowicie się nie zagoi to będzie pobolewać,ale zobaczysz, że nawet nie zauważysz kiedy ból zniknie. A co do ściągaczy to nie wiem bo nie używałem, ale wydaje mi się, że bandaż elestyczny jest lepszy bo można go dokładniej dopasować do kostki i związać mocniej albo słabiej w zależności od potrzeb.to nawet nbie ejst bol tylko takie uczycie jakb cos sie pod kostka sciagalo i cisnelo!!! kupilem sobie takie sciagacze, bardzo grube z fryonu czy jak to sie nazywa (utrzymuje cieplo rozwniez w tym samym czasie)
Napisano Ponad rok temu
Przez ponad 2 miechy chodziłem w takim usztywniaczu ze sklepu sportowego - pianka + rzepy. Uratował mnie przed powtórzeniem kontuzji nie raz.
Smarowałem tez chyba Naproxene od czasu do czasu.
Za to jak pisałem - po 3 miechach noramlnie skakałem i kopałem więc spoko
PS Ray_luka - bandarz lepiej trzyma i można lepiej dopasowac ale z reguły cisnie trochę za mocno a poza tym nie mieści sie noga do buta normalnie. Za to w usztywniaczu nie ma takich problemów
Napisano Ponad rok temu
ale ile tego czasu? jak dlugo mam pauzowac?
Mi to się "leczyło" z miesiąc czy 1.5 miesiąca czasu - opuchlizna była taka, że nawet prześwietlenie robiłem. Wszystko powiedziano. Dorzucę jeszcze:
lek. med. Paweł Walasek: Innymi bardzo częstymi kontuzjami, z którymi należy się zgłaszać do do ortopedy, są różnego stopnia skręcenia stawów. Staw to niczym zawias albo przegub, który umożliwia naszemu ciału ruch. Każdy staw jest otoczony torebką stawową i systemem więzadeł, zapewniających mu zwartość i stabilność. W momencie zadziałania siły skrętnej na staw (np. podczas górskich wędrówek lub gry w piłkę, gdy źle postawimy stopę) dochodzi do naciągnięcia, naderwania bądź całkowitego zerwania aparatu torebkowo-więzadłowego. Typowymi objawami skręcenia jest szybko pojawiający się obrzęk, krwiak i bólowe unieruchomienie skręconego stawu. Najczęściej obserwuje się skręcenia stawu skokowego, kolanowego i drobnych stawów ręki.
W momencie powstania urazu pamiętajmy, by zdjąć z urażonej kończyny obuwie, biżuterię, zegarek. Narastający obrzęk może uniemożliwić ich późniejsze zdjęcie, a dodatkowo ucisk przez nie wywierany przyczynia się do zaburzeń krążenia, które wzmaga narastanie obrzęku. - Walka z obrzękiem jest początkowo naszym zasadniczym celem. Dlatego też unieśmy uszkodzony staw powyżej poziomu serca, np. załóżmy rękę na temblaku, podeprzyjmy stopę na krześle. Wskazane są również okłady z lodu na bolący staw. Zimno ma działanie przeciwbólowe i obkurcza naczynia krwionośne, zmniejszając opuchliznę.
- Nie należy mocno opasywać bolącego stawu bandażem elastycznym, gdyż zbyt duży ucisk może prowadzić do wspomnianych zaburzeń krążenia. Działanie przeciwobrzękowe mają okłady z altacetu (czyli płynu burowa - Liq.Aluminii acetici - przyp. Maciek; dawkowanie wg opisu na opakowaniu), roztwory wody z octem. Przypominam, że muszą to być okłady wysychające.
- Gdy mimo zastosowanego leczenia ból uniemożliwia normalny ruch, a obrzęk narasta, nie można zwlekać z wizytą u lekarza. Badanie umożliwi ocenę stopnia uszkodzenia, a lekarz może zlecić wykonanie zdjęcia radiologicznego, które pozwoli wykluczyć pęknięcie czy złamanie kości. Leczenie zależy od stopnia uszkodzenia. W mniejszych urazach wystarczy czasowe ograniczenie aktywności fizycznej, z uwzględnieniem bolącego stawu. W poważniejszych przypadkach konieczne jest unieruchomienie w opatrunku gipsowym na ok. 2-3 tygodnie.
i to
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja w sumie nie mialem krwiaka, tylko opuchlizne, kosc nie uszkodzona, lekarz stwierdzil ze nie ma zadnego zerwania czy uszkodzenia sciegna jezeli nie ma krwi,
teraz chodze juz normalnie ale wciaz taki glupi ucisk jakby na tej kostce, niby to nie bol ale takie dziwne uczucie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Plywanie jest wskazane, wtedy stopa odpowiednio sie uklada. Nie mozna natomiast plywac w pletwach bezposrednio po takiej kontuzji.
dobrze ale powiedz mnie prosze prostrzym ejzykiem co tak naprawde znaczy ze stopa odpowiednio sie uklada?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SPECA OD REHABILITACJI!!!
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia na wyskok
- Ponad rok temu
-
pływanie i siłownia