Stal na noże
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy stal proszkowa s290 i stal maszynowa T1 są dobre na noże użytkowe. Chodzi mi o rdzewność głównie i obróbkę (chyba bedzie baaardzo ciężko ręcznie wszystko wystrugać). Wiem że M2 np jest bardzo podatne a te 2 ww.?? Czy lepiej zostać przy D2??
co do tego czy się nadają się nie wypowiadam
nie znam składu chemicznego s290, własności też poza twardością więc się też nie wypowiadam
t1 czyli polska sw18 jest stalą nieekonomiczną i o nizszej wytrzymałości np. na zginanie czy nizszej udarności od m2 czyli polskiej sw7m
rdzewność t1 i m2 na tym samym poziomie - tyle samo chromu
d2 się tu ludzie wypowiadali - ja tyż
jak obrabialność?
jeśli wszystkie są poprawnie zmiękczone to obrabialność na tym samym poziomie
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Powiedz melon czy możesz nam troszki przybliżyć polskie oznaczenia stali i która nadaje się na nóż i jaki. Wiem, że chcę od Ciebie wykładu, ale nie mam kogo spytać, a na stalach znam się średnio...
Firma bodex w wawie daje możliwość zakupu różnistych wałków i płaskowników, a ja nie mam pojęcia jak z nimi rozmawiać bo o stali nic nie wiem. Jeśli możesz, to zerknij w ichnią ofertę i wypowiedz się, co się nadaje, a co sobie darować.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wielkie dzięki i sorki za upierdliwość.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kubkowi chodzi o konkretne stale z konkretnymi symbolami, o właściwościach odpowiednichKUBUŚ tu mozesz znalezc troche o stalach w rozdziale MATERIALY
do zastosowania w nożach. Na stronce są ogólne informacje, częściowo niekompletne chociaż niektóre przydatne. Ktoś musi jeszcze sporo pracy włożyć by była naprawdę ciekawa. Strona nie jest sygnowana, bez autora, czy to Twoja?
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Mikop.
Napisano Ponad rok temu
TAK ja jestem autorem strony, jest w strzepach i mam nadzieje ze juz nie dlugo skoncze ja i bedzie taka jaki sobie ja zaplanowalem
a co do pytania o polskie odpowiedniki to:
stal 440C niema odpowiednika najbardziej zblizona skladem chemicznym jest do polskiej H18 stal łożyskowa do pracy w warunkach korozyjnych
s30v, d2, m2 postaram sie sprawdzic w katalogu jutro jak nie zapomne
a co do polskich stali na noze to:
narzędziowe niestopowe N5, N6, N7, N8, N9, N10, N11, N12 jesli w oznaczeniu na koncu pojawi sie litera E to jest to stal plytko chartujaca sie (nie dotyczny to stali N5 i N6) to znaczy przy dpbrze przeprowadzonej obrobce cieplnej rdzen bedzie mial mniejsza twardosc niz powierzchnia zewnetrzna bedzie bardziej plastyczny, cyfra za litera N oznacza zawartosc procentowa wegla w dziesietnych procenta (czyli N5 ma 0,5%C, N11 ma 1,1%C itd.)
stale spręrzynowe w zasadzie karzda ale najlepsze sa zawartoscia wegla po wyzej 0,6%
z konstrukcyjnych do ulepszania ciplnego to pamietamtylko 55, 55A, 55rs, 60, 60A, 60rs,, 65 (w oznaczeniu liczba oznacza zawartosc wegla w setnych procenta czyli stal 65 ma 0,65%C)
jeszczew z nierdzewnych to moga byc 3H13, 4H13, 4H14, ktore maja twardosc w granicach 48 do 52 HRC czyli znosne
pytania i propozycje co powinno szybciej sie pojawic a co moze poczekac to na emalia na stronie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
NC6, NC10, NZ3, WNL, WCL, WWS1,WWV - to sa nazedziowki
50HF, 50HSA, 50HS - stale sprezynowe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
stal w stanie zmiekczonym jest ciągliwa jak jasna cholera, nie da się tego złamać młotkiem (charpy da radę)
co do krucjości (czy ciągliwości) zależy co jest miernikiem
jeśli udarność to ogólnie ledeburytyczne (szybkorżace, d2) są kruche jak jasna cholera
jeśli chodzi o Rg zależy to od temp. hartowania, odpuszczania, przygotowania do odpuszczania, czasu itd
jeśli chodzi o Rge jak wyżej (ale niewspółgra z Rg)
odpowiadając na pytanie
kilka J (do 5 ), konstrukcyjne miewają ponad 100 ,
bardziej wiarygodna jest próba udarowego skręcania, ale tego nikt nie stosuje
stale nadeutektoidalne są bardziej ciągliwe
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Lustro na gotowym nożu - możliwe?
- Ponad rok temu
-
Dla chcącego nic trudnego, czyli nóż ze sznurka... :)
- Ponad rok temu
-
Moje dwa pierwszaki - na gotowo
- Ponad rok temu
-
Kukri - stal (nie zabijcie)
- Ponad rok temu
-
Jak poczernic kwasówkę?
- Ponad rok temu
-
hartowanie w Krakowie