Taktyczny kompas
Napisano Ponad rok temu
Poszukuję dobrego sprzętu, przede wszystkim dokładnego i solidnie wykonanego (metalowa obudowa).
W cenie powiedzmy... 200pln.
Wiem, że był na forum jeden sprzęcik Bruntona (geo pocket transition??), ale to chyba nie ta kategoria cenowa...:roll:
Fajne są też kompasy US Army, ale chyba są "troszkę" drogie...
Pomożecie?
EDYTA: Dodam, że ma to być prezent dla Kogoś, kto bedzie potrafił wykorzystać możliwości takiego sprzętu.
Napisano Ponad rok temu
Rrugi który znam to Brunton 5010 Geo-Transit Compass ale to juz inny budżet i jak specjalnie nie jesteś zorientowany jak korzystać z kompasu to ten ma zbyt dużo mozliwych funkcji aby nazwać go prostym. Są jeszcze kompasy Suunto bardzo dokładne ( na poziomie Geo-Transita) mniejsze i również w metalowych obudowach) o przeznaczeniu bardziej geodezyjnym niz militarnym.
Nie wiem czemyu upierasz się an stalową obudowę - niekture z tworzywa też sa wykonane bardzo porzadnie np. BRUNTON 8099 ECLIPSE DELUXE COMPASS lub BRUNTON 8099 ECLIPSE PRO COMPASS i budżet prawie zblizony do twojego.
Ja kupiłem Recte DB65 bardzo dokładny z możliwością korekty ( kalkbracji pod odchylenia pola magnetycznego ziemi w zależności gdzie go używasz) waży to 55g a nie 250 lub wiecej (atrz Geo-Transit), ma klinometr czego nie ma np. USarmy ( cammenga) ale z tego i tak mało kto korzysta.
Tyle tytułem odpowiedzi w prost na twoje pytanie, teraz ja mam jedno od którego jak mi się wydaje należy zacząć. Gdzie chcesz go używać??? Polska czy może wybierasz się w totalne odludzie tupu arktyka lub stepy Mongolii.
Jeżeli to Polska i nie miałeś z kompasem wcześniej do czynienia to kup jakiś prosty model z tworzywa do biegów na orientację za niewielkie pieniądze i troche się podszkol w korzystaniu z niego, może być któryś z Suunto lub dawniej Recta . Jak zasmakujesz w tej zabawie to kup coś powazniejszego.
Na koniec konkluzja - w Polsce nie można się zgubić , więc jeżeli nie zamierzasz biegać na orientację to w Polskich warunkach wystarczy tobie cokolwiek przysłowiowa igła i szklanka wody.
Sorry jeżeli rozczarowałem.
Napisano Ponad rok temu
mozna mozna - zawsze jak schodzę ze Ślęży to nie wiem gdzie wyjde z lasuNa koniec konkluzja - w Polsce nie można się zgubić , więc jeżeli nie zamierzasz biegać na orientację to w Polskich warunkach wystarczy tobie cokolwiek przysłowiowa igła i szklanka wody.
Napisano Ponad rok temu
Ale nie stanowi to o twoim bezpieczeństwie czy tym bardziej życiu. Najwyżej zrobisz kilka kilometrów więcej.mozna mozna - zawsze jak schodzę ze Ślęży to nie wiem gdzie wyjde z lasu
Na koniec konkluzja - w Polsce nie można się zgubić , więc jeżeli nie zamierzasz biegać na orientację to w Polskich warunkach wystarczy tobie cokolwiek przysłowiowa igła i szklanka wody.
Napisano Ponad rok temu
Ale nie stanowi to o twoim bezpieczeństwie czy tym bardziej życiu. Najwyżej zrobisz kilka kilometrów więcej.
sure 8)
Napisano Ponad rok temu
Moje szczęście jest na geografii i wspominało ostatnio o kompasie. Podobały jej się te z demobilu za 4 dychy, ale takiego szmelcu, to ja jej nie kupię. :roll:
Dlatego szukam czegoś porządnego. Ja kompasu nie potrzebuję. Po Polsce, to faktycznie bez sensu, jeszcze mi się nigdy nie udało zgubić, a jak będę jechał do np. Mongolii, to kupię GPS'a.
Ten Cammenga H3, to własnie to, o czym myślałem..
Tani nie jest, lae chyba stanie na nim.
Dzięki makato!!
Napisano Ponad rok temu
- sznureczek na szyję z suwakiem umożlwiającym jej zamocowanie na kciuku podczas zdejmowania azymutu (bardzo wygodne),
- celowniki z punktem świecącym,
- korekta deklinacji (nigdy z niej nie korzystałem, bo to wymaga map z oznaczeniami, a lądówek nigdy z takimi nie widziałem),
- lusterko ułatwiające zdejmowanie azymutu,
- linijka z boku obudowy.
A jak ktoś chce kupować busolę za 300zł, to może lepiej już wziąść GPS?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
L1 LumaMax vs. Quantum III
- Ponad rok temu
-
Lornetka wojskowa
- Ponad rok temu
-
Taktyczny material
- Ponad rok temu
-
Podręczniki wojskowe?
- Ponad rok temu
-
Lunety
- Ponad rok temu
-
Sklepy z bronią w USA (online)
- Ponad rok temu
-
Ile ludzie są w stanie zapłacić za dwie blaszki ???
- Ponad rok temu
-
Kamizelki na zamówienie.
- Ponad rok temu
-
Wiecej sprzetu, mniej sprzetu. Offtop z podsumowania.
- Ponad rok temu
-
TAD Gear Lifecapsule Revisited
- Ponad rok temu