pajączek SS
Napisano Ponad rok temu
Prosze o opinie uzytkownikow wymienionych pajaczkow-jak sie sprawdzaja te noze jako edc-czy police nie jest za duzy w codziennym noszeniu,jak sie ma ergonomiczna rekojesc w scorpiusie do chwytow innych niz szablowy,czy podparcie kciuka w ATR-ach nie przeszkadza w krojeniu i czy nie ma problemow z czyszczeniem tej czesci klingi?A moze jeszcze jakies inne propozycje?Ostrze minimum 3cale,mozliwie rekojesc na pelna dlon.Mile widziana mozliwosc przelozenia klipsa na lewa strone.Stal ostrza minimum 440C/aus8 mile widziane VG-10 tudziez S30V.A moze olac pajaki i brac Buck Mayo TNT?Czy czubek bucka jest wystarczajaco szpiczasty do takiego "dlubania precyzyjnego"?Porownywal ktos z np endura/delica?Moze ktos ma foty porownawcze wielkosci Mayo vs ktorys z pajakow?Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
adiblue
Napisano Ponad rok temu
Nosi się go niezwykle wygodnie w kieszeni na klipsie - nie zgubi się, nie widać go bardzo(tylko klips i kawalek linersa) a wyciąga się go bardzo latwo - po prostu ciągniesz za dziurę a on - niespodzianka! - już jest otwarty :twisted:
Dość niski szlif i false edge trochę obniżają ergonomicznośc cięcia, otrzymujemy za to klingę do robienia krzywdy Drugą wadą jest dość cienka końcówka klingi (przez false edge właśnie) - czubek potrafi się wygiąć, jeśli np. wbijesz w drewno i zegniesz na bok. Ale VG-10 nie jest kruchą stalą i mozna to zawsze wyprostować...
Stal jest niezła, latwo się ostrzy - bardzo dobra na EDC.
A duży ropzmiar nie tylko robi wrażenie, ale i pozwala np pzrekroić chleb bez krojenia "na okrągło"
Robiłem kiedyś mu foto-reckę (bardzie foto niż reckę tak naprawdę :wink: ) ale nie chce mi się szukać wśród 700 postów... )
PZDR,
Smoku
/edit:
Zapomnialem nadmienić, że mimo wszystko to jest dość "delikatny" nóż do nieco innej roboty niż rąbanie gałęzi... I jesli bedziesz o tym pamiętał wasza współpraca powinna się okazać bezproblemowa )
Napisano Ponad rok temu
o takie opinie mi chodzi.
Do rąbania mam co innego.Kiedyś używałem do tego M21 CRKT ale juz mi przeszła chęć rąbania folderami hehehe człowiek w pewnym wieku dorasta i nie jest już dużym chłopcem(chyba sam nie wierzę w to co właśnie napisałem:wink: )
Masz może gdzieś aktualne fotki twojego egzemplarza(przypuszczam ,że to wygięcie czubka zdażyło się tobie i chętnie bym zobaczył jak klinga wygląda po prostowaniu.Ale powtarzam-ten nóż będzie miał lekkie życie-cięcie i krojenie oraz dłubanie w miekkich materiałach.
adiblue
Napisano Ponad rok temu
VG10 w wykonaniu Spyderco często bywa przesuszona i bardzo krucha.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Stal A2 i jej rdzewnosc
- Ponad rok temu
-
Tasaki Gerlach - jaka to stal?
- Ponad rok temu
-
buck strider sbmf?
- Ponad rok temu