kukri - rysunki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to taki najprostszy sposób, masz juz gotowy obrys
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zdjecie zrobie jutro bo już dziś tragicznie zmęczony ...
Napisano Ponad rok temu
Pogrzeb w tym [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .
Znajdziesz rysunki z krzywiznami wszystkich typów kukrii. Powodzenia w kuciu. Ja poszedłem na skróty i kupiłem na Allegro. Dla mnie za tą cenę kawał kosy. Jedna uwaga: Mój khukuri ma grubość 12 mm. Ciąłem tym gwożdzie i nie tylko...
Napisano Ponad rok temu
te allegrowe kukri są coś warte ? Kilka razy widziałem kukri "model ghorka army"- jak zwał tak zwał, w każdym razie jakoś koleś zza granicy na swojej stronie opisującej modyfikację kukri własnie o takim pisał- całkiem pozytywnie.poszedłem na skróty i kupiłem na Allegro.
Czy to co można obecnie dostać na allegro jest warte zachodu- nie ma golić, ale jakaś wytrzymała w miarę zahartowana węglówka by się zdała.
Napisano Ponad rok temu
marketingowa bzdura.
90% jak nie wiecej kukri na allegro jest importem z tamtych rejonów. sa wsród nich noze lepsze i gorsze. to nie zalezy od rejonu powstania tylko umiejętnosci kowala.
miałem w rece kukrii z allegro, przywiezione z nepalu i kupione z 300% marża "himalayan import".
zadnej róznicy.
a okreslenie "z magazynów armii" jest chyba tez kitem bo o ile sie orientuje to armiejcy mają kukri robione maszynowo. dobre noze z rekojesciami z tworzywa./ takie widziałem/ i sa sygnowane. jak widze cepelie z chwytem z rogu reklamowaną jako wojskowy to mam watpliwosci.
kup z allegro ale najpierw dogadaj sie z sporzedajacym ze chcesz obejrzec.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Za Waszymi poradami trafiłem na stronę: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i teraz mam drobny dylemat, który kształt wybrać. Chodzi o coś o najwiekszej skutecznosci. Mi osobiście najbardziej pasują: Ganga Ram Special, M43 i Salyan. A Wy który wzór byście doradzali?
Napisano Ponad rok temu
Mi osobiście najbardziej pasują: Ganga Ram Special, M43 i Salyan. A Wy który wzór byście doradzali?
Ja wybieram cos pomiedzy M34 a Salyan. Wybieram i cos pomiedzy, bo po narysoawniu ich na kartkce w skali 1:1 jakos roznic nie widze :? Podejrzewam, ze spieprzylem projektowanie. Ale tego co mi wyszlo sam sie wystraszylem, bo to bedzie cholernie wielka i ciezka maczeta w ksztalcie kukri. Mialem ColdSteel'owskie LTC Kukri w lapie i bylo jakies takie male, a ma 17 cali. Moje projekty maja cali 18 (jak w oryginale) a wygladaja na 3 razy wieksze od LTC 8O Moze wielkosc cala spieprzylem? :wink:
I pytanie - grubosc ostrza 7 czy 10 mm?
Napisano Ponad rok temu
Stawiałbym na 1cm, górę ostrza poprowadzoną po delikatnym łuku, średnią wielkość i dość ostrawe zakonczenie... czyli coś pomiędzy tymi, które już zostały wymienione.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co mi wiadomo to nie normalne, chyba że dla tych z 50-o cm klingą. Ja mam 37 cm oryginalne khukri o grubości klingi poniżej 7mm. myślę, że w dobrym khukri nie grubość jest najważniejsza :roll:z tego co mi wiadomo, taie grubości sa normalne dla kukriów
Napisano Ponad rok temu
po to ma takie krzywizny, i kazda czesc jest inaczej ostrzona i do czego innego sluzy.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ST 55
- Ponad rok temu
-
Nożyk i pochewka.
- Ponad rok temu
-
Skuwanie
- Ponad rok temu
-
Kowal (??) w Warszawie
- Ponad rok temu
-
Budowa back locka
- Ponad rok temu
-
Tutoriale & Info
- Ponad rok temu
-
rękojeści
- Ponad rok temu
-
Miech..kryzyzs
- Ponad rok temu
-
Początki podsumowanie/ wyjasnienie wątpliwości.
- Ponad rok temu
-
Mój Nessmuk knife :)
- Ponad rok temu