Na cholere im to w mieczu? Musialby miejscami w ogole wegiel zniknac ze struktury, zeby ferryt powstal...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A myślałeś nad zabawa z metodą japońską?Chodzi mi o pokrywanie całej stali glinką o zróżnicowanej grubości i wygrzewanie oraz hartowanie całości,a nie tylko selektywnie.Podobno paradoksalnie cieńka warstwa glinki nie tylko nie izoluje to jeszcze poprawia przewodność cieplna.Dopiero gruba jej warstwa spowalnia ten proces.Podobno Japończycy potrafili tak,podczas jednego procesu hartowania uzyskać jednocześnie,w zależności od strefy klingi stal od perlitu poprzez ferryt aż po martenzyt i to w dość płynnych przejściach...alez to musiało być wytrzymałe i jednocześnie trzymać pięknie ostrze.
Napisano Ponad rok temu
A myślałeś nad zabawa z metodą japońską?Chodzi mi o pokrywanie całej stali glinką o zróżnicowanej grubości i wygrzewanie oraz hartowanie całości,a nie tylko selektywnie.Podobno paradoksalnie cieńka warstwa glinki nie tylko nie izoluje to jeszcze poprawia przewodność cieplna.Dopiero gruba jej warstwa spowalnia ten proces.Podobno Japończycy potrafili tak,podczas jednego procesu hartowania uzyskać jednocześnie,w zależności od strefy klingi stal od perlitu poprzez ferryt aż po martenzyt i to w dość płynnych przejściach...alez to musiało być wytrzymałe i jednocześnie trzymać pięknie ostrze.
Napisano Ponad rok temu
podobno cienka warstwa glinki poprawia przewodność cieplna.Dopiero gruba jej warstwa spowalnia ten proces
Napisano Ponad rok temu
A myślałeś nad zabawa z metodą japońską?Chodzi mi o pokrywanie całej stali glinką o zróżnicowanej grubości i wygrzewanie oraz hartowanie całości,a nie tylko selektywnie.Podobno paradoksalnie cieńka warstwa glinki nie tylko nie izoluje to jeszcze poprawia przewodność cieplna.Dopiero gruba jej warstwa spowalnia ten proces.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co czytałem ferryt to strukturalna część stali i żeliw,bardzo miekka i delikatna(taki wypełniacz dla struktur martenzytowych)........ale i niemal czyste żelazo powstałe np w masie lawowej. No ,ale metalurgiem z wykształcenia nie jestem więc kłócić si ę nie będę i dopuszczam możliwość taka,że coś przeinaczyłem i źle przeczytałem :wink:
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu