Hartusy selektusy - podejście drugie :)
Napisano Ponad rok temu
Tym razem na nóże poszła stal 52100 i hartowanie w oleju.
"Hamon" nie jest tak wyraźny jak podczas hartowania w wodzie, ale za to żadne ostrze nie pękło i jest git
Strefa hartu jest dobrze widoczna gdy spojrzy się pod odpowiednim kątem na ostrze, przy odpowiednim świetle oczywiście, jednak złapać to aparatem mi się nie udało
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Noże oczywiście pierwsza klasa, wyrazy uznania :-)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak doba będzie miała 48 godzin...
Napisano Ponad rok temu
laserowo pewnie tez nie ostrzysz?
tandeta.
jesli moge cos poradzic to przynajmniej ponikluj, nie będą rdzewieć.
i kompas w rączce by sie przydał.
Napisano Ponad rok temu
Jesli patrzec na aspekt technologiczny to przewaga stoi po stronie hartowania w oleju bo jak sam powiedziales nic nie peklo. Jednak od strony uzytkowej jak sprawa wyglonda, ktore ostrza sa wytrzymalsze, zarowno na szczerbienie sie, trzymanie ostrosci jak i zlamania? Nie interesuje mnie takze to, ze na jednych cos widac co mozna nazwac hamonem a na drugich mniej to juz kwestie gustu. Pytam z czystej ciekawosci.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Uwierz że nie ma czego zwiedzać, chyba że ktoś lubi bardzo duży bałagan :wink:piekne... jak bys przewidywal zwiedzanie Twojej pracowni to sie pisze
Napisano Ponad rok temu
takie jakies nie jednakowe, i te,no rączki z drzewa, i napisów nie ma, i załoze sie ze rdzewieją.
laserowo pewnie tez nie ostrzysz?
tandeta.
jesli moge cos poradzic to przynajmniej ponikluj, nie będą rdzewieć.
i kompas w rączce by sie przydał.
Obiecuję że się poprawię psze Pana
Napisano Ponad rok temu
Tlim, mam pytanie:
Jesli patrzec na aspekt technologiczny to przewaga stoi po stronie hartowania w oleju bo jak sam powiedziales nic nie peklo. Jednak od strony uzytkowej jak sprawa wyglonda, ktore ostrza sa wytrzymalsze, zarowno na szczerbienie sie, trzymanie ostrosci jak i zlamania? Nie interesuje mnie takze to, ze na jednych cos widac co mozna nazwac hamonem a na drugich mniej to juz kwestie gustu. Pytam z czystej ciekawosci.
Zależy od stali, nie można tak sprawy generalizować że hartowane w tym jest lepsze a w innym gorsze. Woda chłodzi szybciem, olej wolniej i niektóre stale poprostu wymagają tego by chłodzić je w wodzie a drugie w oleju. Tak jest np. z większością węglówek, hartowane są często w wodzie, lecz już stale z dodatkami stopowymi które zwiększają hartowność hartuje się w oleju bo w wodzie by popękały. Co do parametrów stali też jest różnie, jedne są twardsze, drugie bardziej wytrzymałe, trzecie bardziej ciągliwe itd. I nie można powidzięć co jest lepsze a co gorsze bo np. stal hartowana w wodzie nadająca się na ostrze które będzie super trzymało ostrze, czyli będzie miało dużą odporność na ścieranie nie musi być najlepszą stalą na duży nóż którym będziemy rąbać, bo tu bardziej nam zależy na wytrzymałości i sprężystoci ostrza.
Napisano Ponad rok temu
Mój Tlimowy nożyk jest z tej samej stali, też selektywnie hartowany. Co prawda hamonu nie widać, ale użytkowo jest dużo lepszy niż większość produkcyjnych noży, nawet tych droższych. Jedynie odporność na korozję jest bardzo słaba.
Zgadza się, jednak jak pamiętam to w Twoim przypadku ostrza najpierw było całe hartowane, a następnie część była rozhartowywana a tu ostrza oblepiam warstwą izolującą i wtedy tylko część ostrza się hartuje.
A odporność na korozję jak to w innych nożach z węglówki bez powłok niestety, jak zawsze coś za coś.
Ot fotka..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak tak dalej pojdzie...to staniemy sie dzieki takiM wyrobom (o ile juz nie jestesmy) potega knifemakingu w Europie ... co ja gadam w EUROPIE .. w SWIECIE ... swiat za malo .. WSZEchswiecie
Napisano Ponad rok temu
A jak rękojeści?Miałem styczność z modelem 43 i IMHO rekojesc była o 1-2cm za krótka i ciut za mało pękata.A jak tu wygląda wielkość rękojeści?Natomiast jakość wykonania i parametry użytkowe stali powaliły mnie na ziemie.Jak byś porównał użytkowo te nożyki z nożami z damastu?Chodzi mi o podatność na korozję(damast tylko lekko matowiał i od czasu do czasu wymagał polerowania.Natomiast łatwość ostrzenia i trzymanie ostrza były rewelacyjne.Agresja cięcia nawet lepsza od S30V w manixie czy amphibianie.No i ten wygląd... mniód po prostu
Napisano Ponad rok temu
dwa noże-ten najwyżej i ten najniżej...oba miodne
A jak rękojeści?Miałem styczność z modelem 43 i IMHO rekojesc była o 1-2cm za krótka i ciut za mało pękata.A jak tu wygląda wielkość rękojeści?Natomiast jakość wykonania i parametry użytkowe stali powaliły mnie na ziemie.Jak byś porównał użytkowo te nożyki z nożami z damastu?Chodzi mi o podatność na korozję(damast tylko lekko matowiał i od czasu do czasu wymagał polerowania.Natomiast łatwość ostrzenia i trzymanie ostrza były rewelacyjne.Agresja cięcia nawet lepsza od S30V w manixie czy amphibianie.No i ten wygląd... mniód po prostu
W tamtym nożu rękojeść faktycznie nie była zbyt pękata. Cieżko dobrać by nóż pasował do każdej dłoni. W tych egzemplarzach rękojeści są grubsze jak i trochę dłuższe, dobrane są do mojej dłoni
Co do korozji to nie używam swoich noży w jakichś hardcorowych warunkach i dbam o nie, więc jak narazie nie mam z tym problemu ani w przypadku damastów ani innych ostrzy, jednak dbać trzeba i tego się nie przeskoczy bo to węglówki w końcu. Faktem niezaprzeczalnym jest jednak też to, że tego używania nie ma zbyt dużo w moim przypadku, więc myślę że powinieneś się zapytać innych użytkowników, np. Wojtasa.
Ostrzenie i trzymanie ostrza że jest na podobnym poziomie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
w jaki sposób uzyskałeś to selektywne hartowanie jeśli można zapytać ?
Tą część której nie chciałem hartować obłożyłem zaprawą szamotową by wolniej się chłodziła. Poczekałem aż wyschnie a później do ognia i chłodzenie.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
MOJE DRUGIE DZIECKO %-) Opinie , wrzuty , poprawki
- Ponad rok temu
-
Stal potrzebna
- Ponad rok temu
-
Katana -> jak zrobić <- filmy i książka.
- Ponad rok temu
-
Pierwszy raz zawsze boli...
- Ponad rok temu
-
N8 amerykańska nazwa?
- Ponad rok temu
-
Przerobka ostrza w Ka-Bar Dozier Skinner
- Ponad rok temu
-
żelazo i stal
- Ponad rok temu
-
MÓJ PIERWSZY NÓŻ .................................FOTOSTORY
- Ponad rok temu
-
Panie i Panowie - The Arch
- Ponad rok temu
-
oksydowanie kwaskiem cytrynowym - równanie chem.
- Ponad rok temu