konserwacja
Napisano Ponad rok temu
Jestem zupełny newbie jeśli chodzi o forum i generalnie o noże.
Właśnie nabyłem drogą kupna miły nożyk- Mini Grip Benchmade'a.
Byłbym niezmiernie wdzięczny za udzielenie mi kilku wskazówek dotyczących w jaki sposób dbać o nóż i jak go ostrzyć?
Dzięki...
Napisano Ponad rok temu
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale to juz było napisane...i to nie raz, poza tym jak zadajesz pytanie, to troszke bardziej konkretnie...Prawdę mówiąc liczyłem na więcej wyrozumiałości dla nowego i parę praktycznych rad od wyjadaczy nozowych
Gratuluję nabytku tak na marginesie
Napisano Ponad rok temu
Wątek o ostrzeniu masz chłopie podwieszony - tyle razy było o to pytane. A o nóż dba się tak, jak o każde porządne narzędzie - po robocie wyczyścić , umyć, wytrzeć do sucha. Jak folder - raz na czas kapnąć kropelkę smarowidła w mechanikę (nie musi być militec osławiony - wystarczy WD 40, smar grafitowy (taki do łańcuchów rowerowych - osobiście używam tylko tego - cokolwiek). W domu - możesz go polerować, przecierać irchą, zdziwiać. W terenie - jak ci się up....li błotem - wypłukać w najbliższej kałuży. Suszyć!!! - największym wrogiem noży jest wilgoć. Tyle.
Pzdr.
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Poważnie - zapraszam - walnij jeszcze kilka postów, żeby uaktywnić priva - mam nadzieję, że jesteś pełnoletni, bo bez odpowiedniej porcji piwa - nic nie zrozumiesz z naszych porad
Pozdrawiam i zapraszam (a to pewnie już niedługo, bo Wróżka ma ochotę na macanie dużego Bussse)....
-wój-
Napisano Ponad rok temu
Jak dbac o stal 0170-6C .. bo wlasnie jestem w trakcie kupowania BEckera Neckera.
Obecnie uzywam Navigatorta z VG10 - ktora jest stala w zasadzie bezobslugowa i nawet zostawienie mokrej ... lub zasyfionej sokiem z galezi itp .. nie powoduje zadnych konsekwencji oprocz estetycznych ....
JEdnak 170-6C to weglowka ... rdzewna ... niby ma to pokrycie .... ale ...
Bylbym wdzieczny, gdyby posiadacze weglowek .. a szczegolnie Neckerow napisali mi swoje wrazenia i zalecenia co do dbania o ta akurat stal
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wystarczy posiedzieć ze 2 wieczory i sporo można znaleźć, co mi się udało między innymi dzięki powyższemu linkowi
Jeszcze raz dzięki za info.
A co do dokładniejszych pytań to co powiecie o ostrzałce Lansky Mini Crock Stick??
Pozdrawiam...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oliwka z oliwek.
I to po kazdym uzyciu i wytarciu, ja swoim Neckerem pokroilem jakiegos ananasa chyba, nie wytarlem i mialem na krawedzi fleki z rdzy po niecalej godzinie. A ciemne plamki po ich usunieciu zostaly jeszcze dlugo.
Poza tym stal jest zaj..., blyskawicznie mozna z niej zrobic brzytwe i bardzo dobrze trzyma ostrze.
Napisano Ponad rok temu
Obecnie uzywam Navigatorta z VG10 - ktora jest stala w zasadzie bezobslugowa
to ja lamer jestem jak talala
navigator VG10 mi zardzewial
ale teraz za narada budowiczow
dziabe sobie w maselko od czasu do czasu
i nawet wglowki blyscza mi jak psu ...
a i chlebek niewali chemicznym guwnem
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Może Benchmade'y też to lubią...
Napisano Ponad rok temu
Ale czy ten brunatny nalot to tylko powierzchniowa rdza czy tez wglebna ??z mojego doswiadczenia z weglowka wynika ze raz na kilka dni trzeba przetrzec jakims tluszczem, a jak tniesz galezie albo pracujesz w mokrym srodowisku to najlepiej zaraz po robocie wyczyscic i natluscic, po tygodniu noszenia przy ciele brunatny nalot potrafi sie pokazac
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Termiczne dopasowywanie rękojeści???
- Ponad rok temu
-
Jeszcze jeden Trident.
- Ponad rok temu
-
Zębaty Victorinox
- Ponad rok temu
-
Pytanie laika
- Ponad rok temu
-
BM Monochrome
- Ponad rok temu
-
Problemy z S30v
- Ponad rok temu
-
Ontario XM 1?
- Ponad rok temu
-
cold steel pendleton mini hunter
- Ponad rok temu
-
zagadka - co to za nóż?
- Ponad rok temu
-
EDC INFI- czy jest coś takiego?
- Ponad rok temu