BM Monochrome
Napisano Ponad rok temu
Aby wszystko było jasne: nie wysuwam tezy, że Monochrome to zły, źle zaprojektowany nóż. Po prostu stwierdzam, że MNIE się nie podoba. Jestem fanem fixedów więc może ten fakt wypaczył moją ocenę.
W każdym razie zastanawiam się nad sprzedażą BM i kupnem foldera za większe pieniądze, bo chyba w tym przedziale cenowym nie znajdę niczego, co by mnie satysfakcjonowało.
Napisano Ponad rok temu
To jesteś pierwszy na forum....
Z tym szlifem, to się czasem zdarza, chociaż b.rzadko. Do poprawienia na triangle'u.
Niesolidne ostrze? Nic bardziej mylnego. Co prawda, nie odważyłbym się wyważać nim drzwi, czy okien, ale otwarcie konserwy nie stanowi żadnego problemu. Nie należy jedynie wykręcać śrubek czubkiem.
Luzy można swobodnie dokrecić torx'em "8". Pamiętaj, że jak dokręcisz mocno, to faktycznie zlikwidujesz luzy, ale też stracisz możliwość otwierania noża z prędkością automatu. Trzeba dobrać "złoty srodek".
Mi osobiście ciężar noża bardzo pasuje, pozwala na dokładne nim operowanie.
Własciwie jedyny minus tego maleństwa, to to, że jest za mały na EDC (przynajmniej dla mnie).
Ale jako nożyk do biura, czy nawet do garnituru (IMHO jest b. elegancki) nadaje się świetnie.
Napisano Ponad rok temu
Czy ja wiem...? Mnie tez Monochrome nie podoba sie wcale, co nie zmienia faktu, ze uwazam go za dobry nozWiem, że jestem w zdecydowanej mniejszości,
Ale ma wielu fanow... znam takiego, ktory po zakupie tego wlasnie noza tak zakochal sie w motylkach, ze swiata poza nimi nie widzi
Napisano Ponad rok temu
Z tym szlifem, to się czasem zdarza, chociaż b.rzadko.
Z tego co ja zaobserwowałem to wcale nie tak rzadko w przypadku BM... Ale to juz rybak moze niech sie wypowie..
Napisano Ponad rok temu
Ale ma wielu fanow... znam takiego, ktory po zakupie tego wlasnie noza tak zakochal sie w motylkach, ze swiata poza nimi nie widzi
A tam, zdaje Ci sie.
Ja sie sam tak naprawde nie znam
A, ze Monochrome jest ciezki i ze warto go obmacac, bo nie kazdemu moze lezec, to juz bylo pisane chyba do znudzenia.
Delikatny nie jest, calowe plyty pilsniowe nim srutowalem, czy tez lepiej powiedziec "skrobalem".
Nie oszczedzalem go, oj nie. No i kroi niezle.
Pouzywaj troche wiecej - daj mu szanse
Co do nierownych szlifow - zdarza sie nie tylko w BM. Spyderki tez tak czesto maja. Nie widze problemu poza estetycznym tak naprawde.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wszystko, tak naprawdę, jest kwestią gustu.
Rybak, będziesz nosił EDC, który zbiera same pozytywne opinie (świetne materiały, dobre wykonanie), ale akurat coś Ci w nim nie pasuje? Zrobiłem błąd, że nie obejrzałem go wcześniej "na żywo". Stało się, ale kosztował niewiele więc nie ma problemu.
Napisałem tego posta, bo nie znalazłem nigdzie ani jednej negatywnej wypowiedzi o BM (można odnieść wrażenie, że jest to nóż idealny), a mnie się po prostu nie podoba.
Ale jako nożyk do biura, czy nawet do garnituru (IMHO jest b. elegancki) nadaje się świetnie.
a propos eleganckich noży - podoba mi się coś takiego:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Przy okazji - całkiem fajna strona:
Napisano Ponad rok temu
Rybak, będziesz nosił EDC, który zbiera same pozytywne opinie (świetne materiały, dobre wykonanie), ale akurat coś Ci w nim nie pasuje?
Nie.
Dlatego nie mam Sebenzy
Przeciez nikt od Ciebie tego nie wymaga. Napisalem "daj mu szanse" a propos tego wrazenia "delikatnosci".
Zrobiłem błąd, że nie obejrzałem go wcześniej "na żywo". Stało się, ale kosztował niewiele więc nie ma problemu.
I to jest wlasciwe nastawienie.
Napisałem tego posta, bo nie znalazłem nigdzie ani jednej negatywnej wypowiedzi o BM (można odnieść wrażenie, że jest to nóż idealny), a mnie się po prostu nie podoba.
No i dobrze. Teraz jest tez i negatywna wypowiedz. Jest rownowaga ;-)
Napisano Ponad rok temu
Pouzywaj troche wiecej - daj mu szanse
Dokładnie! Rybak dobrze pisze. Ja jak kupiłem Military tez nie do konca mogłem sie do niego przekonac. W sumie to bardziej mi sie podobał AFCK... Po miesiacu stwierdziłem ze Mili to wspaniały noz 8) Dopiero po wtedy doceniłem jego zalety, ktore przy zwykłym sklepowym macaniu sa niezauwazalne.
Ponos, pouzywaj i wtedy bedziesz wiedział czego potrzebujesz. Moze Monochrome okaze sie jednym z bardziej udanych zakupów :wink:
Napisano Ponad rok temu
(...)Ja jak kupiłem Military tez nie do konca mogłem sie do niego przekonac. W sumie to bardziej mi sie podobał AFCK... Po miesiacu stwierdziłem ze Mili to wspaniały noz 8) Dopiero po wtedy doceniłem jego zalety, ktore przy zwykłym sklepowym macaniu sa niezauwazalne. (...)
Ponos, pouzywaj i wtedy bedziesz wiedział czego potrzebujesz. (...)
Dokladnie o to chodzi
Napisano Ponad rok temu
zresztą ja dziwny jesem bo żaden motylek mi nie leży (no dobra skirmiś może)
a kupowanie noża jest ciężkie - w sklepie amphibiana jak macałem to m isie spodobał
a po dniu noszenia stwierdziłęm że za cholere mi nie leży mimo że pierwsze wrażenie było inne
manix za to leżał od pierwszego macania a z każdym dneim leży coraz lepiej
więc w sumie to do końca nigdy nie wiadomo......
może jak ponosisz to sie "wyrobi" w łapie....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
francuskia nimfetka ładna, ale popatrz na tlimowy damast:
śliczności, zaraza...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na forum Budo-aukcje ceny sa podawane...
Napisano Ponad rok temu
"Tylko użytkownicy z uprawnieniami dostępu mogą pisać tematy na tym forum"
juz zglosilem chęć przystąpienia do grupy. Teraz wszystko w rękach admina .
Napisano Ponad rok temu
Delikatny nie jest, calowe plyty pilsniowe nim srutowalem, czy tez lepiej powiedziec "skrobalem".
Przeczytawszy już kilka razy jak Rybak zajmował się płytami pilśniowymi piką i monochromem postanowiłem sprawdzić czy rzeczywiście są takie wytrzymałe nożyki od BM :wink:
Wziołem dziś pike i poprzebijałem drzwi od starej lodówki , wbijałem nóż dwoma rękami gdyż nie chciałem się pożegnać z palcami :wink: ostrze przebijało drzwi bez problemu jednak z krojeniem miało wyraźne problemy ale i tak około 3 cm przekroiło Nóż po tym mini teście jest w stanie bardzo dobrym , ostrze nie było w żadnym miejscu wykruszone ani sfalowane jedynie dosyć stępine , wystarczyła chwila ostrzenia i nóż znów jest jak nowy
Napisano Ponad rok temu
Tez chyba pare razy
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Problemy z S30v
- Ponad rok temu
-
Ontario XM 1?
- Ponad rok temu
-