Ontario XM 1?
Napisano Ponad rok temu
Tu link do zdjęcia i opisu.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Wygląda nieźle, zwłaszcza,że ma 3,5'' i jest spearpoint, a ja kocham wszystko co jest spearpoint
Tylko ta stal jak na taktyczny folderek jakaś taka niataka(poprawcie jak się mylę)
A i cena nienajgorsza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tylko ta stal jak na taktyczny folderek jakaś taka niataka(poprawcie jak się mylę)
A i cena nienajgorsza.
No nie, stal to badziewie jakich malo :wink: Nawet taka jedna makaroniarska firma robi z niej swoje wyjatkowo kiepskie taktyczne noze
Napisano Ponad rok temu
Podoba mi się ten folderek ,nawet bardzo !
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli tak to z góry oświadczam, że reflektuję :wink:
Napisano Ponad rok temu
Nikt im tego przeciez nie kupi.
Jakby kto mial, to ja chetnie skupuje takie po 25 $ [smilie z bardzo powazna mina]
Chociaz z drugiej strony Benchmade z tego badziewia robi Monochrome i jeszcze nie slyszalem, zeby ktos bardzo narzekal
Ale oczywiscie nie jest powiedziane, ze Ontario wie, jak to hartowac
Za drogi, przypominam, ze skupuje takie po 25$ 8)
Napisano Ponad rok temu
Thanks to ImageShack for [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Reprisal w trzech rozmiarach zaprojektowany przez Jerry'ego Hossoma
stal S30V, największy ma klingę 4 i 5/8", grubości 0,20", mniejszy 3 i 3/4", a najmniejszy 3 i 1/4". Na razie powstały tylko prototypy i nie wiadomo kiedy ruszy produkcja, będzie kosztować koło 150$ i ma nie mieć klipsa bo zdaniem Hossoma to zakłóca idealną ergonomię rękojeści. Trochę można przeczytać na stronie autora projektu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rybak, nie psuj rynku. Wpadłem na pomysł i chcę za darmo. :wink:Jakby kto mial, to ja chetnie skupuje takie po 25 $ [smilie z bardzo powazna mina]
Napisano Ponad rok temu
Pytanie:jaka jest różnica między Ekstremą a Ontario w kwestii obróbki cieplnej?
Mam nadzieję, że tym razem ktoś mi odpowie na pytanie, a nie głupio wyśmieje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytanie:jaka jest różnica między Ekstremą a Ontario w kwestii obróbki cieplnej?
Watpie, zeby ktos Ci tu fachowo odpowiedzial na pytanie, zwlaszcza, ze troche ludzi sie ujawnilo, ktorzy maja ERy, a o Ontario cos nie slychac.
Patrzyles moze na bladeforums?
Poza tym - wez gleboki oddech, ja tu nie widze, zeby sie ktos jakos bardzo wysmiewal
Za to cale stado chetnych do pomocy
Napisano Ponad rok temu
Stal jest jak najbardziej "taka" - a wzmianki o obrobce cieplnej byly tylko po to, zeby zwrocic uwage na to, ze jesli by cos mialo byc nie tak, to tylko z tego powodu.
Ale tez mysle, jak k.o., ze nozyk bedzie OK.
Armin Stütz - ten co Monochroma zaprojektowal dla BM - tez robi duzo nozy z N690, a sprawdza je przecinajac gwozdzie za pomoca noza i mlotka.
Napisano Ponad rok temu
...
Armin Stütz - ten co Monochroma zaprojektowal dla BM - tez robi duzo nozy z N690, a sprawdza je przecinajac gwozdzie za pomoca noza i mlotka.
W końcu jest to stal ,którą wykorzystuje się głównie do produkcji narzędzi do obróbki innych stali :twisted: , a do noży została zaadoptowana .
Jeśli nie straszna jest jej praca w nożach do obróbki skrawaniem ,gilotynach przemysłowych itp ,to nie może być "nie taka" :wink:
Jednym zdaniem ,trzeba by się postarać ,aby ją spaprać tak by nóż był do d....
Napisano Ponad rok temu
Nasz forumowy kolega Ciulkwens produkując swojego czasu noże z pilników i hartując je bóg sam jeden raczy wiedzieć jak też testował je w sposób na gwoździu za pomocą młotka.
Przez co zresztą jeden z noży jakie oglądałem miał takie charakterystyczne "serrations" bo pierwsze trzy hartowania nie poszły jak trzeba ;-)
Kangoo Owner:
Owszem, ale to że robi się z nich ostrza do obróbki innych stali to chyba nie świadczy jeszcze o niczym. Bo takie różne ostrza "maszynowe" co ja widziałem to profil miały całkowicie odmienny od naszych zabawek. Ale z drugiej strony mało widziałem i mogę się mylić
Napisano Ponad rok temu
Rybak:
Nasz forumowy kolega Ciulkwens produkując swojego czasu noże z pilników i hartując je bóg sam jeden raczy wiedzieć jak też testował je w sposób na gwoździu za pomocą młotka.
Przez co zresztą jeden z noży jakie oglądałem miał takie charakterystyczne "serrations" bo pierwsze trzy hartowania nie poszły jak trzeba ;-)
Wiem, czytalem ;-)
Ale pilnik to jest cos bardzo specjalnego
A z tymi "innymi wymaganiami" dla stali narzedziowych, to niby prawda, ale zobacz sobie M2, D2, czy proszkowe wynalazki Crucible.
Napisano Ponad rok temu
Ontario produkuje sporo "mocnych" noży więc chyba nie ryzykowałoby zmiany stali nie przeprowadziwszy przedtem gruntownych sprawdzianów jej przydatności w ich określonym procesie produkcji. W tym wypadku jestem optymistą .
edyta-poprawiłem orta -durnieje na starość
Napisano Ponad rok temu
Po prostu z tego co czytałem to N690 (Monochroma mam od wczoraj i jeszcze nie mam zdania) to to raczej górne stany średnie , porównywana do 440c(gripa też mam od wczoraj i też nie mam zdania ). A gdy myślę o folderkach taktycznych to nasuwa mi się Tarani, jakieś Stridery, Microtechy...a tam nie widziałem N690, stąd moje określenie "nietaka".
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
cold steel pendleton mini hunter
- Ponad rok temu
-
zagadka - co to za nóż?
- Ponad rok temu
-
EDC INFI- czy jest coś takiego?