Habaki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moze bym ci cos podpowiedzial, ale daj tu jakies foto, i ogolnie wyjasnij cos to takiego... Miedziowanie ostrza??
Habaki to cześć samurajskiego miecza. Głownie to to trzyma miecz w pochwie żeby nie wypadł.
Tak to wygląda
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Znajdziesz to na tym schemacie HABAKI to 14
Napisano Ponad rok temu
tylko habaki w mieczu dotyka pochwy
a jak to robić 8O
nie mam zielonego
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Na mój gust robi się to tak:
Idziesz do jakiegoś zioma, co ma piecyk jakikolwiek, byleby około tysiączka Celsjuszów wycisnął. Od biedy da radę w palenisku. Kupujesz sobie gdzieś (zobacz w przyklejonym topicu "Dostawcy") trochę miedzi/brązu/mosiądzu (jak chcesz to złota/srebra), wpieprzasz ją w tygielek kwarcowy (kupujesz w sklepach z zaopatrzeniem medycznym/chemicznym), topisz i odlewasz w formie z piasku odlewniczego/gipsu/wypalonej glinki szamotowej. Wiercisz, frezujesz, piłujesz to tak, żeby miało wszelkie potrzebne otwory itp. I teraz kilka wariantów wykończenia:
1. W formie żłobisz jakieś wzory tak, że po odlaniu Habaki już ma na sobie jakieś wzory,
2. Odlewasz gładkie, dajesz komuś do frezowania albo coś...
3. Odlewasz gładkie, idziesz do pierwszego lepszego jubilera i każesz to sobie grawerować.
4. Może jakieś inne motody.
Albo:
Jedziesz do jakiegoś sklepu z metalami kolorowymi, kupujesz sobie płaskownik np. 40x8mm, upieprzasz z niego kawałek, frezujesz, piłujesz itd.
To tyko moje takie pomysły...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No... chyba, że chcesz to zrobić tradycyjną technologią. :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A to się z miedzi robi czy lepiej z mosiądzu?? :?
Panowie a w tanto habaki nie jest mniejsze bo nie wiem jak to sie ma??
Pozdro..
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscie ze na tanto habaki jest mniejsze niz nakatane, ogulnie cala sztuka w tym by umiec dobrac odpowiednia wielkosc habaki do proporcji glowni.
Napisano Ponad rok temu
Ale chyba będzie z tym problem bo nie za bardzo te proporcje znam,trzeba bedzie może porównać z czymś fachowym,a może masz jakieś wskazówki&sugestie :?
Ale jak na razie robie szlif i mam lekki problem o stal mam nie za gróbą a szlif dość wysokoki hmm... więc trochę sie narobię i mam nadzieje że cos tam wyjdzie.
Może wrzucę parę fotek jak to nabierze jakiegoś wygladu.
Pozdro...
A i pewnie Graf nie jednym pytaniem Cię obdarzę jeszcze... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Wszystko kwestia wprawy i wycucia.
Napisano Ponad rok temu
Po prostu jak nie bedę tego umiał dopasować to będę mógł sobie ołówki postrugać(chyba to to mi wjdzie ).
Wielkie dzieki i pozdr... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
juz troche habaki ale osobiscie nie zabieram sie za to, to jest dzialka mojego znajomego ktory ma w tym wprawe. ale on tez na poczatku nie umial ale po 10 czy 20 nauczyl sie i robi teraz sliczne
Ile kosztuje takie habaki? (np.u Twojego znajomego) :wink:
Pozdr...
Napisano Ponad rok temu
Załatwiłem sobie kawałek rurki o grubosci jakieś 5mm, przeciełem na dole i chciałem jak by moim młoteczkiem ( 5 kg ) uformować tą rurkę i niestety pekło (rureczka mosiężna )
Więc załatwię chyba jakiś płaskownik,może lepiej pójdzie. :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nessmuk knife, po prostu klasyka
- Ponad rok temu
-
TUNING FABRYCZNEGO OSTRZA
- Ponad rok temu
-
automat w trakcie..