Parkour
Napisano Ponad rok temu
Chyba slyszeliscie o sporcie zwanym Parkour??Ja przeczytalem dzis na stronie internetowej [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] tam do konca niczego nie skapnalem.Bylo cos tam napisane o Morihei Ueshibie i Bruce Lee,nie wiem jaki ma zwiazek Mistrz Kung-Fu i Tworca Aikido z tym sportem.
Pozniej zaczalem sie dowiadywac sie czegos od przyjaciol ale oni mi tylko powiedzieli ze to jakis sport uliczny i tylko tyle mi powiedzieli.
Chcialbym sie dowiedziec od was o tym sporcie i jakie sa opinie wasze na ten temat.
Pozdrowionka!!!
Napisano Ponad rok temu
A już wyczytałem. Tam są osoby, które wpłynęły na Sebastiena Foucana, jednego z twórców le parkouru (drugim jest David Belle), podczas gdy tworzył filozofię tej sztuki.
Napisano Ponad rok temu
W praktyce gdy już się osiągnie wysoki poziom umiejętności w tej sztuce, można spróbować swych sił w prawdziwym "swobodnym biegu", polegający na przebiegnięciu jakiejś trasy w linii prostej, pokonując po drodze przeszkody - szybko, płynnie i efektownie. Ideą parkour jest przebiegnięcie całego miasta w linii prostej
Tutaj masz filmik pokazujące podstawowe techniki: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
PK (skrót od parkour) bardzo dobrze rozwija siłę i sprawność fizyczną. Niestety nie jest chyba zbyt zdrowy na stawy. Często wraz z nim ćwiczy się akrobatykę/gimnastykę w celu nauczenia się efektownych rzeczy (przerzuty, salta itp.).
Więcej znajdziesz na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Ej! To ja też chcę tak (((: Tylko żę jako 100 kilowy grubas będe te przeszkody taranował co? To będzie nowa technika pokonywania przeszkód - Parkour Full Contact (((:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Hejo!
Ej! To ja też chcę tak (((: Tylko żę jako 100 kilowy grubas będe te przeszkody taranował co? To będzie nowa technika pokonywania przeszkód - Parkour Full Contact (((:
Pozdrowionka
Ale wtedy to juz bedzie le Taranour albo le Czougour :wink:
Napisano Ponad rok temu
Z góry dzieki
Napisano Ponad rok temu
Owszem z taką wagą akrobacji raczej się nie nauczysz, ale przecież vaulty (techniki pokonywania przeszkód) nie powinny stanowić problemu
Tutaj mały filmik instruktażowy pokazujący podstawowe vaulty w Le Parkour:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A co do filmików to poszukajcie na Google wyrażenia Le parkour. Powinno Wam znaleźć polskie strony i fora internetowe tego dotyczące. Tam będzie dużo filmów
Napisano Ponad rok temu
Na tej stronce jest prare ciekawych filmików
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Operować czy nie ?
- Ponad rok temu
-
Opaski magnetyczne.
- Ponad rok temu