rzuty a walka real
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gdybym miał zostawić sobie tylko jedną technikę, to byłoby o-soto-garia jakie techniki byście polecali,
Napisano Ponad rok temu
gdybym miał zostawić sobie tylko jedną technikę, to byłoby o-soto-garia jakie techniki byście polecali,
plus ude-garami i chlopak juz na ciebie drugi raz reki nie podniesie

Napisano Ponad rok temu
Jeśli chcemy dzielić na rzuty i obalenia to rzut definiuje się jako akcje w któtej przeciwnik przez moment leci nie mając kontaktu z podłożem. Jeśli go ma to jest obalenie ( którego szczególną formą jest podcięcie ).
Parę razy widziałem jak po kopnięciu lowkicka, czy niskiego mae-geri człowiek upadał na plecy po wcześniejszej utracie kontaktu z podłożem i krótkim locie. Czy to oznacza, że kopnięcie po łuku może być rzutem?
Napisano Ponad rok temu
Ale ze mnie technik :roll:
Napisano Ponad rok temu
a jakie techniki byście polecali,
Skuteczne, te, które najlepiej wykonujesz....
Ja lubię ippon soe nage, o goshi, tai o toshi z niskimi wejściami czy o soto gari-to wszystko przy szarpaninie. Przy przechwytach ciosów dobre jest udeosae z jakimś miłym wykończeniem albo ketegaeshi. Po tym ostatnim nikt nie wstanie, nawet jeśli w trakcie nie pofrunie

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Parter - można po np. o-soto-otoshi na moment wskoczyć w ude-hishigi-juji-gatame, wyłamac łapę i dopiero wtedy won. to zajmuje tylko moment. ale tu ja juz czysto teoretyzuję, preferowałbym raczej dobicie piętą.
Napisano Ponad rok temu

wiadomo, że w sytuacji zagrożenia nikt sie nie będzie zastanawiał jaka technika by bardziej pasowała, tylko zrobi to, co potrafi najlepiej (na zasadzie odruchu), ale i tak nie ma na ulicę nic lepszego, jak "chamskie" tai-otoshi z dobiciem do ziemi :twisted: no i o-soto-gari z chwytem za gardło

a co do ura-nage-myślę, że jest parę osób, co robią....patrz stary krajan

Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
dalej, dyskusja na temat: która technika lepsza na "ulicę" nie bardzo ma sens, bo w okreslonych sytuacjach przydatne są określone techniki, nawet tak z pozoru nietypowe jak tani-otoshi (wyjście z uchwytu za głowę z tyłu, tzw klamra), czy obi-tori-gaeshi (klamra z przodu), choć sutemi-waza, jak się chuba zgadzamy wszyscy, to ostateczność.
dlaczego mamy tyle technik, więcej niz np zapasnicy? bo każda ma swoje zastosowanie w okreslonej sytuacji.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- o-soto
- o-goshi
- seoi-nage (ale to już jest ryzyko)
inne rzuty to już kwestia przypadku, na sambo na pewno uczą jak to dobrze wykonać.
Napisano Ponad rok temu
![:]](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/splash.gif)

Napisano Ponad rok temu
Jak Fiodor to przeżył? Jak mógł to wygrać?
Jakby zamiast ringu byl asfalt, czy też "mięciutki" chodnik, bruk - pewnie pytania byłyby "kiedy odzyska przytomność? czy się obudzi?"

Napisano Ponad rok temu
Sam rzut jest w filmie promującym fiodora (w jego walce z crocopem w niedzielę)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No jak zrobił colemanowi takie piękne judockie przejście do balachy...

Poza tym czym judo różni się od sambo. Czy to tylko judo z uderzeniami?
Co do Fiodora to rzeczywiście miły facet (i potrafi naprawdę mocno walić będąc w gardzie). W niedzielę jego walka z crocopem (szkoda że w Polsce sobie tego nie obejrzymy), mam nadzieję że wcześniej uda mi się dostać film z walką niż usłyszeć wynik
![:]](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/splash.gif)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
jest tu kto taki mądry i powie o sensie judo i jego pwstaniu
- Ponad rok temu
-
Judoga Duelo
- Ponad rok temu
-
turniej cetniewski