Karate , kata - w formach ekstremalnych
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Karate w nieczysto tradycyjnej formie z rzutami i parterem już dawno przestało mnie dziwić,
Jak to w nieczysto tradycyjnej formie W kata jest masa rzutow, sprowadzen do parteru i dzwigni (identycznych jak w aikido na przyklad). Tylko, ze wiekszosc ludzi nie ma o tym pojecia
Szczerze mówiąc, to całe te pokazy przypominały mi bardziej jakieś występy gimnastyczno-artystyczne, jednak organizotorzy wsadzili to pod nazwę kata artystyczne. Chciałbym, żeby wypowiedziały się osoby, które przede wszystkim wiedzą o jakim pokazie piszę.
Dla mnie to jedna wielka bzdura, ladnie wyglada, ale sensu w tym nie ma.
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy jaki oglądałem pokaz z Francji w hali Berci (nie wiem jak to się pisze) był najlepszy. Każdy styl pokazał swoje cechy charakterystyczne stylu. Jakąś niespodziankę np. kk pokaz łamania kijów bejsbolowych (naprawdę twardzi faceci), VVD świetne rzuty, dźwignie, aikido swje bardzo dynamiczne techniki. Pokaz ponad 80 letniego mistrza z uechi ryu (super). No i pokaz tego starszczego gościa który robił układ z podkładem muzycznym był zaje..bisty.
A po kilku latach jak zobaczyłem, że do niby pojedynku wychodzi aikidoka z 6 danem i mistrz francji w "karate" no to już zwątpiłem. Żeby nie był to tylko pokaz to ten karateka po kliku sekundach na pewno nie zszedłby z maty o własnych siłach. Żenada!! A z drugiej strony to był pokaz jak skuteczne jest aikido w mistrzowskim wykonaniu.
Sumując z roku na rok coraz gorzej. A widownia gwizdami witała i żegnała kilku "mistrzów".
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam. Nie trenuję karate tylko Taekwondo-WTF , wiecie co u nas stworzono kolejną konkurencję Taekwondo-Areobik gdzie w rytm muzyki disco wykonuje się układy bbllleee pożygać się można.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to polecam wushu sportowe w najnowszym wydaniu... podobno są już nawet wejścia do salt i końcówki jak w gimnastyce (takie wyginanie i rączki do góry)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I pytanko. Ma ktoś nagranie z tej "walki" z aikidoką? Jako adept aikido jestem tym szczególnie zainteresowany..
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Front Sweep 540
Jump Inside 360
Jump Outside 360
"Nieco" trudniejsze to na przykład:
Front Sweep 900
Butterfly Twist 360
Aerial Twist 360
A grupa najwyżej puntkowana to elementy wykonywane z obrotami o... 720 stopni
I nadal jest to (podobno) forma mająca coś wspólnego ze sztukami walki...
na szczęście są też konkurencje form tradycyjnych
Napisano Ponad rok temu
Jump Inside 360
Jump Outside 360
"Nieco" trudniejsze to na przykład:
Front Sweep 900
Butterfly Twist 360
Aerial Twist 360
widzę że jakiesz oszołomy ze sztuk walki chcą zrobić jazdę figurową na lodzie. Karate to nie balet gdzie lewoskrętni też wymachują rękami i nogami tylko nikt im oka nie podbije, tylko SZTUKA WALKI
Napisano Ponad rok temu
Podzielam zdanie kolegi - Karate to sztuka walki, a nie balet...
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Prosimy innye zestaw bajekZanshin niestety nie mam nagrania z tego pokazu. Ale możesz mi wierzyć wyglądało to komicznie. Ten karateka nie miał żadnych szans. Aikidoka nazywał się chyba Jean Frene (mogę mylić nazwiska to było juz kilka lat temu) i miał 6 dan.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Jak nie to oglądaj dakej kubusia puchatka i teletubisie
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Czemu to ma sluzyc ?????? cholera wie .
Napisano Ponad rok temu
A z tym to była cała ceremoniaWprowadzone u nas walki rezyserowane to tez nieporozumienie .
Czemu to ma sluzyc ?????? cholera wie .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
KATA
- Ponad rok temu
-
Jak rozkręcić własną szkołę karate?
- Ponad rok temu
-
Kata shotokan