Film wszechczasow o sztukach walki
Napisano Ponad rok temu
kiedys sie uczyl. Jeden z uczniow niezyjacego juz mistrza zwraca sie niepewnie do Jeta:
"To ty? To ty jestes.."
"Tak to ja, ten najlepszy"
Napisano Ponad rok temu
"Hero"
"Dragon Ball"
Napisano Ponad rok temu
dla mnie takim pierwszym była pierwsza część kickboxerakrwawy sport - znam na pamiec. Pierwszy z filmow dotyczacy SW, ktory pamietam, ze obejrzalem z pelna swiadomoscia 8)
ale nad filmem SW wszechczasów to muszę podumać
Napisano Ponad rok temu
"Once upon a time in China" - ten film w ogóle mi się podobał nie tylko ze względu na MA.
Dragon Ball z :D:D - ale bajki to sie nie liczą chyba :-\
ps. lubie w filmach wątki miłosne i baśnie też
Napisano Ponad rok temu
"Once Upon a Time in Highschool" – za scenę walki na dachu (miłośnicy nunchaku muszą ten fragment obejrzeć obowiązkowo) scr [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
No i trochę klasyczki, czyli:
- zdecydowanie "The Evil Cult"
- oraz "Zu: Warriors from the Magic Mountain" (to chyba nawet przebija film powyżej… same imiona bohaterów wymiatają – Mistrz Długie Brwi) [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Piszę, bo to swego rodzaju klasyka - moim zdaniem warto mieć za tą cenę.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale chyba ulubiony film z Jackie Chanem to "Who am i" (pomijam Rush Hour 1 i 2 bo to bardziej komedie akcji )
No i oczywiscie "Kiss of the dragon" moim zdaniem najlepszy z filmow Jeta li zrobiony poza HK.
Odrazu takie male pytanko skoro juz taki temat wyplynal:
Kiedys widzialem na jakies kultowej polskiej stacji telewizyjnej (teletop albo polonia1 ) film o druzynie ktora chronila jakiegos urzednika dostarczajac go do granicy, pokolei wszyscy gineli scigani przez zabojcow i na koncu z obstawy zostal mistrz i uczen. Okazalo sie wtedy ze glownym hitmanam jest uczen i jego ksywka brzmi gepard. Pamietam to jak przez mgle ale te parenascie lat temu ten film wydawal sie byc swietny.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bloodsport - niesamowicie zajebisty film z Van Dammem. Klasyka.
Kickboxer - niesamowicie zajebisty film z Van Dammem. Klasyka.
Lionheart - wzruszający film z Van Dammem.
Legend of Drunken Master - druga część "Pijanego mistrza" też z Jacky Chanem.
Salut dla rycerza - nie znam oryginalnego chińskiego tytułu ale fajna historia. (O mieczu dającym potęgę. O człowieku, który knuje intrygę, żeby go zdobyć i o dwóch bohaterach, który jeden ma ksywe "Zielony" i jest alkoholikiem ) - może ktoś wie?[/b]
Napisano Ponad rok temu
Choke
Napisano Ponad rok temu
"Rocky" (pierwsza część)
z nowszych "Fight Club"
Napisano Ponad rok temu
No retreat, no surrender - jeden z pierwszych filmów z Van Dammem, jako tym złym
Czy to nie jest ten badziew, gdzie to gówniarz dostaje w dupę, a potem objawia mu się duch Bruce' a Lee i go trenuje?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No retreat, no surrender - jeden z pierwszych filmów z Van Dammem, jako tym złym
Czy to nie jest ten badziew, gdzie to gówniarz dostaje w dupę, a potem objawia mu się duch Bruce' a Lee i go trenuje?
Tak, to to
Napisano Ponad rok temu
Wejście smoka, Fist of Legend. Kiedyś na TV4 leciały stare filmy kung fu z młodym Jackie Chanem. A widział ktoś Shaolin Soccer albo Kung Pow. Choć to z SW nie ma az tak wiele wspólnego. Fajna była Czarna Maska z Jetem Li. Wyszła nawet druga część ale nie wiem skąd ją zgarnąć . Część pierwszą szło nawet nabyc na DVD z kilka złociszy
Czarna maska byl swietnym filmem, dwojki nie widzialem, ale slyszalem ze duzo slabszy i Jet Li juz tam nie gra...
Co do najlepszego to nie potrafie wybrac, jestem fanem starych filmow made in hong kong, ale nie tych policyjnych opowiesci...
Jeden z najlepszych to wedlug mnie Once upon a time in China, genialny film poklon
Lubie wlasnie te opowiesci o legendarnych chinskich bohaterach: Hero (niesamowity klimat), Przyczajony tygrys..., Zu worriors, Iron Monkey i wiele innych...
Z nowszych to Ong Bak zrobil na mnie wrazenie, a z amerykanskich to od zawsze na pierwszym miejscu byla dla mnie pierwsza czesc Najlepsi z najlepszych
Ale jak sie zastanowic to mozna by wymieniac w nieskonczonosc od klasyki z najlepszymi zaczynajac, czyli Wejscie smoka (Bruce Lee), Klasztor Sholin (Jet Li, wogole uwazam ze Jet Li ma wiele swietnych filmow, widzialem wszystkie i kilka z nich umiescil bym w pierwszej dziesiatce), Pijany mistrz (Jackie Chan) a na najnowszych filmach jak Czlowiek pies konczac...
Fight Club jest genialnym filmem ale nie jest to film o sztukach walki :wink:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
D.Michalczewski 'Silniejszy niż strach'
- Ponad rok temu
-
Poszukuję znaku MISUMI
- Ponad rok temu
-