Capoeira - pierwszy podręcznik w języku polskim
Napisano Ponad rok temu
Niech zaczną ćwiczyć te sekwencje Mestre Bimby i tak jak każą w tempie Regional
Spadnie drastycznie liczba ludzi w niezrzeszonych grupach capoeira :wink:
Napisano Ponad rok temu
-Zawsze chciałem mieć samochód do budowania mostów...
albo innymi słowami ujmując:
-nie nauczysz się karate z książki.
Napisano Ponad rok temu
(...)
-nie nauczysz się karate z książki.
IMO to nie jest dział dla ludzi początkujących, chcących się uczyć capoeira na własną rękę, tylko dla osób stale uczęszczających na treningi.
Napisano Ponad rok temu
nie robie polowania na czarownice z powodu tych technik, nie zrozumcie mnie źle, tylko moim zdaniem to MOŻE spowodować kolejnych domorosłych kolesi w stylu: "od 6 lat ćwiczę Capoeira, z czego 5.5 sam w domu, ale właściwie temat kojarze już od 10 lat, więc dlaczego mam nie dostać od razu stopnia graduado?"
Napisano Ponad rok temu
na początku też pomyślałam, że opisane tam techniki to coś w stylu książki "nauka jazdy konno w weekend w domu". ale póżniej stwierdziłam, że na 99% nikt nie kupi tej książki z ulicy. to znaczy, że nikt kto nie miał nigdy styczności z Capoeirą, nie ćwiczył i nigdy go to choć trochę nie zainetresowało nie będzie czuł potrzeby nabycia takowej książki ( choć istnieje jeszcze ten 1%, gdzie ktoś kupi książeczkę capo powali go na kolana przybiegniw na trening i zrezygnuje po 2, bo w podręczniku nic nie jest na pisane o tym, że człowiek przy tym sie poci, są zakwasy, bola stawy itp :wink: ). moim zdaniem czytają ją głównie Ci, którzy na słowo Capoeira reagują gęsią skórką.
opisanie technik jest dla mnie pozyteczne. np ubranie w słowa niktórych ruchów. dobre opisanie ich jest pomocne w tłumaczeniu ruchów osobie początkującej. oprócz poznania (zobaczenia) techniki moża uzupełnić to o słowa. ja na przykład mam z tym czasem problem, bo dla mnie oczywiste jest, że takie kopnięcie wyglada w ten sposób i pokazując powiem "rób tak!", a lepiej byłoby dodać do prezentacji " noga wyprostowana idzie po łuku..." itp. poza tym dzięki opisowi można raz zobaczoną gdzieś technikię poćwiczyć w domciu (przynajmniej spróbować, a później skorygować na treningu). jasne, nic nie zastąpi treningów! to oczywiste, że najlepiej jest być bystrym, pojętnym uczniem i spostrzegawczym, cierpliwym nauczycielem, ale nie każdy taki jest więc czasem przydaje się pomoc :wink:
książeczkę oczeniam na 5+ (nie chcę marudzić, ale papier trochę taki toaletowy. wiem, wiem, to nie jest ważne i nie ma znaczenia) choć jeszcze nie przestudiowałam tak wnikliwie jakbym chciała nadrobię
AXE moi mili!!
Napisano Ponad rok temu
reszta jak najbarzdiej oki , chociaż jeszcze nie przeczytałem całej , szkoda tylko ze nie przy każdej nazwie kopnicia etc jest wymowa , nie kazdy (początkujący jak ja ) wie jak co sie wymawia ...
Napisano Ponad rok temu
książka jest ZA JE BI STA!!!!!!!!!!!! : D a papier?! genialny!!!!!! EKOLOGICZNY!! co z tego, że śmierdzi? : D
no i zawartość.. mmm miodzio! : D
Napisano Ponad rok temu
pozdrowionka!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bo jak nie znajdę, to zamówie przez neta.
Napisano Ponad rok temu
ale książka jest warta inwestycji mimo wszystko
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a można ją dostać w jakiś inny sposób, np. w księgarniach, np. w empiku??
Tak, ja tak kupiłem. Poszukaj - może u Ciebie też jest.
Napisano Ponad rok temu
wielkie dzięki
mógłbym prosić o autora i dokładną nazwę,
Napisano Ponad rok temu
mógłbym prosić o autora i dokładną nazwę,
Zadaj sobie trud i przeczytaj pierwszy post w tym temacie. Tam znajdziesz informacje o książce.
Napisano Ponad rok temu
dzięki zadam sobie ten trud
Napisano Ponad rok temu
Oby więcej takich tytułów ..
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tricki
- Ponad rok temu
-
Śmiać się, płakać czy podziwiać??